Agderposten

Sørloth scoret igjen Alexander Sørloth var tilbake etter sykdom og utlignet rett etter pause da Norge avsluttet landslagså­ret med 1-1 mot Finland.

-

Etter at Serbia i september påførte Ståle Solbakken det første hjemmetape­t som landslagss­jef, truet Finland med å legge på til to strake, men Norge slo tilbake etter en dårlig start. Dermed fikk Solbakken resultatre­kken 6-2-2 i sitt annet år som landslagss­jef, etter 6-3-3 i det første.

– Det er irriterend­e at vi ikke scoret ett til, for det hadde smakt med en seier på tampen. Vi prøvde en del nytt med nye spillere. De etablerte må ta noe av skylden for at det ikke fungerte helt før pause. Etter hvert fikk vi det til. Sørloths to omganger er nesten som himmel og helvete. Det ble en lang 2. omgang for Finland, sa Solbakken til TV 2.

Finland tok fortjent ledelsen etter en drøy halvtime av en kamp som ble spilt i kulde og tidvis lett snødrev, men Norge avsluttet den første omgangen sterkt. Solbakken gjorde tre bytter ved pause og fikk se laget bruke bare 35 sekunder av den andre omgangen på å utligne.

Passerte faren

Martin Ødegaard leverte et fint framspill til Marcus Holmgren Pedersen, og høyrebacke­ns innlegg fant Alexander Sørloth, som bare trengte å sette foten på ballen for å score sitt 16. landslagsm­ål. Dermed passerte han pappa Gøran, som har 15 mål på 55 kamper for Norge.

– Jeg har ventet på det, sa Sørloth junior etter sin 45. landskamp.

Publikum håpet at det skulle bane vei for en forrykende 2. omgang av det norske laget, men det ble aldri noen fest for tilskuerne som hadde trosset det kalde været.

Hugo Vetlesen kom inn til sin debut og hadde vinnermåle­t på foten i det 83. minutt, men traff ikke godt nok, og Lukas Hradecky reddet.

– Det var kjipt. Det ville vært stort å bli matchvinne­r i debuten, sa Vetlesen.

– Svakt av meg

Hradecky reddet også da Leo Østigård nikket på et hjørnespar­k rett etter.

Østigård er vanligvis utilnærmel­ig i luftrommet, men i det 32. minutt kom han ikke ordentlig inn i duellen med Benjamin Källman på et innlegg fra venstrebac­ken Daniel O’Shaughness­y, og han gikk over ende mens den finske spissen nikket inn ledermålet.

– Det var meget svakt av meg å tape den. Det er sjelden det skjer, sa Østigård.

Norge hadde hatt 57 prosent ballbesitt­else den første halvtimen, men det var mer framdrift og gjennombru­ddsvilje i det finske laget, som kom til de eneste sjansene før ledermålet. Allerede etter to minutter lå ballen i det norske buret, men Marcus Forss var klart offside da han nikket i mål ved nærmeste stolpe. Samme mann hadde et farlig skudd rett utenfor i det 12. minutt, og etter 25 minutter klarerte Birger Meling så vidt foran Källman etter at et innlegg gikk over Østigård.

– I første omgang var vi for svake i presset, sa Sørloth.

Etter Källmans scoring tok de norske samling utenfor eget felt for en liten diskusjon.

Bombardeme­nt

Laget frisknet til, og nesten umiddelbar­t fulgte et bombardeme­nt mot det finske målet, der tre blokkerte skudd fikk følge av Patrick Bergs dupper som Hradecky hjalp over tverrligge­ren. På hjørnespar­ket fra Ødegaard forsøkte Østigård et innløp som da han scoret i Dublin torsdag, men han ble revet ned av navnebror Leo Väisänen og burde hatt straffespa­rk.

– Et soleklart straffespa­rk, men dommerne så på helt andre ting. Utrolig at de ikke fikk med seg det, sa Østigård.

Det ble i stedet ny corner, og da skjøt Berg i stolpen borte i lengste kryss.

Rett før pause viste Ødegaard fram skuddfoten fra snaut 20 meter og tvang Hradecky til en kjemperedn­ing. Leverkusen­keeperen gjorde et tigerspran­g og slo ballen over.

Til 2. omgang ble Ola Brynhildse­n og Ola Solbakken sendt innpå som kanter, mens Mohamed Elyounouss­i ble flyttet inn som indreløper. Norge scoret umiddelbar­t, men slet med å koble grepet i jakten på seier.

?? ALLE FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? SCORET: Alexander Sørloth gratuleres med utlignings­målet i Norges kamp mot Finland.
ALLE FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCORET: Alexander Sørloth gratuleres med utlignings­målet i Norges kamp mot Finland.
 ?? ?? SCORET: Benjamin Källman gratuleres med sitt ledermål for Finland på Ullevaal.
SCORET: Benjamin Källman gratuleres med sitt ledermål for Finland på Ullevaal.
 ?? ?? UAVGJORT: Norges spillere samlet seg for en rådslagnin­g etter Finlands ledermål på Ullevaal.