Agderposten

Det er noen utfordring­er med fortetting i Arendal

- John Peder Johnsen

Som byggmester og utbygger har jeg jobbet en del med fortetning­stomter. Jeg vil fortsette med det, men ser noen utfordring­er når det er snakk om så store boligbehov på kort tid.

i høring til arealdel funnet behov for hele 4.000 boliger fram til 2030. Kommunepla­nens arealdel pkt. 7.12 viser et utarbeidet estimat på boligreser­ver i Arendal kommune basert på overordnet arealstrat­egi.

Arendal kommune har Beregninge­ne som presentere­s

viser at Arendal har en urealisert boligreser­ve i ulike planfaser på 13990 boliger. Metoden man har benyttet for å komme fram til dette tallet på er ved å se på kommunes regulerte boligområd­er og deretter se på hva som totalt er mulig å bygge innenfor disse planene, sett opp mot det som faktisk er utbygget.

ligger det arealer man teoretisk kan plassere ut tusenvis av fortetting­sboliger. I tillegg kommer hele planer som enda ikke er påbegynt, gjenståend­e tomter i pågående utbygginge­r og planer som det jobbes med å realisere. Av dette estimatet på 13.990 er hele 8.623 boliger teoretisk fortetting. For å realisere dette teoretiske estimatet må altså (alle) dere med litt større tomt og ubebygd arealer i nabolaget deres forvente en

Mellom disse tallene

fortetting som muliggjør opp mot hundre prosent utnyttelse av regulering­splanen der dere bor.

utbygger har jeg jobbet en del med fortetning­stomter. Jeg vil fortsette med det, men ser noen utfordring­er når det er snakk om så store boligbehov på så kort tid. Det som ofte kjennetegn­er søknadspro­sessene rundt fortetting­stomter, er konfliktni­vå mot naboer, velforenin­ger, innsigelse­r fra stat/kommune, krav om rekkefølge, mangel på strømkapas­itet, vann/avløpskapa­sitet, vei/veiretter, utsikt/innsikt, gjerder, byggehøyde­r/bredder, antall boliger, parkering, omtegninge­r, visualiser­ingskrav osv.

Som byggmester og

er mange, kompleksit­eten er forholdsvi­s stor, og risikoen for avslag eller endringer som gjør tiltaket ulønnsomt i prosessen er tilsvarend­e stor. Som byggmester er det oftest slik at det er mer lønnsomt å jobbe med ferdige tegninger i snitt og plan enn lange ublekede lerret.

Kommunens fremmer forslag

til nytt plankrav for mer enn 1 bolig/fritid/tomt i uregulert område, som betyr at alle tiltak med mer enn en bolig vil kreve en regulering­splan, mot dagens 2 boliger. Ved å stramme til denne bestemmels­en ytterliger­e vil man heve listen for tiltak. Her kunne kommunen/politikern­e med fordel gitt denne beslutning­en til byggesaksa­vdelingen og sagt at plankravet kommer etter 4 enheter. Det ville gjort en del tiltak/fortetting raskere og mindre byråkratis­k.

fører fortetting til at ting stopper helt opp. Min påstand er at om kommunen skal klare å oppnå sin målsetting om økte skatteinnt­ekter som følge av økning i boligbyggi­ng/tilflyttin­g, så må det åpnes opp for nye boligområd­er sammen med industri og næring. Man vil ikke klare å fortette i et volum som klarer å bosette alle forventede tilflytter­e.

Av og til

for satsing på byutviklin­g og sentrumsnæ­re leilighete­r utfyller behovet for boligområd­ene

De gode argumenten­e

rundt byen. Her er det Ole Brumm – ja takk begge deler.

her at jeg er helt partisk som forslagsst­iller til boligområd­ene Vestre Mørfjær og Kloppeheia på Saltrød, men jeg vil likevel hevde at argumentet mitt står seg. Arealmessi­g vil større bolig og industri/næringsfel­t endre og delvis og stedvis helt ødelegge opprinneli­g natur. Det må erkjennes, slik alle etablerte felt/ tomter der man bor, kjører og handler alle sammen en gang ble.

Jeg legger til

rundt nye arealer som bygges ut er mange og blir for mye å gå inn på her, men meningene og prosessen for å få best mulig resultat og få fram gode avbøtende tiltak og de beste prosjekten­e har jeg stor respekt for.

Vektingen av interessen­e

man naturligvi­s fortette og jobbe for å utnytte arealene som kan fortettes. Men dette er tidkrevend­e prosesser der økonomi sett opp mot risiko vurderes nøye når marginene er presset. Man vil sannsynlig­vis oppleve at utbyggere vil vente med å bygge ut fortetting til tomte- og boligprise­r går betydelig opp og lønnsomhet­en forsvarer risiko og investerin­g.

Som utbygger vil

medvirke til at Arendal kommune ikke klarer å tilby det varierte tomtebehov­et de neste 7–8 årene for å bygge de 4.000 boligene som våre nye naboer trenger. Kommunen jobber mye med dette og jeg håper politikere og Statsforva­lter sammen med kommunen vil legger til rette for utbygginge­r som harmonerer med tilflyttin­gen som kommer, og utfyller fortetting­en og byutviklin­gen som også kommer.

Sekundært kan dette

måtte lete etter ledige boliger, og det kan raskt bli slik at de finner dem i andre kommuner lenger bort fra arbeidspla­ssen i Arendal enn det som for kommunen er økonomisk og for samfunnet ellers er bærekrafti­g gunstig – dersom det ikke gjøres nødvendige tiltak de neste årene.

Tilflytter­ne vil alle

Daglig leder Byggpartne­re AS, Arendal

 ?? FOTO: MONTASJE/ARKITEKT: BJØRN BAREXSTEIN ?? Illustrasj­on av fortetting. Her et forslag til fortetting i Hylleveien, som senere er revidert.
FOTO: MONTASJE/ARKITEKT: BJØRN BAREXSTEIN Illustrasj­on av fortetting. Her et forslag til fortetting i Hylleveien, som senere er revidert.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway