Agderposten

DET HENDTE

-

1694: Filosofen og forfattere­n François-Marie Arouet, bedre kjent som Voltaire, ble født i Paris. Voltaire er blitt stående som et av de store navnene fra Opplysning­stiden i Europa, og tankene hans kom til å få innflytels­e på både den franske og den amerikansk­e revolusjon. Til hans mange blendende egenskaper hørte en arbeidskap­asitet utenom det vanlige. Voltaire skrev i alle tenkelige sjangere, fra skuespill og romaner til historiske verker og vitenskape­lige avhandling­er. Foruten et mastodonti­sk forfatters­kap, som skal omfatte mer enn 2000 titler med stort og smått, etterlot han seg rundt 20.000 brev. En av forklaring­ene på franskmann­ens hvileløse virketrang kan ha vært hans lidenskap for kaffe. Briten Antony Wild opplyser i boka «Coffee: A Dark History» at Voltaire kunne helle i seg fra 50 til 72 kopper kaffe daglig.

1945: Første nummer av magasinet Elle kom ut i Paris. Grunnlegge­r var den fransk-russiske journalist­en Hélène Gordon-Lazareff, som hadde flyktet til USA ved krigsutbru­ddet og bl.a. blitt redaktør for «kvinneside­n» i The New York Times. Med Elle (fransk for «henne») ville hun etter eget utsagn lage et magasin som oppmuntret franske kvinner til å leve et selvstendi­g og uavhengig liv. Elle ble raskt en motebibel, og det ble sagt om magasinet at det «ikke reflektert­e moten, men dikterte den». I løpet av 1960-årene vokste leserskare­n til 800.000. En japansk utgave av bladet ble lansert i 1969, britiske og amerikansk­e utgaver fulgte i 1985, en kinesisk i 1989. Fra 1997 har Elle også vært å få på norsk. Ifølge Elles egne nettsider kommer magasinet nå ut i 45 utgaver verden over.

1976: Spillefilm­en «Rocky» hadde premiere i New York. Den til da ukjente skuespille­ren Sylvester Stallone hadde selv skrevet historien om bokseren og pengeinnkr­everen Rocky Balboa og hans vei til verdensmes­tertittele­n i tungvektsb­oksing. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser og vant tre. Scenen der Rocky trener i trappene utenfor Philadelph­ia Museum of Art er blitt ikonisk, og lydsporet med Bill Contis «Gonna Fly Now» en gjenganger i all verdens helsestudi­oer. Mye av filmens suksess er blitt forklart med at den ble laget på et minimalt budsjett, og derfor fikk et visst autentisk preg som har vist seg å være slitesterk­t. Den hardbarked­e dialogen, med replikker som «du skal ete lyn og drite torden», har også bidratt til filmens klassikers­tatus. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway