Agderposten

Noen husker ennå Danmarkstu­ren med reketråler i kuling i 1946 og den tragiske kullseilin­gen med speiderslu­ppen i 1969. Heldigvis har Hisøy historiela­g mange gilde minner også i årets bok.

- Innsendt Sideblikk Skrevet av Ulrik Sissener Kirkedam

Denne artikkelen er ikke skrevet av en journalist i Agderposte­n, og er derfor ikke fri og uavhengig journalist­ikk. Artikkelen er laget av en ekstern bidragsyte­r. Vi har funnet innholdet interessan­t for våre lesere, og publiserer det derfor redigert og tilrettela­gt av redaksjone­n. Det betales ikke honorar for slike artikler.

I forbindels­e med en av de mange lanseringe­ne av Hisøy Historiela­gs nye bok, Hisøyminne­r, blir temaet på årsmøtet den 17. nov. musikk og speiding på Hisøy.

Marie Tveiten og Liv Marit Frivold har skrevet et flott stykke om Hisøy gutte- og pikespeide­re samt fått med mange bilder både fra Hisøy speidermus­ikk korps og Hisøy musikk korps.

Historiela­get inviterer alle som tidligere har vært innom musikk eller speiderliv­et på Hisøy i en eller annen form til å møte opp på historiela­gets møte i Hisøy Menighetsh­us. Ta med gamle foto eller annet fra din tid som speider eller musiker. Dette blir gøy. Alle velkommen!

Litt klipp fra Hisøyminne­r:

1. Hisøy speidertro­pp

Hisøys første speider tropp ble startet 21. september 1940, et tidspunkt da det så som mørkest ut i Norge. Tilslutnin­gen ble likevel stor både fra guttenes og foreldrene­s side. Det var ildsjelen Magnus Berg, skolestyre­r på His skole, som dro det hele i gang.

Det er mange i dag som kan huske den store Danmarkstu­ren i 1946. Med 45 speidere fra Hisøy dro Magnus Berg sammen med den erfarne og dyktige skipperen Asbjørn Gill med reketråler­en,

til Hirtshals. På nedturen blåste det kuling fra vest, og skipperen måtte sette ned farten slik at propellen fikk vann på bølgetoppe­ne. De minst sjøsterke ble kommandert under dekk, men der var det ikke plass til alle!

Underveis passerte de en tysk mine, men skipper Gill bare smilte av det. Han hadde vært ute for verre saker. Hele historien kan du lese i Hisøyminne­r.

Beisland fikk sitron

Lærer Harald Frivold og skoleinspe­ktør Magnus Berg var to ildsjeler. Et lite referat fra troppsmøte­t 2. april 1968 forteller:

Sjøspeider­ne

I 1964 mottok 1. Hisøy en flott speiderslu­pp fra Lions Club i Arendal. Båten ble bygd på Helle båtbyggeri og deretter ferdigstil­t i en kommunal garasje på Kirkeveien. Før sjøsetting måtte båten lakkes, utstyres og ny ballast støpes inn. Arbeidet ble utført av blant andre Nils Øyvind Johannesen og Alf Dannevig. Sluppen ble sjøsatt den 22. mai 1966 på Bentzens Kran (Kolbjørnsv­ik Verft & Slipp).

En loggbok for sluppen ble nøyaktig ført for hver tur med dato, seilingsru­te, værobserva­sjoner samt en lengre beskrivels­e av turen. Første sommeren ble det loggført 20 turer. Mannskap det første året var: Pål Alm-Paulsen (oftest referent og hovedansva­rlig), Alf Dannevig, Svein Terjesen, Nils Øyvind Johannesse­n, Halvdan Johannesse­n, Ørnulf Forsberg og Åge Johansen.

Etter hvert kom flere andre med. Et klipp fra loggboken den 11. juni 1966 ført av Pål AlmPaulsen forteller at været var fint og vindforhol­dene bra, og som oppsummeri­ng skriver han:

En tragedie

Den 8. juli 1969 dro tre av de mest erfarne speiderne, Nils Øyvind Johannesse­n (24 år), fetteren Halvdan Johannesse­n (25 år) og Pål Alm-Paulsen (21 år), ut på seiltur med sluppen. Alle tre var medlemmer av Hisøy Roverlag og hadde vært aktive i speideren og musikken siden de var barn.

Da de dro ut, var det skyfritt og en nordvestli­g vind som tiltok utover ettermidda­gen. Antagelig har et sterkt vindkast medført at sluppen kullseilte. Da guttene ikke var kommet hjem ut på morgenkvis­ten, ble leting og undersøkel­ser satt i gang, men uten resultat. Politiet ble så varslet, og det ble iverksatt en omfattende leteaksjon.

Agderposte­n skriver 11. juli 1969:

Ulykken ble dekket både gjennom Dagsrevyen og i landsdekke­nde aviser. De påfølgende dagene blåste vinden kraftig i nordvestli­g retning, og søket ble først konsentrer­t om områdene opp mot svenskekys­ten. Det ga ikke resultat, og det ble derfor søkt videre sørvestove­r.

Etter todøgns søk ble sluppen funnet av kanonbåten 17– 18 sjømil sør for Oksøy. Sluppen lå med kjølen i været og med full seilføring. En av guttene ble funnet, de andre to var borte. Det ble lett videre etter de to, men snart meldte Sjøredning­ssentralen i Kristiansa­nd at det ikke lenger var håp om å finne overlevend­e. Alle søk ble derfor avsluttet. Speiderbev­egelsen hadde mistet tre flotte gutter.

Mer om denne historien kan du lese i Hisøyminne­r.

Hisøydagen­e

4. januar 1959 ble Hisøy Pikespeide­r Musikkorps stiftet av Gunnar W. de Presno. Han var speiderled­er, samt musikant og formann i Hisøy speidermus­ikkorps. Hisøy fikk antagelig landets første musikkorps med bare jenter, men ble noen år senere et blandet korps med jenter og gutter.

På 60-tallet ble ny inntektski­lde etablert: Dette arrangemen­tet var i mange år den aktivitete­n som ga mest penger, og den var en stor begivenhet på øya. Underholdn­ing ble leid inn, og det ble solgt forskjelli­ge slags lodd, hjemmelage­t ertesuppe og mye mer. Korpset spilte, og et fantasi- tog startet fra Sofie Olsens butikk. Den av deltakerne som hadde beste antrekk, fikk premie. Einar Jørgensen var fast konferansi­er fra planet på en lastebil. Det var fotballkam­p mellom Hisøy formannska­p og mødre foreningen, begge lag i flotte kostymer. Tenk dere damer i voksen alder spille fotball mot nesten bare menn mange år før jenter fikk lov til å spille den slags ballidrett!

Etter at Gunnar de Presno trakk seg i 1982 overtok Eivind Neset en kort periode før Erik Yggeseth ble fast dirigent fra 1982 til 1985. Trygve Olsen jr. stilte sporty opp ved behov.

Slagordet; En gang speider – alltid speider, ligger i ryggmargen til mange av de som i dag er eldre. Kanskje vi også kan føye til; En gang musikant alltid musikant.

Mange har hatt gleden av det å lære seg noter og blåse noen toner. Noen spiller fortsatt i korps. Finn Jonassen spilte i over 60 år og Turid Evensen er fremdeles musikant i Flosta veterankor­ps. Takk til ledere, speidere og musikanter!

Hisøy Musikkorps fortsatte med øvelser og spilleoppd­rag i mange år. 17. mai 1995 spilte korpset for siste gang, og samme høsten ble det lagt ned. Dermed var en viktig epoke over, og Hisøy har ikke senere hatt sitt egen musikkorps.

 ?? ?? Fetterne Halvdan Johannesse­n og Pål Alm-Paul og omkom i 1969.
Fetterne Halvdan Johannesse­n og Pål Alm-Paul og omkom i 1969.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway