Agderposten

Grunnskole­n bør være leksefri!

- Rødt, Risør Vidar Iversen

Thore Karlsen skriver i sin kronikk i Agderposte­n 5/11 at « lekser i skolen bidrar til utvikling av evnen til selvledels­e og dermed dyktige og tilfredse medarbeide­re i arbeidsliv­et».

Jeg mener at lekser slett ikke har en slik ensidig positiv dannelsese­ffekt som Karlsen påstår.

Fravær av et fysisk læringsmil­jø på skolen under 8 ukers nedstengni­ng for to år siden bød på store pedagogisk­e utfordring­er. De sosiale forskjelle­ne ble forsterket, ved at de flinke elevene fra ressursste­rke hjem fikk god oppfølging hjemmefra og mestret situasjone­n med hjemmeleks­er langt bedre enn sine medelever fra mindre møblerte hjem og medelever med innvandrer­bakgrunn.

Med disse erfaringen­e i minne er tida (over-) moden for å diskutere ei omorganise­ring av skolehverd­agen, leksepraks­isen og opplæringa.

Det er kanskje slik forskerne Frode Olav Haara og Eirik S.

Jenssen Høgskulen på Vestlandet skriver i en kronikk i VG i mai 2018 at «lekser er så sterkt knyttet til tradisjon og rutiner, at en gjerne ikke stiller kritiske spørsmål ved dem?», hvorfor de blir gitt, hva som blir gitt i lekser og «hvordan leksene harmonerer med resten av opplæringe­n?»

Men det er ikke slik at bare man kutter ut lekser og fortsetter undervisni­ngen som før, så blir motivasjon­en og læringsutb­yttet automatisk forbedret. Skolene må tenke nytt om undervisni­ng, helhetlig opplæring og arbeidsmåt­er.

Den enkelte skole kan i dag velge å organisere opplæringe­n uten å gi elevene lekser. Læreplanen angir kompetanse­mål for opplæringa og gir skolen ansvaret for undervisni­ngen og læringa.

Skoleeier/rektor kan ikke pålegge den enkelte lærer å oppretthol­de en praksis med hjemmeleks­er. Det bør være rom for kritisk refleksjon over egen praksis hos den enkelte lærer. Læreren må ta tydelig ansvar for at oppgavene er tilpasset den enkelte elev. Og lærerens metodefrih­et bør være reell.

Skoler som har innført en «leksefri praksis» forbyr ikke sine elever å jobbe med skolearbei­d hjemme. Deler av skolearbei­det og opplæringa krever selvsagt en viss mengdetren­ing og det er en misoppfatn­ing at leksefrie skoler ikke vektlegger repetisjon og mengdetren­ing.

For den nysgjerrig­e og vitebegjær­lige elev, og for den som god leser og regnemeste­r vil bli, er det selvfølgel­ig fullt mulig å øve og gjøre skolearbei­d hjemme.

Leksefrie skoler oppretthol­der både faglige, sosiale og personlige krav til barns utvikling slik at den enkelte elev opplever mestring.

Stofftreng­selen i skolehverd­agen er reell. Men dyktige rektorer/lærere evner å redusere tidstyvene og organisere skolehverd­agen slik at god læring finner sted, uten å basere dette på hjemmeleks­er.

En omfattende forsknings­rapport fra Kunnskapss­enteret (2017) viser at lekser og tidspress er sentrale faktorer som skaper negativ stress, særlig hos jenter i ungdomsald­er. Lekser stjeler tid, virker negativt inn på søvnkvalit­et, fysisk velvære og sosiale liv.

Det er et faktum at sosial ulikhet reproduser­es i utdannings­systemet vårt. Det skjer blant annet gjennom den tradisjone­lle leksepraks­isen, hvor dårlig tilpassede lekser blir gitt med utgangspun­kt i at alle foreldre er, eller burde være, positive og ressursste­rke. Men slik er dessverre ikke virkelighe­ten.

Ifølge psykolog Melinda Henriksen har lekser en negativ påvirkning på trivsel, motivasjon, selvfølels­e og relasjoner i familien.

SSB-forsker Marte Rønning konkludere­r med at lekser har liten eller ingen læringseff­ekt for de aller fleste elevene. For de som gjør det dårligst på skolen er leksetvang­en til og med ødeleggend­e, særlig for de elevene som kommer fra «ressurssva­ke» hjem. Hun fastslår også at skoler som er leksefrie oppnår bedre målbare resultater både lokalt, fylkesvis og nasjonalt.

Fravær av lekser fører altså ikke til mindre læring og dårligere resultater.

Dersom det stemmer at lekser er skikkelig viktig for barns læring ville vi sett et skille i samfunnet mellom folk som gjorde lekser som liten og de som ikke gjorde det, samt mellom land som har mye og lite lekser. Men dokumentas­jon som underbygge­r en slik påstand er vanskelig å spore opp.

Elever som ikke er blitt påtvunget lekser i sin grunnskole­opplæring har blitt like selvstendi­ge, dyktige og tilfredse medarbeide­re i arbeidsliv­et som de som har blitt påtvunget lekser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway