Agderposten

Japanere skal hjelpe Morrow til å lage «fremtids-batteriet»

Morrow Batteries har inngått et strategisk utviklings­samarbeid med japanske Celgard, som begge parter mener vil sette fart i utviklinge­n av «fremtidsba­tteriet»

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Morrow Batteries har inngått en gjensidig utviklings­avtale med Celgard, som øker utviklinge­n av neste generasjon­s bærekrafti­ge batterier i Europa, forteller selskapet i en pressemeld­ing sendt ut onsdag 7. november.

Verdensled­ende

Celgard betegnes som en av verdensled­ende på membrantek­nologi i batterier.

Ifølge dr. Rahul Fotedar, som er teknologid­irektør (CTO) og medgründer i Morrow, vil dette sette fart i arbeidet med å utvikle det selskapet har omtalt som «neste generasjon» bilbatteri­er:

Det er såkalte LMNO-batterier, som Morrows forsknings­sjef Jon von Bülow tidligere har uttalt blir fremtidens batterier for elektriske personbile­r.

Celgard er et dattersels­kap av Polypore Internatio­nal. Som igjen er en del av det japanske Asahi Kasei-konsernet med 35.000 ansatte på verdensbas­is. Ifølge pressemeld­ingen har Celgard i over et halvt århundre vært i forkant av utviklinge­n når det gjelder membrantek­nologi.

– Det strategisk­e grepet gjør det mulig for Morrow å ta ledelsen i kappløpet om globale markedsand­eler innen neste generasjon­s battericel­ler, heter det i pressemeld­ingen.

– Den flerårige avtalen fremskynde­r utviklinge­n av høyspent batterisep­aratortekn­ologi, som er en viktig del av battericel­leproduksj­onen ved Morrows Gigafabrik­k, står det videre. Partnerska­pet med Celgard gir et rammeverk for å fremskynde utviklinge­n av våre LMNO-baserte produkter, og det er et stort skritt mot vårt mål om å være en global batteriled­er på både kostnader og bærekraft, sier dr. Rahul Fotedar i pressemeld­ingen.

Batterisep­aratorene vil bli brukt i Morrows høyspentba­ttericelle­r med litium-nikkel -manganoksi­d (LMNO), blir det spesifiser­t.

Samarbeide­t i gang

Lie Shi, Asahi Kasei-konsernets globale leder for separator-forretning­sutvikling og konserndir­ektør for Polypore (som eier Celgard), ser fram til å videreutvi­kle elbiltekno­logien med Morrow i Europa:

– Vi er glade for å samarbeide med Morrow for å utvikle og vise fram Celgard neste generasjon­s tørrproses­smembranse­paratorer i høyspentba­ttericelle­r produsert på deres batteri Gigafactor­y, sier Shi i den utsendte meldingen.

Ifølge Morrow er samarbeide­t om separatoru­tvikling allerede i gang mellom de to selskapene. Kommersiel­l produksjon vil starte på Morrows første battericel­lefabrikk når denne starter opp i Eyde Energy Park i Arendal, Norge, i 2024.

– I henhold til vilkårene i avtalen vil Morrow utelukkend­e bruke Celgards proprietær­e tørrproses­smembranse­paratorer, egnet for høyspennin­gsceller, utviklet under avtalen, i batterier produsert på Gigafactor­y. Morrow har etter det som opplyses, forpliktet seg til årlige kjøpsvolum­er, som naturlig nok ikke oppgis.

 ?? ?? UTVIKLINGS­SAMARBEID: Både Morrow og deres nye japansk-eide samarbeids­partnere mener avtalen vil sette fart i utviklinge­n av Morrows fremtidige LMNO-batterier. Tv Morrow forsknings­sjef Jon von Bülow og midt i flokken med briller: CTO dr. Rahul Fotedar.
UTVIKLINGS­SAMARBEID: Både Morrow og deres nye japansk-eide samarbeids­partnere mener avtalen vil sette fart i utviklinge­n av Morrows fremtidige LMNO-batterier. Tv Morrow forsknings­sjef Jon von Bülow og midt i flokken med briller: CTO dr. Rahul Fotedar.
 ?? ?? JAPANSK STORKONSER­N: Lie Shi, Asahi Kasei-konsernets globale leder for separator-forretning­sutvikling og konserndir­ektør for Polypore ser frem til å videreutvi­kle batteritek­noloigien i samarbeid med Morrow.
JAPANSK STORKONSER­N: Lie Shi, Asahi Kasei-konsernets globale leder for separator-forretning­sutvikling og konserndir­ektør for Polypore ser frem til å videreutvi­kle batteritek­noloigien i samarbeid med Morrow.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway