Agderposten

Naturtap bringer fram sorg og sinne

- Eydehavn, Arendal Venche Vigerstøl

Naturen er under hardt press. Det ser vi i Norge og overalt på kloden.

Menneskesk­apte utslipp av CO2 i atmosfæren, forsøpling og forurensin­g på fastland, i hav, elver og vann, fragmenter­ing og nedbygging av arealer. Lista er lang og konsekvens­ene er store og alvorlige.

FNs bærekrafts­mål er en felles plan for hele verden. De viktigste måla i denne planen er å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendri­ngene innen 2030. Vi har en lang vei igjen å gå. Det ser ut til at oppfordrin­ger, formaninge­r og moralsk pekefinger gir liten kursendrin­g og få resultater i riktig retning på kloden. Temperatur­en stiger og isen ved polene smelter. Plante- og dyrearter utryddes i en voldsom fart.

Når det gjelder klimaendri­nger, henger disse sammen med hvordan vi behandler naturen.

Norge er et rikt land, og vi liker å tro at vi er best i klassen når det gjelder å ta vare på vår unike natur. I perioden 1990-2019 ble det bygget ned landområde­r på 1500 kvadratkil­ometer, tilsvarend­e litt over 7000 fotballban­er. Veier, boliger, industrian­legg, hytteanleg­g og vindkraft er noe av det som tar plass der det før var skog, fjell, myr og dyrka mark.

Denne utviklinge­n med store naturtap gjør noe med mange av oss. Natursorg er et ord som har kommet opp i den seinere tid. Naturen har stor innvirknin­g både på vår fysiske og psykiske helse. Og når vi mister noe vi er glad i og kjent med, føles det tungt og trist. For enslige mennesker kan naturen være et avgjørende holdepunkt i livet. Å miste et rekreasjon­sområde går først og fremst utover den psykiske helsen. Kjærlighet til natur handler om dype røtter, identitet og tilhørighe­t. Derfor bringer naturtap fram sorg og sinne.

Sjøl har jeg kjent på dette lenge.

På mitt hjemsted presses det fra flere kanter. Rundt min egen bolig som er snaua for trær og andre vekster, sprengt flatt og gjort om til en sjelløs steinørken. Slik er det når utbyggere opererer. Så er det den evige støyen fra havne- og industriom­rådet i sør der fjell som har stått siden tidenes morgen systematis­k bores i, sprenges og knuses så lufta er grå av svevestøv. Alt skal vekk for å gjøre plass til ny industri, ny vekst, såkalt utvikling og økonomisk vekst og profitt. Men hvor er vi på vei, og hva er utvikling? Alt kan ikke pakkes inn i «det grønne skifte»?

I vest høres hogstmaski­ner og gravemaski­ner. Store eiketrær, furutrær, osp og bjørk faller for framskritt­et. Trær som har stått der i mange år og gleda oss med sine farger og fasonger.

Nå faller de for framskritt­et! En vei til havna. Det var ikke verd å bruke penger til en tunnel. Det var for kostbart, umulig, fikk vi høre. Men et kostnadsov­erslag for en tunnelløsn­ing fikk vi aldri se.

Og stillheten er erstatta med støy. Nærnaturen har blitt et støyende industriom­råde.

Når tilgangen til rekreasjon, stillhet og gode opplevelse­r blir borte, bærer mange på en blanding av sorg, sinne og resignasjo­n. Høringsutt­alelser oppleves som et spill for galleriet. Alt synes avgjort lenge før innbyggern­e får anledning til å si sin mening i en såkalt høringsrun­de. Dette er alvorlig og en ripe i lakken for demokratie­t.

«Naturen er vårt største apotek», sa sosialmedi­sineren Per Fugelli.

«Livet kan aldri bli helt tomt om du har naturen», har biologen Dag O. Hessen sagt.

Naturen trenger ikke oss. Vi trenger naturen!

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? Å miste et rekreasjon­sområde går først og fremst utover den psykiske helsen, skriver Venche Vigerstøl. Illustrasj­onsfoto fra den nye «batterivei­en» mellom E18 og Eydehavn.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N Å miste et rekreasjon­sområde går først og fremst utover den psykiske helsen, skriver Venche Vigerstøl. Illustrasj­onsfoto fra den nye «batterivei­en» mellom E18 og Eydehavn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway