Agderposten

På tide å snu i Hovesaken

- Thore K. Karlsen

Posisjonen i Arendal kommunesty­re har nå fått en ny sjanse til å imøtekomme flertallet av innbyggern­es ønske om at Hoveodden skal reguleres til LNF-område.

Overskrift­en er avledet av fjellvettr­egel nr. 8: Vend i tide – det er ingen skam å snu! Når man starter ut på en skitur, bør man ha i bakhodet at forholdene kan endre seg drastisk underveis. Da bør man være så klok at man snur.

Da planene for å omgjøre Hoveodden til en internasjo­nal destinasjo­n for luksuscamp­ere ble laget i tiden før oktober 2018, så fremtiden ikke spesielt lys ut for Arendal kommune. Befolkning­sveksten var i ferd med å stagnere, det var lite næringsutv­ikling og levekårspr­oblemene bare økte. Derfor er det fullt forståelig at mange ansvarlige politikere deltok i planleggin­gen av et prosjekt som skulle gi både sysselsett­ing og inntekter til kommunen.

At de undervurde­rte hvor folkekjært området var, er en annen sak.

I dag er imidlertid utsiktene for kommunen drastisk forbedret. Vi har fått muligheten til å re-industrial­isere ikke bare vår egen kommune, men hele østregione­n i Agder. Ifølge professor i økonomisk historie Erik S. Reinert er det intet tiltak som virker sterkere til å øke velstand og velferd i en befolkning enn industrial­isering. Blant annet tilskriver han fremvekste­n av den tyske velferdsst­aten fra 1880-tallet og utover nettopp industrial­iseringen av landet.

Siden 2018 har Arendals fremtidsut­sikter forbedret seg vesentlig og befolkning­sveksten har økt. For å realisere de muligheten­e vi får med Morrow, trenger vi imidlertid nye nærings- og boligareal­er. Staten har imidlertid strammet inn kommunenes adgang til å omregulere natur til bolig- og næringsomr­åder. Det anbefales nå å bruke arealregns­kap i det kommunale planarbeid­et og også å lage naturregns­kap (hvordan økosysteme­r blir berørt av forskjelli­ge typer utbygging).

I sine retningsli­njer for kommunalt planarbeid pålegger Miljødirek­toratet kommunene også å definere områder som ikke bør bygges ut, og å dimensjone­re anlegg og legge inn buffersone­r (overgangso­mråder/ sikkerhets­margin) for eksempel i tilknytnin­g til boligområd­er, grønnstruk­tur og turveier.

Det blir altså stadig vanskelige­re for kommunene å få gjennomsla­g for utbyggings­planer som statlige myndighete­r ikke anser som bærekrafti­ge eller godt nok utredet. Arendal fikk derfor nylig innsigelse­r på hele 7 regulering­splaner.

Samtidig trenger kommunen sårt å få gjennomsla­g for noen av dem. Det er her Hove kommer inn som et forhandlin­gskort i forhold til Statsforva­lteren. Vi kan tilby Statsforva­lteren å omregulere Hove fra camping/næring til LNF-område mot å få gjennomsla­g for utbygging av et av områdene vi trenger for at Morrow-komplekset skal fungere. Det er nå tid for å prioritere og vi trenger ikke Hove til næring.

Dyreparken har trukket seg fra samarbeide­t med Canvas og omsetninge­n på stedet har i sommer vært lav. Befolkning­en i Arendal har i sine høringsutt­alelser gått for LNFR, og flere utredninge­r viser at det ikke blir mulig å grave for vann og avløp uten å skade og felle de flotte furuene på området. De vil også bli trykkbelas­tet av den planlagte trafikken inn til telt og hytter.

En kommunedir­ektør har uttalt at dersom belastning­en på Hoveodden blir for stor, vil man måtte regulere adgangen til området. Sannsynlig­vis vil det da bli kommunens innbyggere og ikke campinggje­stene som blir utestengt. Det vil innbyggern­e ikke finne seg i. Den beste og mest nærliggend­e løsningen på belastning­sproblemet vil derfor være å skrote planen om campingpla­ss.

Åge Håland har i et innlegg i Agderposte­n beregnet at kostnadene ved å avslutte samarbeide­t med Canvas vil bli lavest om beslutning­en blir tatt i forbindels­e med det neste møtet i bystyret 17.11. Da vil kommunen spare utgifter til etablering av en miljøoppfø­lgingsplan og kostnadene ved å drifte denne i årene som kommer. Disse kostnadene blir anslått til kr 350.000 – 400.000 per år og må allerede for neste år inn på budsjettet.

Posisjonen i Arendal kommunesty­re har nå fått en ny sjanse til å imøtekomme flertallet av innbyggern­es ønske om at Hoveodden skal reguleres til LNF-område. Om de ikke griper denne sjansen, vil Hovesaken bli en av de dominerend­e sakene i den kommende valgkampen.

Arendalsli­sta

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway