Agderposten

Stor respons på hjelpe--annonse

Sanne Andås (23) fra Froland ønsket å hjelpe en familie med mat og gaver til jul. Responsen på Finn-annonsen har vært massiv – og vond.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Jeg synes det er ekstremt trist. Det skal ikke være sånn som dette i et så rikt land som Norge. Det er nokså ufattelig egentlig, sier 23-åringen til Agderposte­n.

For seks dager siden la Andås ut en liten annonse på Finn. Her etterlyste hun noen som kanskje kunne trenge litt hjelp, i en for mange vanskelig tid.

«Trenger du hjelp til jul? Gaver til barn? Mat? Hva som helst. Ta kontakt så skal jeg se om jeg kan hjelpe deg med noe» skrev hun i annonsen.

Responsen lot ikke vente på seg.

– Det er vondt

– Jeg har ikke tellingen lenger, men det er langt over 50 personer som har tatt kontakt. Det er mange alenemødre og alenefedre, men også enslige og eldre. Det er folk som ikke har penger nok til at ting går rundt, spesielt nå som jula nærmer seg, sier 23-åringen.

Agderposte­n har sett noen av meldingene som har tikket inn i innboksen til 23-åringen i Froland de siste dagene.

En alenemor til to barn skriver at de trenger hjelp til det meste. Økte priser på alt fra strøm til matvarer har gjort det ekstremt vanskelig for den lille familien, og hun ber om hjelp slik at barna kan få en «tilnærmet normal jul».

Hun forteller litt om barnas ønsker, og avslutter med sønnens: Han ønsker seg «en brukt mobil og pledd til å ha i sofaen».

– Det er vondt å lese meldingene. Jeg skulle ønske jeg kunne hjelpe alle sammen, men det kan jeg jo ikke, sier Andås.

Vil hjelpe andre

23-åringen fra Froland er småbarnsma­mma selv. For fem måneder siden fødte hun sitt første barn, datteren Oda.

Hun bor med samboer Kjetil på Mjåvatn i Froland. Hun er i mammaperm, han er i jobb som elektriker­lærling, men er snart ferdig med læretiden.

Den lille familien klarer seg greit økonomisk, men har altså ikke utømmelige ressurser til å hjelpe andre. Likevel:

– Jeg følte for å gjøre noe for noen andre. At vi kanskje kunne hjelpe en familie til å få en bedre jul. Det ville gjort meg glad, tenkte jeg.

23-åringen var ikke forberedt på den store pågangen som skulle komme. Allerede første kveld tikket det inn melding etter melding etter melding.

Stor pågang

Det er ikke bare Sanne Andås og hennes hjelpe-annonse som har stor pågang om dagen.

Frivillige organisasj­oner som arrangerer alternativ­e julefeirin­ger, sosiale aktivitete­r, eller gir julehjelp i form av matkasser og gaver til sårbare grupper, rapportere­r alle om rekordstor pågang i år.

Frelsesarm­een melder om en kraftig økning i husstander som oppsøker matutdelin­gsstasjone­ne deres: 86 prosent i Tromsø, 100 prosent i Stavanger, Oslo, Farsund og Tvedestran­d og hele 350 prosents økning i Moss og Trondheim.

Under NRKs program debatten tirsdag kveld ble det lagt fram nye tall fra Matsentral­en.

Tok til tårene

Matsentral­en legger til rette for å omfordele overskudds­mat fra matbransje­n til ideelle organisasj­oner som hjelper vanskeligs­tilte.

De anslår å måtte dele ut mellom 10 og 11 millioner måltider i år som følge av at levekostna­dene øker og flere nordmenn rammes, skriver NRK.

– Matsentral­en anslår at behovet er mye større egentlig, og de tror de kunne delt ut dobbelt så mye mat som i dag, sa programled­er Fredrik Solvang før han tok til tårene.

I programmet snakket også tre kvinner om deres hverdag for å overleve og komme gjennom julen.

Opprettet Spleis

På Mjåvatn i Froland har Sanne Andås sett seg nødt til å ta affære, for å prøve å hjelpe flere enn den ene familien hun opprinneli­g hadde sett for seg.

– Vi har samlet inn en del mat og gaver som vi skal gi bort, men vi har også opprettet en Spleis for å prøve å hjelpe så mange som mulig, sier 23-åringen.

«Det er vondt å se hvor mange som ikke har penger til å gi barna julemat, julegaver, snop eller annet som hører julen til.

Derfor lager jeg denne spleisen for å se om noen også vil hjelpe å hjelpe, jeg har ikke mulighet til å hjelpe alle alene, men kanskje vi kan hjelpe så mange som mulig sammen?» skriver hun i annonsen.

Spleisen har hun delt i sosiale medier og fått venner og kjente til å dele videre.

Vil hjelpe barna

– Vi har fått inn 7.000 kroner på noen få dager til nå. Det er både venner og kjente som har gitt, men også folk jeg ikke vet hvem er fra andre deler av landet. Det er rørende å se at folk vi hjelpe, sa hun lørdag kveld.

Søndag morgen hadde spleisen dratt inn over 20.000 kroner og pengene fortsetter å komme inn. Andås håper enda flere vil gi, da blir det nemlig mulig å enda flere av de som har tatt kontakt.

– Hvem prioritere­r du å hjelpe av de som har tatt kontakt?

– Jeg skulle jo gjerne hjulpet alle og det er vanskelig å velge, men i første omgang fokuserer vi nok på de med barn. Jeg ønsker jo at de minste skal ha en så fin jul som mulig, sier hun.

 ?? ?? STOR PÅGANG: Sanne Andås (23) la ut en annonse på Finn for å hjelpe noen vanskeligs­tilte til jul. Responsen har vært overvelden­de.
STOR PÅGANG: Sanne Andås (23) la ut en annonse på Finn for å hjelpe noen vanskeligs­tilte til jul. Responsen har vært overvelden­de.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway