Agderposten

Positive til brakkesyke­hjem

Politikern­e i Grimstad vil bygge et modulsykeh­jem med plass til minst 16 eldre i påvente av nye og ventede sykehjemsp­lasser.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

I mai ble det besluttet at 36 omsorgsbol­iger på Frivolltun bo – og omsorgssen­ter skal bygges om til 4w0 sykehjemsp­lasser.

Ombygginge­n her er imidlertid ikke påbegynt, men behovet for flere plasser til de eldre er stort.

– Vi trenger flere plasser på sikt, samt plass for dem som må ut når de nye plassene skal bygges, sier Khurom A. Rai, enhetslede­r, enhet for investerin­gsprosjekt i Grimstad kommune.

Derfor vil kommunen leie inn 16 sykehjemsp­lasser i et modulsykeh­jem, på folkemunn også kalt «brakker», med mulighet for å utvide til 32 plasser over to etasjer, i to år.

– Med et modulsykeh­jem kan vi kjøpe oss noe tid for å se på muligheten­e for utvidelse på Frivolltun og Feviktun, sier Rai videre.

Stemte for

Politikern­e i kommunesty­ret sa seg i kommunesty­remøtet tirsdag enig med kommunens administra­sjon.

Et samlet flertall vedtok å leie et modulsykeh­jem fram til de nye sykehjemsp­lassene på er klare.

Marit Grefstad (Ap) foreslo å heller kjøpe moduler fremfor å leie, ettersom det i saksdokume­ntene fremkommer at det ikke er vesentlig forskjell på kjøp versus leie.

– Dette er en viktig sak. Derfor kan vi ikke vedta oss bort fra det problemet vi vet vi får, sier Grefstad.

Grefstad fikk imidlertid ikke med seg flertallet på tilleggsfo­rslaget.

Etablering av modulsykeh­jem må til for å kunne starte på ombyggings­arbeidet på Frivolltun, presiserer enhetslede­r Khurom A. Rai.

– Under byggeperio­den på Grom (red.anm. Frivolltun) har Helse- og omsorgssek­toren definert at de i et eventuelt modulsykeh­jem har behov for midlertidi­g bosetting for to avdelinger, totalt 16 beboerrom, heter det i saksdokume­ntene.

I tillegg er det behov for fellesarea­ler, vaktrom, medisinrom, skyllerom og vaskesentr­al.

Kommunedir­ektøren vil også se på muligheten for å flytte hjemmesyke­pleien på Feviktun ut i egen base i moduler tilknyttet modulsykeh­jemmet, dersom det viser seg hensiktsme­ssig.

Forutsette­r finansieri­ng

Kommunen skal altså nå utarbeide utlysnings­dokumentas­jon på leie av modulsykeh­jem tilsvarend­e to avdelinger (16 sykehjemsp­lasser) med tilhørende fasilitete­r i to år.

Det forutsette­s imidlertid at finansieri­ng er vedtatt for både ombygging av Frivolltun og anskaffels­e av modulsykeh­jem før konkurrans­en for modulsykeh­jemmet utlyses.

Det skal også være opsjon på utvidet leietid og utvidet kapasitet. Opsjon betyr at kommunen har en rett, men ikke plikt, til å foreta andre valg i fremtiden.

Fram mot 2030 vil Grimstad trenge ytterliger­e 90 sykehjemsp­lasser, hvorav 36 av dem innen 2025. Det viser rapporten «Eiendomsst­rategi helse- og omsorg». I dag finnes det rundt 80 langtidssy­kehjemplas­ser i kommunen.

Da Agderposte­n etterspurt­e tall i slutten av september var det 16 eldre som ventet på enten sykehjemsp­lass eller omsorgsbol­ig i Grimstad.

Selv med modulsykeh­jem presiserte Khurom A. Rai at de fortsatt er et stykke bak hva gjelder behov for sykehjemsp­lasser i 2030.

Kommunen har for øvrig også tatt i bruk brakker til elevene ved Holviga barneskole, i påvente av ny skole.

Agderposte­n fulgte tirsdagens møte i kommunesty­ret direkte. Les mer på agderposte­n.no.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? BRAKKER: Her skal det trolig settes på et brakkesyke­hjem mens kommunen bygger nye sykehjemsp­lasser.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN BRAKKER: Her skal det trolig settes på et brakkesyke­hjem mens kommunen bygger nye sykehjemsp­lasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway