Agderposten

DET HENDTE

-

1922: Marcel Proust døde av lungebeten­nelse i Paris, 51 år gammel. Forfattere­n av «På sporet av den tapte tid» hadde helt siden barndommen vært plaget av astma. De siste tre årene av sitt liv tilbrakte han for det meste i sengen, der han arbeidet frenetisk med å fullføre romanverke­t. Prousts husholders­ke gjennom mange år, Celeste Albaret, forteller i memoarboka «Monsieur Proust» (utgitt i 1973) at forfattere­n i et tiår levde på en dagsrasjon av to croissante­r og to kopper kaffe. Den siste tiden ville han ikke smake annet enn kaldt øl. Albaret var trolig det mennesket som kom tettest innpå den tilbaketru­kne forfattere­n i de 13 årene han skrev på romansyklu­sen. «Min kjære Celeste,» sa Proust en gang til henne, «du vet alt om meg.»

1983: Vraket av oljeplattf­ormen «Alexander L. Kielland» ble senket i Nedstrands fjorden. Plattforme­n hadde kantret i Nordsjøen 27. mars 1980. Den mer enn 700 meter dype fjorden i Rogaland hadde vært i bruk som marin dumpingpla­ss siden før 2. verdenskri­g. I midten av 1970-årene ble dumpingen regulert og et ca. fem kvadratkil­ometer stort område på fjordbunne­n avmerket for formålet. Blant de mange utrangerte fartøyene som ligger på skipskirke­gården i Nedstrands fjordene r lokalruteb­åtene «Fisterfjor­d», « Stolmen», «Åmøyfjord» og «Fjorddrott ». I 2000 ble det vedtatt at dumpingen av marint skrap i Nedstrands fjorden skulle opphøre.

1987: 31 mennesker mistet livet i en brann i King’s Cross tunnelbane­stasjon i London. Brannen brøt ut i rulletrapp­ene og var trolig antent av en fyrstikk. Flammehave­t sperret hundrevis av desperate T-banepassas­jerer inne under bakken. Giftige gasser steg opp gjennom trappegang­ene og samlet seg i den underjordi­ske billetthal­len, der mange av de omkomne ble funnet.

I selve rulletrapp­ene var varmeutvik­lingen så voldsom at det skulle gå 17 år før det siste av dødsofrene lot seg identifise­re. Brannen i King’s Cross i 1987 er den verste som har rammet Londons undergrunn­sbane. Katastrofe­n førte blant annet til et røykeforbu­d innendørs på alle undergrunn­sstasjoner, og til at de gamle rulletrapp­ene av treverk ble forbudt. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway