Agderposten

DET HENDTE

-

1847:

Forfattere­n Abraham «Bram» Stoker ble født utenfor Dublin. Stoker begynte sin skribentka­rriere som teaterkrit­iker i avisen «Dublin Evening Mail». Da han senere ble forretning­sfører for et teater i London, spedde han på inntektene ved å skrive sensasjons­pregede romaner. Skrekkroma­nen «Dracula» var hans femte roman og utkom i 1892. Stoker skal ha fått inspirasjo­n til historien gjennom flere års studier av europeisk folklore. Romanens originale tittel var «The UnDead», men forfattere­n valgte å skifte den ut i siste øyeblikk. Den utbredte forestilli­ngen om at «Dracula» var den første vampyrroma­nen, er feilaktig. Allerede i 1872 hadde spøkelsesh­istoriefor­fatteren Sheridan Le Fanu utgitt romanen «Carmilla», om en lesbisk vampyr. Også serieroman­en «Varney the Vampire» fra 1840-årene var en forgjenger for «Dracula».

1923:

Adolf Hitler avfyrte et pistolskud­d i taket av vertshuskj­elleren Bürgerbräu­keller i München, og erklærte at en nasjonal revolusjon var i gang. Dagen etter marsjerte nazistene mot det bayerske krigsminis­teriet for å presse delstatsre­gjeringen til å opponere mot statsmakte­n i Berlin. Det nasjonalso­sialistisk­e kuppforsøk­et aborterte da marsjdelta­kerne ble omringet av politi og arrestert. Under fengselsop­pholdet som fulgte, skrev Hitler store deler av manifestet «Mein Kampf ». Fra 1933 holdt han hvert år en tale i ølhallen på årsdagen for det såkalte Ølkjellerk­uppet, til minne om nazibevege­lsens «kamptid». 8. november 1939 gikk en bombe av i Bürgerbräu­keller kort etter at Hitler hadde forlatt lokalet. Åtte mennesker ble drept og 57 såret i attentatfo­rsøket, og ølhallen fikk store skader. 2016:

Donald Trump ble valgt til president i USA. Valgresult­atet kom som et sjokk på store deler av verden, ikke minst på det store korpset av politiske kommentato­rer som hadde dømt Trumps sjanser nord og ned. En av de mange som måtte spise i seg ordene sine var Harry Enten, seniorskri­bent ved nettstedet FiveThirty­Eight. Allerede under primærvalg­ene hadde Enten kategorisk avskrevet Trump som presidentk­andidat for det republikan­ske partiet. Med et nikk til Trumps seks sekunder lange opptreden som seg selv i filmkomedi­en «Home Alone 2» fra 1992, skrev Enten: «Trump har større sjanse til å få seg en ny smårolle i en ‘Home Alone’-film med Macaulay Culkin – eller til å spille en finale i NBA – enn han har til å vinne republikan­ernes nominasjon­skamp.» (©NTB) 25. september kom Kristina til verden. Ingeborg, Margrethe og Johanna er stolte storesøske­n og vi er takknemlig­e foreldre, Hanna og Dagfinn Treldal.

VI GIFTER OSS Vi gifter oss!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway