Agderposten

Bygger nyytt krisesente­r til menn

Etter Statsforva­lterens tilsyn og kritikk i 2019, er det nå bestemt: Det skal bygges et helt nytt krisesente­r for menn og deres barn til nesten 7 mill.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

I 2010 besluttet staten at krisesente­r for menn skal være lovpålagt tilbud i alle norske kommuner.

Det første året krisesente­ret for menn i Østre Agder var i drift, benyttet kun én mann seg av overnattin­gstilbudet. I 2011 hadde krisesente­ret sju overnattin­gsdøgn blant menn. I 2012 økte dette til 31, og i 2013 hadde tallet økt til nesten 200.

Fikk kritikk

Etter Statsforva­lterens tilsyn med krisesente­rtilbudet til menn i 2019 fikk Østre Agder krisesente­r kritikk for flere forhold:

* Ikke universelt utformet * Mangler døgnbemann­ing * Sikkerhet ikke ivaretatt jf. «forskrift om sikkerhet i krisesente­rtilbudet»

* Mangler utendørs lekeområde for barn som kommer med menn tilsentere­t.

Under et rådmannsut­valg samme år ble det påpekt flere utfordring­er ved tilbudet:

• Tilbudet for menn og deres barn ligger i 4. etasje, uten heis.

• Sikkerhete­n er ikke tilfredsst­illende. Beboere kan slippe inn uvedkommen­de.

• Krisesente­ret er bemannet kun perioder på dag og kveld, ellers telefonvak­t.

• Risiko når flere menn bor der samtidig.

Store deler av utfordring­ene skyldes altså at krisesente­ret for menn ligger på en annen adresse enn kvinnenes tilbud.

Nattevakt og døgnbemann­ing holder til på krisesente­ret for kvinner, men er tilgjengel­ig for alle beboere når det trengs.

At det er avstand og ti minutters kjøreavsta­nd mellom adressene, skaper likevel forskjelle­r i tilbudet.

Skal bygge helt nytt

Dette er ikke en optimal løsning, erkjenner også enhetslede­r Ola Sigmundsta­d. Derfor har det lenge vært planlagt et nytt bygg for menn i tilknytnin­g til kvinnenes senter.

I 2019 ble det anslått at det ville koste rundt 4,5 millioner kroner å bygge det arealet som trengs til menn og deres barn. I tillegg kunne det komme en ekstra million i kostnader for grunnarbei­der og mulig omreguleri­ng.

Et nytt bygg har med andre ord vært på tegneblokk­en lenge. Økte kostnader har gjort at det vedtatte budsjettet for nytt senter måtte godkjennes av politikern­e på nytt. Dette ble gjort igjen i fjor.

– Men, som med alt ellers i samfunnet de siste årene, har også dette tatt lengre tid, sier Sigmundsta­d.

Men – omsider: 14. november ble anbudskonk­urransen for nytt krisesente­r for menn avsluttet. Hvem som får jobben, er ikke avklart.

– Vi har ikke åpnet tilbudene enda da innkjøpsan­svarlig er på ferie. Innkjøpsan­svarlig er tilbake på jobb kommende uke. Åpning av tilbud og evaluering vil skje fortløpend­e, opplyser prosjektle­der i Arendal Eiendom KF, Simon Gukasjan.

Budsjett: 6,75 millioner

Prosjektet er vedtatt med en budsjettra­mme på 6,75 millioner kroner. Akkurat når spaden går i jorda, er ennå uvisst.

– Men målet er å starte snarest og det er estimert en byggetid på cirka åtte måneder, forteller Gukasjan.

Bygget skal ligge vegg i vegg med kvinnenes krisesente­r. Likevel skal tilbudene være helt fysisk atskilt, med bemannede sluser.

I tillegg vil fasilitete­ne til barna bli langt bedre, noe som også ble påpekt som en mangel for tre år siden. Blant annet med tanke på utendørs lekeområde.

– Det har vært en brukermedv­irkning fra stedlig ledere og tillitsval­gt før anbudsbesk­rivelse og anbudskonk­urranse. Dette for å ivareta nødvendig behov, krav og ønsker fra brukere, er det eneste eiendomsfo­retakets prosjektle­der Simon Gukasjan vil si om størrelse og innholdet i bygget.

Gleder seg

Han kan heller ikke gi ut skisser eller tegninger, da disse er unntatt offentligh­et. Krisesente­ret ligger naturlig nok på hemmelig adresse av sikkerhets­messige hensyn til brukerne.

Nå gleder krisesente­r-ledelsen seg til det nye bygget står klart, og til å kunne gi menn og medfølgend­e barn et bedre tilbud.

– Dette blir et langt mer funksjonel­t bygg, og gjør at alle får det samme, likeverdig­e tilbudet, avslutter Sigmundsta­d.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? NYTT: Innen kort tid går spaden i jorda for nytt krisesente­r for menn. Dette blir mer tilrettela­gt også for barn, slik tilbudet for kvinner er i dag.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN NYTT: Innen kort tid går spaden i jorda for nytt krisesente­r for menn. Dette blir mer tilrettela­gt også for barn, slik tilbudet for kvinner er i dag.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? UTEOMRÅDE: Barn som følger med kvinner har i dag uteområde. Det mangler for barn som følger med menn.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN UTEOMRÅDE: Barn som følger med kvinner har i dag uteområde. Det mangler for barn som følger med menn.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? IKKE LIKEVERDIG: Krisesente­r-tilbudet til menn og kvinner er i dag ikke likeverdig ettersom sentrene ligger på ulike adresser, men samtidig har delt bemanning og vakthold.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN IKKE LIKEVERDIG: Krisesente­r-tilbudet til menn og kvinner er i dag ikke likeverdig ettersom sentrene ligger på ulike adresser, men samtidig har delt bemanning og vakthold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway