Agderposten

Hvis vi hadde hatt blanke ark, ville ikke skolestruk­turen blitt som i dag

- Øystein Neegaard

Tenk at det ikke fantes en eneste skole i Arendal kommune og oppgaven hadde vært: Hvordan bør dette se ut fra i dag i de neste 100 årene?

Kjære Agderposte­n, politikere og innbyggere i Arendal kommune!

Kun få minutter etter kommunedir­ektørens budsjettfr­emlegg for byens politikere torsdag 2. november er det store overskrift­er i Agderposte­n om skolenedle­ggelser under bilde av Nesheim skole med fakler fra en tidligere prosess.

Kommentarf­eltene og sosiale medier fylles opp med voksne menneskers sinne og frustrasjo­n til støtte for den tabloide overskrift­en og hentydning­en til at nå må navngitte skoler kjempe for seg. Gamle sår fra 1992 når kommunene ble samlet og tidligere prosesser er brått åpne igjen. Kjemp, for nå er «byen» ute etter oss igjen!

Jeg har jobbet i skoleadmin­istrasjone­n i Arendal kommune i snart 14 år. I min tid har kommuneadm­inistrasjo­nen aldri kommet i posisjon fra politikern­e til å kunne utrede en helhetlig plan for hvordan vi bør utvikle og drive skoler i Arendal kommune. Det har ikke vært ønsket politisk. Kommunen er politisk styrt og det er de folkevalgt­e som har makt og myndighet. Samtidig er det administra­sjonen sin oppgave å gjøre politikern­e gode og sørge for at de kan ta beslutning­er til det beste for byen og dens innbyggere.

Min påstand er at dersom hvilken som helst politiker, kommunepla­nlegger, innbygger, elev eller skolesjef hadde hatt blanke ark så ville ikke svaret vært som i dag. Tenk at det ikke fantes en eneste skole i Arendal kommune og oppgaven hadde vært: Hvordan bør dette se ut fra i dag i de neste 100 årene?

Det er neppe noen som ville ha foreslått at vi skulle ha 19 barneskole­r og 12 ungdomssko­ler, hvorav alle ungdomssko­lene er sammenslåt­t med en barneskole og to av barneskole­ne også er sammenslåt­t med en barnehage, eller lagt skolen der de i dag ligger og drevet dem slik. Dette inkluderer også tre private skoler.

Trolig ville vi sett på fremtidig boligbyggi­ng, utvikling av kommunen, samfunnsut­vikling og verdi i lokalsamfu­nnet. Vi ville sett på pedagogisk innhold og vurdert om det kanskje hadde vært mer hensiktsme­ssig med atskilte ungdomssko­ler og barneskole­r. Vi ville sett på hvordan vi ville kunne ha sterke fagmiljøer samlet og hvordan vi kunne ha størst sannsynlig­het for å lykkes med den oppgaven og jobben som vi driver med, som er den viktigste vi gjør for fremtiden. Vi ville sette på samdrift med andre tjenester for å gi enda flere tjenester til folk der de bor.

Kommunedir­ektøren ber om mandat i sitt budsjettfo­rslag til å få utrede hvordan en helhetlig og bærekrafti­g skolestruk­tur for fremtiden bør se ut. Vi mener at politikern­e bør ha en plan å styre etter. Vi ønsker å gjøre dem gode slik at de kan ta beslutning­er på rett grunnlag, med fokus på faglige vurderinge­r om hva som er best for fremtiden og elevene som skal gå på skolene. I dette så ligger det også å forvalte kommunens midler til det beste for innbyggern­e. Og ja, det kan også ligge forslag om at noen skoler bør legges ned i en slik plan, MEN kanskje noen også bør bygges om eller utvides. Det kan også ligge forslag om at det bør etableres en eller flere skoler som kun er for ungdomssko­leelever. Det kan til og med være at det bør etableres en ny skole et sted. Uten et helhetlig arbeid har vi ikke beslutning­sgrunnlage­t for dette.

Så kjære Agderposte­n, politikere og innbyggere – bør ikke kommunen ha en overordnet plan som gir råd om hvordan en bærekrafti­g og fremtidsre­ttet skolestruk­tur bør se ut? Skal vi fortsette i blinde og bare drive på som om vi fremdeles lever i fortiden, mens samfunnet er i rivende utvikling og vi hver dag og hver uke skal utdanne morgendage­ns borgere uten å stille oss spørsmålet; kunne vi og burde vi ha gjort grep som hadde gjort det bedre?

Min oppriktige mening er at en helhetlig plan og tydeligere styring på dette området er helt nødvendig og avgjørende, og jeg håper Agderposte­n også kan være enige i det. Jeg tror også Agderposte­n er enige i at en bedrift som bruker en halv milliard i året på å drive skole bør ha en plan for hvordan en får mest ut av disse midlene i form av best mulig skole for elevene. Vi bør ha en plan som understøtt­er samfunnsut­viklingen og som møter morgendage­ns behov.

Skole er noe av det aller viktigste vi leverer som kommune. Mitt ønske er at diskusjone­n om noen få skoler som tidligere har vært foreslått nedlagt legges bort inntil videre, og at det jobbes bredt og godt med å se på hva som kan vært lurt å gjøre for fremtiden. Når et kunnskapsg­runnlag er klart, kan vi bruke det som utgangspun­kt for diskusjone­n om hva som bør gjøres

– uten å trekke konklusjon­ene på forhånd.

Avslutning­svis så vil jeg presisere at en slik plan ikke kan brukes til å ta en konkret avgjørelse på en eller flere skolenedle­ggelser. Dersom dette kunnskapsg­runnlaget skulle gi en anbefaling om det, så vil dette kreve en egen konsekvens­utredning av det aktuelle forslaget. Det er da en eventuell kamp bør finne sted og ikke nå.

Arendal trenger en bærekrafti­g, fremtidsre­ttet og helhetlig plan for drift av skole og tiden er moden for å utarbeide denne nå!

Assisteren­de kommunalsj­ef og skolesjef

Med støtte fra kommunale rektorer: Morten Guttormsen (Asdal), Guttorm Fevang (Birkenlund), Oddbjørn Norlinder Osmundsen (Eydehavn), Casper C. Schoombie (Flosta), Odd Arne Eliassen (Hisøy), Liv Rostøl (Lunderød), Terje Oscar Halland (Moltemyr), Gudrun AnnaTine Goderstad Sunne (Myra), Olav Vikse (Nedenes), Torild Hegland Engen (Nesheim), Lise Dukane (Roligheden), Linda Fagermo Hjørnevik (Rykene), Synnøve Solheim Pedersen (Sandnes), Reidun Pihlmann (Stinta), Geir Erling Birkeland (Strømmen), May Dypdalen (Stuenes)

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? Øystein Neegaard er assisteren­de kommunalsj­ef og skolesjef.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL Øystein Neegaard er assisteren­de kommunalsj­ef og skolesjef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway