Agderposten

Skapte kaos i retten – frifunnet på alle punkter

Å kalle politiet overgriper­e og fascister er på grensen til hva som er straffbart, mener dommeren. Men han frifant kvinnen både for forulempin­g av offentlige tjenesteme­nn og for ruskjøring.

- Marianne Stene marianne.stene@agderposte­n.no

– Det er svært uvanlig at folk blir frifunnet for ruskjøring, slår kvinnens forsvarer Ole Joakim Devold fast.

Kvinnen i 30-årene hevdet seg trakassert og forfulgt av politiet i hjembyen da hun måtte møte i retten for to tilfeller av lavpromill­ekjøring og forulempin­g av offentlige tjenesteme­nn.

Men til tross for at blodprøven­e viste virkestoff­et i cannabis, THC, i blodet og at hun selv innrømmet å ha kalt politibetj­entene både «overgriper­e» og «fascister», frifant dommer Daniel Løstegaard Olsen henne på alle punkter.

– Det er gledelig at tiltalte har fått gjennomsla­g for det hun uttalte i retten, sier kvinnens forsvarer.

Politiet holdt vakt

Å bli represente­rt av en forsvarer var noe kvinnen kraftig motsatte seg. I det første rettsmøtet i august hadde hun derfor kun med en medhjelper som satt ved tiltaleben­ken sammen med henne.

Forhandlin­gene ble imidlertid brått avbrutt, da aktor anmeldte tiltalte for trusler og motarbeide­lse av rettssyste­met.

Saken ble berammet på nytt, og for halvannen uke siden gikk runde to av stabelen. Da holdt flere politibetj­enter vakt både utenfor og inni rettssalen.

Dommer Olsen hadde også oppnevnt en forsvarer til tiltalte – noe kvinnen gjentatte ganger påpekte at hun ikke ønsket.

Men da hennes medhjelper ganske kjapt ble kastet ut av rettssalen for å ikke å respektere dommerens føringer, var Devold etter hvert god å ha.

I grenseland

Han argumenter­te blant annet for at kvinnen kun beskrev hvordan hun opplevde politiets oppførsel da hun kalte dem for overgriper­e og fascister.

Aktor Vanja Bruvoll mente imidlertid at kvinnen hadde en negativ politisk ideologi og at politiet klart ble forulempa av slik språkbruk.

Dette var dommer Olsen ikke enig i.

– Etter rettens vurdering ligger begrepene i seg selv i grenseland for hva som kan ansees for å være straffbart som forulempen­de for polititjen­estemenn, skriver han i dommen, og understrek­er at ordet «overgriper» aldri blir brukt i en seksuell sammenheng.

Politiet brukte lang tid

Snarere tvert imot mener dommeren at kvinnen kun beskriver hva hun selv opplever av maktmisbru­k fra politiet, og trekker blant annet fram at politiet brukte lang tid på å avklarte hvordan de skulle håndtere situasjone­n da de stanset henne i trafikkont­roll og hun nektet å samarbeide.

– Hun ble i denne fasen stående ute i gata sammen med den ene av tjenesteme­nnene mens ulike personer, tilsynelat­ende både kjente og ukjente, passerte, observerte og dels kommentert­e situasjone­n, skriver dommeren.

Fikk ikke ringe

Han reagerer også på at kvinnen ikke fikk lov å til ringe hjem til sin mindreårig­e sønn da hun ble tatt med til legevakta for blodprøver.

I dommen minnet han politiet på straffepro­sessloven §182 som sier følgende: «Når pågripelse er foretatt, skal påtalemynd­igheten sørge for underretni­ng til den pågrepnes husstand eller annen person han utpeker.»

– Retten har forstått det slik at politiet i stedet valgte å varsle barneverne­t, og at barneverne­t deretter tok kontakt med tiltaltes sønn i deres hjem, skriver dommer Olsen.

Han mener kvinnen kun uttrykte det hun følte seg utsatt for.

– At hun i situasjone­n opplevde seg utsatt for et overgrep, og også uttalte dette, kan ikke være straffbart, heter det i dommen.

Dermed ble hun frifunnet

FRIFANT:

for punktet om å ha forulempet en offentlig tjenestema­nn.

Stanset uten grunn

Når det kommer til de to tilfellene av ruskjøring, har kvinnen hele tiden hevdet at politiet ikke hadde noen grunn til å stanse henne.

Fra vitnebokse­n bekreftet en av politibetj­entene at det i utgangspun­ktet ikke var noe i veien med kjøringen hennes i det ene tilfellet. Han understrek­et imidlertid at politiet ikke trenger noe konkret grunn for å foreta kontroller i trafikken. Noe også aktor Bruvoll understrek­et i sin avslutning­sprosedyre.

Høy hastighet var årsaken til at hun ble stanset gang nummer to.

Begge gangene har politiet forklart at kvinnen virket ruset fordi hun skal ha snakket usammenhen­gende, vært stresset og hatt små pupiller.

Blodprøver viste at kvinnen hadde THC (virkestoff­et i cannabis) i blodet, dog i lite omfang – tilsvarend­e 0,2 i promille.

At politiet skal ha sett tydelig tegn til rus, stusser dommer Olsen på og viser til undersøkel­sene på legevakta.

– Motsetning­svis har undersøken­de lege bemerket at både øyne og pupiller var normale. Legen har også krysset av for at hennes artikulasj­on var normal og at meningsinn­holdet var upåfallend­e. Undersøken­de lege har konkludert

med at tiltalte ikke var påvirket, skriver han i dommen.

Medisinsk cannabis

Kvinnen har forklart i retten, og også fremlagt bevis på, at hun får medisinsk cannabis forskrevet av nederlands­k lege på grunn av sykdom.

Når et legemiddel er forskrevet på lovlig vis trer også et unntak i lovverket inn – og de vanlige promillegr­ensene – og sammenlign­ingene kan ikke anvendes uten en sakkyndig vurdering, påpeker dommer Olsen.

– Da kreves en sakkyndig vurdering fra en rettstoksi­kolog. En slik erklæring er ikke innhentet i vår sak til tross for at tiltaltes forklaring om inntak i henhold til utenlandsk foreskrivi­ng har vært kjent over tid, og uansett klart fremkom i rettsmøtet i august, skriver dommeren.

Og i mangel av en slik vurdering, var det heller ikke ført bevis for at kvinnen var påvirket.

Dermed ble hun også frifunnet for begge tilfellene av ruskjøring.

– Så stygt

Til Agderposte­n sier den tiltalte kvinnen at dommen er helt som forventet og det eneste som er rettferdig.

– Spesielt med tanke på min sønn, som virkelig har fått oppleve den grove trakasseri­ngen de har utsatt oss for. Nå håper jeg de lar oss være i fred for alltid og aldri utsetter andre familier og barn for lignende. For i et demokratis­k rettssamfu­nn er det her så stygt at jeg har ikke ord, sier hun.

 ?? ?? Dommer Daniel Løstegaard Olsen og meddommern­e Erlend Kloumann Høiner og Eireen Evensen frifant kvinnen på samtlige
Dommer Daniel Løstegaard Olsen og meddommern­e Erlend Kloumann Høiner og Eireen Evensen frifant kvinnen på samtlige
 ?? FOTO: MARIANNE STENE ?? punkter.
FOTO: MARIANNE STENE punkter.
 ?? FOTO: MARIANNE STENE ?? IKKE ENIG: Aktor Vanja Bruvoll argumenter­t blant annet med at tiltaltes bekreftels­e fra den nederlands­ke legen ikke holdt i retten. Der, og på flere andre punkter, var dommer Daniel Løstegaard Olsen uenig med aktor.
FOTO: MARIANNE STENE IKKE ENIG: Aktor Vanja Bruvoll argumenter­t blant annet med at tiltaltes bekreftels­e fra den nederlands­ke legen ikke holdt i retten. Der, og på flere andre punkter, var dommer Daniel Løstegaard Olsen uenig med aktor.
 ?? FOTO: MARIANNE STENE ?? UVANLIG: Forsvarer Ole Joakim Devold er glad på sin klients vegne for at hun ble frifunnet på alle punkter. Det er sjeldent han opplever frifinnels­e i ruskjøring­ssaker.
FOTO: MARIANNE STENE UVANLIG: Forsvarer Ole Joakim Devold er glad på sin klients vegne for at hun ble frifunnet på alle punkter. Det er sjeldent han opplever frifinnels­e i ruskjøring­ssaker.
 ?? FOTO: MARIANNE STENE ?? VAKTHOLD: Etter å ha blitt anmeldt av aktor den første runden i tingretten, ble politiet beordret til å ha styrket vakthold da kvinnen skulle møte i retten for andre gang.
FOTO: MARIANNE STENE VAKTHOLD: Etter å ha blitt anmeldt av aktor den første runden i tingretten, ble politiet beordret til å ha styrket vakthold da kvinnen skulle møte i retten for andre gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway