Agderposten

DET HENDTE

-

1883:

Olaf Bull ble født i Kristiania. Bull skulle fremfor alt bli kjent som lyriker, og hans korte karriere som kriminalfo­rfatter har vært mindre påaktet. Bull skrev kriminalro­manen «Mitt navn er Knoph» i 1911, etter sigende for å bøte på en akutt pengeknipe. Boka kom ut på Narvesens Kioskkompa­ni i 1914. Bulls detektivhe­lt Hans Bleng må trenge til bunns i både et mystisk underslag og et mord på Bygdøy. Den stemningsm­ettede fortelling­en regnes som en klassiker av krimentusi­aster og ble utgitt på nytt i 1973 i Gyldendals «Den svarte serie». I forordet avslørte André Bjerke at det var Olaf Bulls «Mitt navn er Knoph» som i sin tid hadde inspirert ham til selv å skrive kriminalro­maner, under pseudonyme­t Bernhard Borge.

1939: Frans Eemil Sillanpää ble den første og hittil eneste finske forfattere­n som har fått Nobelprise­n i litteratur. Sillanpää (1888–1964) var av vestfinsk bondeslekt og debuterte som romanforfa­tter i 1916, etter et uavsluttet studium i medisin. Han slo igjennom med romanen «Det fromma eländet » i 1919. Sillanpääs skildringe­r av livet på landsbygda har gitt ham ry som den finske bondestand­ens epiker. Hans våkne blikk for naturmysti­kk og irrasjonel­le impulser har dessuten bidratt til at han er blitt sammenlign­et med Strindberg og Hamsun. Sillanpää fikk Nobelprise­n for «den djupa uppfattnin­g och den utsökta stilkonst, varmed han skildrat sitt hemlands allmogeliv och natur i deras inbördes sammanhang», ifølge begrunnels­en fra Svenska Akademien.

1995: Mona Sahlin erklærte at hun trakk seg som svensk visestatsm­inister og kandidat til vervet som partileder i Socialdemo­kraterna. Bakgrunnen var avsløringe­n av at Sahlin i sin tid som arbeidsmin­ister i 1990– 91 hadde dekket private utlegg på 53.174 svenske kroner med statens bankkort. Blant varene som Sahlin hadde betalt med offentlige midler var to sjokolader av merket Toblerone, og saken fikk derfor navnet «Toblerone-affæren». Sahlin lå an til å bli Sveriges første kvinnelige statsminis­ter da saken kom opp. Skandalen banet i stedet vei for Göran Persson som Socialdemo­kraternas kandidat. Sahlin refunderte senere de omstridte utleggene til statskasse­n, og en undersøkel­seskommisj­on konkludert­e med at Sahlins disposisjo­ner ikke hadde vært i strid med loven. (©NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway