Agderposten

DET HENDTE

-

Osebergski­pet ble oppdaget i en gravhaug i Slagendale­n ved Tønsberg. To dager tidligere hadde en bonde vist fram en mystisk trebit til den svensknors­ke arkeologen Gabriel Gustafson, og gitt nøyaktige anvisninge­r om funnstedet. Året etter ble haugen gravd ut under Gustafsons ledelse. Det 21,5 meter lange skipet ble etter forskernes mening hauglagt i år 834. I det tømrede gravkammer­et fant man skjeletten­e av en kvinne i 70-årsalderen og en yngre kvinne. Gravgodset omfattet en rikt utskåret vogn, tre sleder, kister, senger, vevstoler og en mengde annet utstyr. Videre ble skjeletten­e av femten hunder, hester og okser funnet i graven. Skipet er utstilt i Vikingskip­huset på Bygdøy, og består ifølge Wikipedia av 90 % originalt treverk og 60 % originale jernnagler.

1977:

New Yorks innbyggere pustet lettet ut da seriemorde­ren som gikk under navnet «Son of Sam» ble pågrepet. Den 24-årige postsorter­eren David Berkowitz hadde spredt skrekk i byen siden han tok livet av sitt første, tilfeldige offer i juli 1976. I året som fulgte, skjøt han ned og drepte seks mennesker og såret sju. Han skrev også brev til politiet der han hånte etterforsk­erne og titulerte seg som «Son of Sam». Jakten på den forstyrred­e drapsmanne­n fikk massiv dekning i mediene og kom til å prege atmosfaere­n i New York i de mange månedene den varte. En parkerings­bot som ble utskrevet på Berkowitz’ bil ikke langt fra et av åstedene, var medvirkend­e til at han omsider ble anholdt. Den spente stemningen i storbyen under seriemorde­rens herjinger er skildret i Spike Lees film «Summer of Sam» fra 1999.

Den 21-årige høyreekstr­emisten Philip Manshaus gikk til vaepnet angrep på moskeen al-Noor i Baerum. Han tok seg inn i moskeens bønnerom og løsnet flere skudd før han ble overmannet og avvaepnet av medlemmer av menigheten. Rene tilfeldigh­eter bidro til at ingen ble truffet av skuddene. Kort før angrepet hadde Manshaus skutt og drept sin 17 år gamle adoptivsøs­ter i familiens hjem. Gjerningsm­annen forklarte senere at han hadde hatt til hensikt å drepe flest mulig i moskeen, og at han var inspirert av terroriste­n som drepte 51 mennesker i moskéangre­pene på New Zealand i mars samme år. Manshaus hevdet i retten at han handlet i «nødrett» på vegne av Europas folk. 11. juni 2020 ble Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring for terrorangr­ep mot moskeen og drap på søsteren. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway