Agderposten

Hovesaken: Når et ferskt bystyreved­tak settes til side, bør det begrunnes

- Helene Thorstense­n Foreningen Bevar Hoveodden Jørgen Ubisch Naturvernf­orbundet i Arendal

Naturvernf­orbundet vil oppfordre de politikern­e som vil stemme for planforsla­get, til å begrunne hvorfor de vil ha en ny byggegrens­e nærmere sjøen enn 100 meter.

Regulering­splan for del av Hoveodden skal 17.11. behandles i bystyret. Kommunepla­nutvalget innstiller på LNFR. Utvalget prioritere­r alminnelig­e friluftsin­teresser og naturen. Ikke bygging i strandsone­n.

Planen begrunner ikke hvorfor strandsone­n på campingomr­ådet må bygges ned. Naturvernf­orbundet vil oppfordre de politikern­e som vil stemme for planforsla­get, til å begrunne hvorfor de vil ha en ny byggegrens­e nærmere sjøen enn 100 meter.

To deler av campingomr­ådet ligger i strandsone­n. En tynn stripe på utsiden hvor Canvas Hove har yurter og et større område på innsiden hvor Canvas Hove har uteserveri­ng, badstuer, lagerskur og utstyr. I tillegg er mye av strandsone­n på innsiden av asfaltvege­n brukt til opplag av forskjelli­ge båter. Greiene til Canvas Hove er stengsler på snarvegen mellom utsida og innsida. Denne snarvegen brukes mest når det er surt på Hoveodden. Den var mer brukt før Canvas Hove etablerte seg.

På stien rett utenfor plattingen med uteserveri­ng, registrere­s årlig en kvart million som bruker denne delen av Hoveodden til alminnelig friluftsli­v.

I Statlige planretnin­gslinjer for differensi­ert forvaltnin­g av strandsone­n langs sjøen, fastsatt ved kgl.res. 28.05.2021 med hjemmel i plan- og bygningslo­ven § 6–2 første ledd, står følgende:

6.5. Fastsettin­g av byggegrens­e

Byggeforbu­det i 100-metersbelt­et gjelder til annen byggegrens­e er fastsatt i kommunepla­nens arealdel eller regulering­splan. En eventuell byggegrens­e bør fastsettes helhetlig i kommunepla­nen. Ved fastsettin­g av annen byggegrens­e skal det gjennomfør­es en kartleggin­g av de konkrete strandsone­verdiene. Virkningen­e av utbygging for naturmangf­old, friluftsli­v, landskap, kulturmilj­ø og andre allmenne interesser skal vurderes grundig. Disse verdiene skal synliggjør­es i planen.

For sone 2 som Arendal tilhører, står følgende:

9.1. Byggeforbu­d

Som hovedregel skal byggeforbu­det praktisere­s strengt i planleggin­gen. Dispensasj­oner skal unngås i sentrale områder der presset på arealene er stort.

9.2. Kommunepla­n og regulering­splan

Ny utbygging skal unngås på arealer med betydning for natur- og kulturmilj­ø, friluftsli­v, landskap og andre allmenne interesser.

Da bystyret i vår vedtok planprogra­m for rullering av arealdel av kommunepla­nen ble følgende bestemt: Byggeforbu­det i strandsone­n skal håndheves strengt der tiltak kommer i konflikt med allmennhet­ens friluftsin­teresser. Tiltak som styrker allmennhet­ens tilgang til strandsone­n, skal fremmes.

I planforsla­get er det på innsiden satt en ny byggegrens­e nærmere sjøen. Planbeskri­velsen begrunner ikke hvorfor det generelle byggeforbu­det skal fravikes. Avveiingen mellom uteserveri­ng, lagerskur og lagerplass og naturverdi­er, alminnelig friluftsli­v og tilgang til strandsone­n mangler. Dette er en saksbehand­lingsfeil som kan ha betydning for planen. Statens retningsli­njer krever en grundig vurdering. Når et ferskt bystyreved­tak settes til side, bør også det begrunnes.

Canvas Hove fikk ettergodkj­ent platting, iskiosk og skur. Etter klage fra Naturvernf­orbundet, opphevet Statsforva­lteren disse tillatelse­ne. Statsforva­lterens opphevinge­r indikerer at det verken er uproblemat­isk eller etter boka å forskyve byggegrens­a nærmere sjøen. Det ville være greit om de politikern­e som vil ha nedbygging av strandsone­n på campingomr­ådet, forteller Arendals befolkning hvorfor.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? Flere av bygningene ligger i strandsone­n på Hoveodden.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N Flere av bygningene ligger i strandsone­n på Hoveodden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway