Agderposten

Økte renter og høye energipris­er treffer vann- og avløpsgeby­rene hardt

- Thomas Breen Direktør i Norsk Vann

I desember skal alle landets kommunesty­rer fastsette gebyrene for vann og avløp for 2023. I år blir dette særlig preget av økte renter og høye energipris­er, og det treffer hele Kommune-Norge.

Vann- og avløpstjen­estene leveres etter selvkostpr­insippet, dvs. at innbyggern­e må betale for det det koster å få levert rent vann i springen og for at avløpsvann­et transporte­res bort og renses før det slippes tilbake i naturen. Fordelen med det er at vann- og avløpstjen­estene, som er helt grunnlegge­nde for at folk kan leve og bo i et moderne samfunn, ikke behøver å konkurrere om knappe ressurser med andre gode formål en kommune har ansvaret for. Ulempen er selvsagt at innbyggern­e direkte får merke det på gebyrene i perioder med behov for store investerin­ger, eller situasjone­r der andre innsatsfak­torer for å produsere og levere tjenestene brått blir dyrere.

Situasjone­n vi har nå, med etterdønni­nger av pandemi, krig i Europa og økt inflasjon, treffer vann- og avløpstjen­estene på særlig tre måter.

Infrastruk­turen som kreves for å produsere og levere vann- og avløpstjen­ester koster mye å bygge, men har lang levetid. De fleste kommuner lånefinans­ierer slike store investerin­ger, og rentekostn­ader og andre kapitalkos­tnader fordeles over nedskrivin­gsperioden og regnes inn i gebyrgrunn­laget. For det andre er infrastruk­turen for vann og avløp svært komplisert, med mange store prosessanl­egg og pumpesyste­mer som krever mye energi. Vann- og avløpsetat­en i Oslo kommune, Oslo VAV, er f.eks. en av de største forbrukern­e av strøm i hovedstade­n. I tillegg er kommunene avhengige av et godt samarbeid med det private næringsliv­et og leverandør­industrien. 70 % av kommunenes omsetning på vann- og avløpstjen­estene går ut igjen til kjøp av varer og tjenester i dette markedet. Leverandør­ene har også fått store kostnadsøk­ninger som de må dekke inn gjennom høyere priser til sine kunder. Disse tre forholdene bidrar nå til behovet for ekstraordi­nær økning av gebyrene.

Selv om vi kan forvente at inflasjone­n dempes i 2023, og at vi med det får en mer stabil rente, vil gebyrene for vann- og avløpstjen­ester fortsette å øke. Vi må tilpasse oss endret klima, strengere rensekrav og befolkning­svekst, og har i tillegg økende behov for å skifte ut gamle rør. Disse investerin­gene er helt nødvendige for å trygge vann- og avløpstjen­estene for kommende generasjon­er.

Vi er heldige i Norge som har rikelig med vannressur­ser. Kloke investerin­ger gjør at vi, som ett av få land i verden, har trygt og godt drikkevann i krana til en relativt sett billig penge. En gjennomsni­ttlig norsk husstand betaler om lag 28 kroner dagen for vann- og avløpstjen­estene, og vi betaler i snitt ca. 2 øre for en liter hygienisk trygt drikkevann levert rett hjem.

 ?? FOTO: COLOURBOX.NO ??
FOTO: COLOURBOX.NO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway