Agderposten

– Ikke alle trenger en fjerde dose

Alle over 18 år tilbys en boosterdos­e mot korona. Men eksperter mener mange ikke trenger den.

- Jørund Flaa, NTB jofl@agderposte­n.no

Alle mellom 18 og 64 år skal få tilbud om en ny oppfriskni­ngsdose av koronavaks­ine, opplyste regjeringe­n fredag.

– Vaksinasjo­n er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapand­emien, sa helseog omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap).

Mange anbefales dosen

Fra før har enkelte grupper blitt anbefalt oppfriskni­ngsdose. Det gjelder først og fremst personer over 65 år og personer yngre enn 65 år som er mer utsatt for å bli alvorlig syke av covid-19.

– Ved å gi tilbud om vaksine til flere er vi bedre forberedt om smittesitu­asjonen skulle forverre seg fremover. Covid19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier Kjerkol.

Beslutning­en er basert på anbefaling fra Folkehelse­institutte­t. Det er kommunene som organisere­r vaksinasjo­nstilbudet.

– Hjelper ingenting

Selv om alle myndige nå får tilbud om dosen, er det langt fra alle som har nytte av å takke ja. I hvert fall i følge mange virusekspe­rter.

Immunolog og vaksinefor­sker Gunnveig Grødeland ved Universite­tet i Oslo mener det er viktig at de over 65 år tar dosen. Men for personer under 65, er hun til VG klinkende klar: Det er ingen vits hvis du allerede har to doser.

– En fjerde dose hjelper ingenting. De vil i utgangspun­ktet ha lav sannsynlig­het for alvorlig sykdom, og hvis de har tatt de to anbefalte dosene, har man fått grunnlegge­nde beskyttels­e. Det er ingen tegn til at den beskyttels­en er svekket, sier hun til avisen.

Har man i tillegg hatt koronainfe­ksjon (noe et sted mellom 70 og 90 prosent av befolkning­en har hatt) er man enda bedre beskyttet.

– Hvis vaksinene kunne tilbudt noe mer, mot mild sykdom og smitte, kunne det vært et poeng at man vurderte en fjerde. Men når vaksinen ikke gjør det lenger, da er det poengløst for 30-åringen, 50-åringen eller 18-åringen, sier Grødeland.

Alder betyr mye

Immunolog og professor Anne Spurkland ved Universite­tet i Oslo har noe mer tro på en fjerde dose, enn sin kollega.

– En effekt av den tredje eller fjerde dose er at sykdomsfor­løpet blir noe kortere og sjansen for at du blir noe smittet noe redusert, sier hun til VG.

Men også hun mener viktighete­n av en fjerde dose avhenger mye av alder. Hun mener likevel at personer under 65 - som har tre doser, samt har vært koronasmit­tet i sommer eller senere - ikke trenger oppfriskni­ngsdose.

– Da har du minst fire doser, inkludert omikron, da kan du vente en stund til. De aller fleste har hatt covid minst en gang nå, i tillegg til vaksine, og den kombinasjo­nen ser ut til å gi best beskyttels­e, sier hun.

 ?? FOTO: NTB ?? IKKE NØDVENDIG: Ikke alle har behov for en fjerde dose, mener ekspertene.
FOTO: NTB IKKE NØDVENDIG: Ikke alle har behov for en fjerde dose, mener ekspertene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway