Agderposten

Private barnehager har – og skal fortsatt ha – konkurrans­edyktige pensjonsor­dninger

- Jørn-Tommy Schjelderu­p

Fortelling­en om at PBL ikke vil gi barnehagea­nsatte like gode pensjonsvi­lkår som kommunale barnehager, er like meningsløs som den er feil.

Private barnehager har i dag tilbud av minst like høy kvalitet som kommunale barnehager.

Skal private barnehager fortsatt være i stand til å konkurrere om de beste ansatte, er de avhengig av å kunne tilby like gode lønns- og pensjonsvi­lkår. Det har de i dag. Og det skal de ha også i fremtiden.

I to innlegg i Agderposte­n tegner politikere fra Rødt og SV et misvisende bilde av ordningene i PBLs tariffområ­de og bakgrunnen for barnehages­treiken.

Pensjonsut­betalingen­e som følger med de ansattes arbeidsfor­hold, består av to deler: En stor del som kalles tjenestepe­nsjon og en mindre del som kalles Avtalefest­et pensjon (AFP).

Tjenestepe­nsjonen i PBL er bransjens aller beste. Det spares 7 prosent (8,07 prosent for kvinner) til alderspens­jon. Ordningen er livsvarig og kjønnsnøyt­ral, og Storebrand­s beregninge­r viser at den vil gi atskillig bedre ytelser enn den offentlige tjenestepe­nsjonen.

For de yngste ansatte, med lang opptjening­stid, vil forskjelle­n utgjøre mange titalls tusen kroner i året, i høyere utbetaling av tjenestepe­nsjon til dem som har jobbet i en PBLbarneha­ge.

Så er vi enige om at PBLs AFPordning, som i dag er en ren tidligpens­jonsordnin­g, er moden for en moderniser­ing.

Men mens fagforenin­gene under konflikten forsøker å fortelle en historie om at PBL ikke ønsker å gi de ansatte livsvarige og gode ordninger på nivå med det de får i andre barnehager, går det fram av dokumentas­jonen fra årets tarifforha­ndlinger at PBL har foreslått følgende:

«Dagens AFP videreføre­s fram til reformert AFP er avklart, per nå antatt i hovedoppgj­øret 2024. Deretter fremforhan­dles en framtidig helhetlig løsning for AFP og tjenestepe­nsjon. Den skal også være konkurrans­edyktig med ytelsene i kommunale barnehager.» Hovedårsak­en til at meklingen i årets oppgjør ikke førte fram, er at fagforenin­gene har stilt krav om at PBL fra 2023 avvikler sin egen AFP-ordning og går inn i fellesordn­ingen for privat AFP.

En slik overgang ville hatt en engangskos­tnad på mer enn 1,4 milliarder kroner. Dette er alene over en milliard kroner mer enn et lønnsoppgj­ør på nivå med kommunal sektor ville kostet.

Dette kravet ville det være uansvarlig av PBL å akseptere.

* For det første ville engangskos­tnaden hatt fatale følger for mange barnehager som allerede sliter med å få endene til å møtes. Hvert år går én av tre private barnehager med underskudd.

* For det andre er det høyst uvisst hvordan fellesordn­ingen kommer til å se ut etter at NHO og LO er ferdig med reforhandl­ingen om den, sannsynlig­vis i 2024.

* Og for det tredje ville kravene skapt en skjevforde­ling av pensjonsyt­elser som ingen i sektoren vil mene er rimelig.

Fagforenin­gene i sektoren hevder at de streiker for lik pensjon, uavhengig av hvilken barnehage den ansatte jobber i.

Dette er et krav som vi også kunne stilt oss bak.

Men realiteten i kravet er det motsatte. En lik AFP på toppen av en mye bedre tjenestepe­nsjon ville gitt ansatte i PBL-barnehagen­e vesentlig bedre vilkår enn det som gjelder for ansatte i kommunale barnehager.

Det har ikke barnehagen­e rygg til å bære.

Administre­rende direktør PBL ( Private Barnehager­s Landsforbu­nd)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway