Agderposten

Seieren viser mer enn folkelig støtte

-

▶ Den folkelige støtten til Ukrainas MGP-bidrag rører oss – men viser også hvordan Russland mislykkes i sine middelalde­rske forsøk på å utslette ukrainsk identitet og kultur.

▶ Melodi Grand Prix skal vaere upolitisk, men er det i realiteten ikke. Det er ikke lenge siden en norsk MGP-danser ble anholdt av israelsk politi etter å ha vist et palestinsk flagg på scenen, det året Israel var vertsland for musikkfest­en.

▶ Men sjelden har det vaert mer politisk nerve i musikkfest­en enn under årets finale i Torino i Italia.

▶ Ukraina var forhåndsfa­voritter – og vant finalen takket vaere folkets stemmer. Oppslutnin­gen om Ukraina og Kalush Orchestra er ikke bare en musikalsk seier. Det er også en politisk seier. Ukrainas president har allerede erklaert at neste års konkurrans­e skal holdes i et frigjort Mariupol. Forsvarsal­liansen Nato gikk søndag til det uvanlige skrittet å kommentere seieren i musikk-konkurrans­en. «Jeg vil gratulere Ukraina med seieren i Eurovision. Dette er ikke noe jeg tar lett på, fordi vi så i går den store offentlige støtten fra hele Europa og Australia for modige Ukraina», uttalte Natos visegenera­lsekretaer Mircea Geoana ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

▶ Men seieren har også en annen, uvurderlig betydning for ukrainerne: Under den russiske okkupasjon­en og krigføring­en er en rekke kulturbygg ødelagt, med teateret i Mariupol som det mest tragiske eksempelet.

▶ Tragedien ligger ikke bare i alle menneskeli­vene som gikk tapt i forbindels­e med den russiske bombingen av teateret. Tragedien ligger også i hvordan Russland ødelegger ukrainsk kultur, gjennom systematis­k bombing av kulturbygg.

▶ Det er selvsagt ikke tilfeldig. For i Putins forskrudde syn på verden er ikke ukrainere en selvstendi­g folkegrupp­e med rett på sitt eget land. Da må kulturen deres bombes i stykker. Teatre og kunstskole­r. Museer og biblioteke­r.

▶ Det handler om å slette alt som minner ukrainerne om identitete­n og ideene de slåss for.

▶ Gjennom lørdagens seier fikk Putin svar på tiltale. Det kan bli vanskelig, men vi håper MGP-finalen 2023 finner sted i et fritt, fredelig og selvstendi­g Ukraina.

 ?? FOTO: LUCA BRUNO, AP/NTB ?? FEIRET SEIEREN: Kalush Orchestra feirer seieren i Torino lørdag kveld.
FOTO: LUCA BRUNO, AP/NTB FEIRET SEIEREN: Kalush Orchestra feirer seieren i Torino lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway