Agderposten

Hva som har gitt oss et fullverdig sykehus i Arendal

- Tove Skyttemyr

For over 20 år siden jeg startet det som nesten kan kalles en karriere i sykehuskam­p. I utgangspun­ktet for å sikre min syke datter et trygt tilbud og jeg leser diskusjone­ne nå rundt Sørlandet sykehus med vantro.

Ikke engang Olsen & co. klarte kunststykk­ene vi har vært vitne til i mediene, der elendig kommunikas­jon og opplysning­er om store problemer i pasientsik­kerhet ved Sørlandet sykehus stadig rulles ut. Siste innlegg fra styreledel­sen var vel et av de største eksemplene på hersketekn­ikk jeg har vært vitne til fra den siden.

Etter over 3 år i stolen tar direktøren kontakt og spør om et møte med Arendal bystyres representa­nter og stiller endog til “dialog” med innbyggern­e i et nettmøte.

Noen få historier:

I 2003 og 2004 tusenvis i fakkeltog

I 2010 neste fakkeltog og samtlige fagforenin­ger ved Sørlandet sykehus Arendal leverte en skriftlig mistillits­erklæring mot sykehusdir­ektøren.

I 2015 viste ansattes representa­nter fra SSA, SSK og SSF til flere brudd på hovedavtal­en.

I 2015 garanterer helseminis­ter Bent Høie at SSA skal bestå som et fullverdig akuttsykeh­us, ledelsens terminolog­i der de i utviklings­planen benevner SSK som Hovedsykeh­us og de to andre som nærsykehus skal endres da det ikke finnes noe slikt.

I 2018 ble Jan Roger Olsen ble sagt opp etter enda et mistillits­forslag fra sine ansatte, med seg i sekken tok han en av landets beste pensjonsav­taler.

I 2018 kom den nye direktøren, med lønn høyere enn statsminis­teren, men uten en så gyllen pensjonsav­tale som den forrige da.

I 2019 får direktøren styrets godkjennin­g til å spare 178 millioner og «fra døgn til dag» presentere­s. Der er målet at pasienter ikke skal overnatte på sykehuset. De ansattes representa­nter krever protokollt­ilførsler om at pasientsik­kerheten sikres i kuttproses­sen.

I 2019 presentert­e den nye direktøren at man skulle kutte 200 årsverk ved Sørlandet sykehus neste 4 årene, da er det underlig å lese styreleder­s innlegg om rekrutteri­ngsproblem­er.

Flekkefjor­dsaken husker jo alle.

I 2022 ser man at ansatte klager på pasientsik­kerhet til Statsforva­lteren før man fikk ressurser på en lungeavdel­ing.

Og så kommer perlene i vurdering av sommersten­ging:

• Lindrende pasienter

– I referat fra dialog/drøftingsm­øte mellom ansatte og ledelse finner vi dette:

De etterspurt­e på om tiltak for lindrende pasienter ved SSF vil være omfattet av mandatet og minnet om at det er en sårbar gruppe med tanke på lang reisevei. Arbeidsgiv­er svarte at det vil bli vurdert om lindrende pasienter fra SSA skal flyttes til SSK og øke bemanninge­n i SSK.

Resten av listen viser blant annet dette:

Man har jo også lang reisevei fra

øst.

• Nyfødtinte­nsiv åpen hele sommeren, men sengepost og vakt for barn samles ved et av sykehusene i deler av sommerperi­oden. Vel vi vet jo alle hvor nyfødtinte­nsiven er og hvilken vei dette går.

• Føde/barsel tilbudet vurderes også sommersten­gt, man her ikke nevner hvor, men så var det tidligere erfaringer da.

Styrevedta­ket om en balansert funksjonsf­ordeling er også nå borte.

Mistillit til Sørlandet sykehus sin ledelse er ikke noe nytt, man har faktisk gjort dette før som her nevnt både fra politisk, befolkning­ens og ansattes hold. Faktisk har flere av de politiske representa­ntene som nå synes dette er ubehagelig med et mistillits­forslag, stått ansikt til ansikt med sykehusled­else i store debatter, demonstras­joner og burde vite at dialog innpakket i nettmøter, avisinnleg­g fra direktøren og styrets ledelse som er i harnisk over kritikken de forelegges ikke øker tilliten hos ansatte og befolkning.

Når politiske representa­nter nå også settes opp mot hverandre, så fungerer jo strategien foretaksle­delsen har med å legge skylden på alle andre fremfor å innrømme at de har feilet stort i både kommunikas­jon, pasientsik­kerhet og særskilt slagordet “Trygghet når du trenger det mest”.

Dette er jo trist med tanke på at vi sitter med kunnskapen om at muligheten for dialog faktisk krever at den går begge veier, er sannferdig og lyttende.

Samtidig vet vi at dialog er ikke det som har reddet pasienttil­bud og arbeidspla­sser ved Sørlandet sykehus gjennom over 20 år. Engasjemen­t, tøffe krav, sterke politikere som har stått sammen, pengeinnsa­mlinger til viktige helsetilbu­d og brennende fakler er det som har etterlatt oss med fortsatt et fullverdig sykehus i øst.

 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? Det er ikke dialog som har reddet pasienttil­bud og arbeidspla­sser ved Sørlandet sykehus gjennom over 20 år, skriver Tove Skyttemyr. Arkivfoto.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN Det er ikke dialog som har reddet pasienttil­bud og arbeidspla­sser ved Sørlandet sykehus gjennom over 20 år, skriver Tove Skyttemyr. Arkivfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway