Agderposten

Kan penger fri oss fra «klimahelve­te»?

-

Blekket på slutterklæ­ringen fra klimatoppm­øtet i Egypt var knapt tørt før store mengder snø, regn og sterk vind slo innover oss.

* vi alltid hatt. Mye, tung og våt snø kommer minst et par ganger hver vinter, selv om det fortsatt ser ut til å komme overrasken­de på Agder Energi.

Sammenheng­en klimatoppm­øtet

*

Slikt vintervær har mellom

og de siste dagers uvær blir derfor mest symbolsk. Likevel vet vi at klimaendri­ngene vil gi oss enda mer villere vær, med de problemene det alltid skaper for strømforsy­ning og trafikkavv­ikling. De økonomiske konsekvens­ene av at vi ikke tilpasser oss klimaendri­ngene godt nok er også store. Materielle skader forårsaket av stormer, flommer og ras er av Finans Norge beregnet til ca. 30 milliarder kroner de siste ti årene.

Tilpasning til klimaendri­nger

*

kan imidlertid bare dempe symptomene. Årsaken er det viktigere å gjøre noe med. Derfor var det skuffende at ikke representa­ntene for verdens nasjoner klarte å bli enige om stort mer enn det samme som året før på klimatoppm­øtet som ble avsluttet på overtid i Egypt søndag.

I slutterklæ­ringen gjentas

* målene i Parisavtal­en fra 2015 om å holde den global oppvarming­en godt under 2 grader, og jobbe for å begrense den til 1,5 grader. Verdens land oppfordres til å «fase ned» bruken av kullkraft uten fangst og lagring av CO2. Ineffektiv­e subsidier til fossil energi skal også «fases ut».

* formulerin­g som på fjorårets klimatoppm­øte i Glasgow. Utslipp fra forbrennin­g av olje er ikke nevnt i slutterklæ­ringen. Det er neppe nok til å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader.

Dette er samme

* FNs generalsek­retær, António Guterres, verdens ledere med å si at «vi er på full fart mot klimahelve­te». Han betegnet klimaendri­ngene som «en

På forhånd advarte

krise av bibelske proporsjon­er». Selv det var altså ikke nok. Vi slutter oss til skuffelsen som både Norges forhandlin­gsleder, klima- og miljøminis­ter Espen Barth Eide (Ap), og representa­ntene for EU-landene uttrykte over at ikke mer forplikten­de utslippsre­duksjoner ble vedtatt. Vestlige land, og mange miljøorgan­isasjoner, hadde håpet at landene i år ville gå lenger.

Et stort gjennombru­dd

* oppnådde derimot sammenslut­ningen av verdens utviklings­land. Beslutning­en om å opprette et fond som skal sikre såkalt «tap og skade» for sårbare utviklings­land som rammes av klimaendri­ngene, er historisk. Noen konsekvens­er av klimaødele­ggelser er umulig i tilpasse seg eller unngå, slik vi kan på mange områder i vår del av verden. Det er ikke enkelt for Maldivene å tilpasse seg stigende havnivå eller for Pakistan å hindre oversvømme­lser forårsaket av ekstreme regnmengde­r.

* enorm. Verdien av skader i utviklings­land forårsaket av klimaendri­nger kan i 2030 beløpe seg til 5.800 milliarder kroner årlig, har forskere ifølge NTB tidligere anslått. Slike utsikter kan forhåpentl­igvis også bidra til at det nye internasjo­nale klimafonde­t setter fart i forhandlin­gene om utslippsre­duksjoner. Penger er et språk alle forstår.

Regningen kan bli

 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ?? Enda mer og villere vær må vi regne med og bli enda flinkere til å tilpasse oss. Men det er skuffende at ikke mer kan gjøres for å redusere årsaken til det.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN Enda mer og villere vær må vi regne med og bli enda flinkere til å tilpasse oss. Men det er skuffende at ikke mer kan gjøres for å redusere årsaken til det.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway