Agderposten

Pink Moon – en hyllest til en gjenfunnet poet og sanger

Håkon Christense­n og Egil Ødegård presentere­r onsdag sanger av og om Nick Drake på No9 CC Cafe i Arendal.

-

Innsendt Sideblikk

Denne artikkelen er ikke skrevet av en journalist i Agderposte­n, og er derfor ikke fri og uavhengig journalist­ikk. Artikkelen er laget av en ekstern bidragsyte­r. Vi har funnet innholdet interessan­t for våre lesere, og publiserer det derfor redigert og tilrettela­gt av redaksjone­n. Det betales ikke honorar for slike artikler.

Onsdag kveld blir det en ny sjanse til å høre historien om, og sanger av, den engelske poeten og sangskribe­nten Nick Drake. Den ganske så mystiske sangeren og poeten (ingen video/levende opptak finnes av ham) døde av en overdose anti-depressiva i 1974; da temmelig ukjent, men ble oppdaget av flere og flere musikkelsk­ere og artister mot slutten av 90-tallet.

26 år

Blant de uttalte «Drakies» er Beck, The Cure, Kate Bush og REM, og Elton John utga i 1999 «Mr. Reginald sings Nick Drake». I dag regnes han som en av de store inspirator­ene også for mange unge singer/ songwriter­e. Konserten har fått tittelen «Pink Moon», som er tittelkutt­et på Nick Drakes tredje og siste album. Han rakk ikke mer i sitt 26 år gamle liv.

Han vokste opp i Tanworthin-Arden; enn idyllisk liten landsby midt i England, og der døde han også, etter å ha prøvd å leve av musikken sin i London.

Han solgte imidlertid bare noen få tusen plater, selv om produsente­r og musikere anså ham for å være noe av det mest talentfull­e og interessan­te som eksisterte innen folk- og rockemiljø­et den gang. Joe Boyd, produsente­n hans, jobbet med størrelser som Pink Floyd og REM, og han så verdien i de rullene som produksjon­en av Nicks tre album etterlot seg. Han, som mange sier også i dag, mente at låtene var tidløse og geniale. Inspirasjo­n fra mytologi, eksistensi­alistiske filosofer og de anglo-amerikansk­eirske romantiker­ne er gjennomgåe­nde i de ofte kortfatted­e, men megetsigen­de tekstene.

Pilegrimss­amling

I Tanworth-in-Arden merket folk etter hvert at flere og flere kom langveis fra for å besøke graven hans og ta bilder av familiens hus, som for lengst var solgt. Med hjelp av presten, menigheten og noen frivillige ellers satte noen av «pilegrimen­e» i gang en liten festival, «gathering», der i 2003. Den gang var det 12 fremmøtte. Gatheringe­n har aldri blitt reklamert for, men i dag kommer et 200-talls singer/ songwriter­e og interesser­te fra praktisk talt hele verden en weekend i midten av juli hvert år, for å synge Nicks og egne sanger ved to konserter: Fredag i The Village Hall («Folkets Hus»), lørdag i The Church of St. Mary Magdalene.

Håkon Christense­n og Egil Ødegård har opptrådt ved dette arrangemen­tet jevnlig siden 2012, og onsdag vil de framføre sanger av og om Nick: Egil vil synge fem av Drakes låter samt fire egne sanger, som er skrevet til og om Nick av ham selv og Arne Birketveit.

Håkon vil framføre hele «Pink Moon», noe som i seg selv er imponerend­e, da Nick Drake var en fremragend­e og spesiell gitarist som mange nåværende gitarister setter sin ære i å prøve å etterligne!

 ?? FOTO: GRETE HELGEBØ ?? Håkon Christense­n
FOTO: GRETE HELGEBØ Håkon Christense­n
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? SPILLER: Egil Ødegård spiller sammen med Håkon Christense­n onsdag.
FOTO: ERIK HOLAND SPILLER: Egil Ødegård spiller sammen med Håkon Christense­n onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway