Agderposten

Det er politikern­e lokalt som avgjør om Nav-kontorene skal være åpne

- Yngve Werner Monrad

Økonomisk stønad fra Nav er det siste sikkerhets­nettet i velferdssa­mfunnet. Tjenestene skal sikre at vanskeligs­tilte personer og familier får nødvendig bistand, for eksempel opplysning, råd og veiledning, økonomisk støtte og botilbud.

Tilsynserf­aringer og forskning fra de siste ti årene viser at brukere ofte opplever svikt i tjenestene. De som trenger økonomisk stønad er ofte i utsatte situasjone­r, og det kan få alvorlige følger dersom sikkerhets­nettet svikter.

Slik starter rapporten fra Statens helsetilsy­n om Risikovurd­ering av sosiale tjenester i Nav. Rapporten viser til at mange Nav kontorer har for kort åpningstid til å sikre at tjenestene fra Nav er tilgjengel­ige nok.

I dag er det lagt opp til bruk av internett og en landsdekke­nde Nav-sentral på telefon for søknader og henvendels­er. Snittiden på åpningstid­ene for Nav kontorene for drop-in på landsbasis er fire timer.

I Tvedestran­d er

det nettopp åpent fire timer i uken, i Grimstad 5 timer. Arendal kun tre timer per dag og så videre. Med lite åpningstid er det risiko for at utsatte grupper ikke får den hjelpen de trenger.

Det er også mange som har klart seg før, men som nå sliter, og ikke er klar over muligheten de har til å søke såkalt supplerend­e sosialhjel­p. Man skal ikke måtte bruke lån eller kreditt for å få mat på bordet.

Det er viktig å ansvarligg­jøre kommune- og bystyrepol­itikerne. Nav kommune lever ikke sitt eget liv. Det er politikern­e lokalt som bestemmer satsene, budsjettet og bemanninge­n på Nav kontorene. Det er de som dermed også kan sørge for at Nav-kontorene er åpne og ikke stengt.

Når prisene stiger og stiger vil det bli enda flere personer som vil trenge hjelp. Særlig blant eldre og de på lave stønadssat­ser. Men vi er her lokalt også begynt å få «working poor.» Personer som er i jobb og lever nøkternt, men som det likevel ikke går rundt for økonomisk lenger.

I England er det et trist uttrykk som nå også er kommet hit: «Eat or heat». Folk må velge mellom varme eller å spise. Hver 12. husholdnin­g må nå enten hoppe over måltider, eller søke hjelp. Det kommer til å bli flere.

Nav-reformen skulle sørge for en åpen dør til kommunens sosiale tjenester for alle. Politikere: Åpne døren.

Kommunesty­rerepresen­tant ( V) Tvedestran­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway