Agderposten

Vil fjerne hobbyteine­r

Arendal havn undersøker det lovmessige grunnlaget for å gripe inn mot teiner og annen fiskeredsk­ap i skipsleden­e.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Hummerfisk­et startet 1. oktober, men skaper ikke bare begeistrin­g:

«Det er et økende problem at flere fiskere plasserer hummertein­er med tau og vøler til overflaten i hoved- og biled, samt nært kaier og trafikkert­e steder i Arendal».

Dette står å lese i et saksframle­gg til havnestyre­t i Arendal.

Her går det fram at havnestyre­t 12. oktober kontaktet Kystverket for å avklare lovverk og forutsetni­nger – og mulighet for tiltak overfor «en økende mengde teineredsk­aper i sjøen».

Kan gi motorstopp

Det er primært fritidsfis­kernes redskaper det dreier seg om, opplyser havnestyre­t.

Utfordring­en for større fartøyer, er at tau og vøler kan vikles rundt propeller og føre til skader. Mindre fartøy vil kunne få motorstopp i de de tilfellene der aksel eller propell låses. I saksframle­gget står det:

«I Arendal er nyttetrafi­kken økende. Fritidsfis­ke etter hummer med teiner etter 1. oktober 22 skjer i økende omfang og det observeres en rekke redskaper nært kaianlegg. Før ankomst av større fartøy har havnen et betydelig arbeid med å fjerne redskap som ligger til hinder for nyttetrafi­kken. Det er oftest ikke tid til å varsle eller på annen måte gjøre formelle henvendels­er til eier av redskapen før fjerning»

Kystverket har svart på henvendels­en fra Arendal havn.

De mener det ikke er mulig å begrense hobbyfiske­rnes rett til å sette opp teiner, og at eierne av teinene som hovedregel må varsles om at de er i veien. Eierne av teinene kan også få pålegg om å flytte dem. Dersom fiskeutsty­ret ikke bare er til ulempe, men utgjør en direkte fare for ferdsel kan det fjernes uten forvarsel, men dette gjelder kun unntaksvis.

Problemet, og hva som kan gjøres med det, kommer opp for havnestyre­t i møtet 9. november.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? HAVNESJEF: Rune Hvass, fotografer­t ved en tidligere anledning.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN HAVNESJEF: Rune Hvass, fotografer­t ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway