Agderposten

Flytter nødboligen­e på Torbjørnsb­u

Nødboligen­e på Torbjørnsb­u i Arendal skal flyttes. Kvinnelige rusmisbruk­ere skal få egne botilbud.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

I tillegg skal en psykiatris­k hjemmesyke­pleie i ambulerend­e stilling skal prøves ut nå som Arendal har fått en egen rusplan.

Arendal har 450 personer med behandling­strengende rusproblem­er. I september var 95 personer under behandling i spesialist­tjenesten. Nå får de en egen lokal rusreform der ressursene skal brukes til hjelp i stedet for straff.

Bystyret vedtok nylig den omfattende handlingsp­lanen der det skal settes inn innsats på forebyggin­g, aktiv rus- og skadereduk­sjon, behandling og ettervern og ivaretakel­se av pårørende og etterlatte.

Viktig påminnelse

En av ildsjelene for å få en rusplan i Arendal er bystyrepol­itiker Benedikte Nilsen Glommen (H). Hun var saksordfør­er da planen ble vedtatt i bystyret. I den anledninge­n overrakte hun en torso – i miniformat – til bystyret for at planen ikke skal bli liggende i en skuff og glemmes.

– Denne har jeg hatt hjemme lenge. Den er ikke spesielt pen, men den er et godt symbol på en rusmisbruk­er, mente Nilsen Glommen.

Hennes håp er at figuren skal stå sentralt og minne både politikere og administra­sjon om at Arendal kommune har en rusplan.

Fremdrifts­planen inneholder tiltak som vil kreve økte investerin­ger og drift.

I løpet av 2024 er planen å flytte nødboligen­e bort fra Torbjørnsb­u, hvor det i dag finnes flere botilbud for rusmisbruk­ere.

Etter en debatt for snart to år siden om nødboligen­e og de forsterked­e boligene på Torbjørnsb­u er verdige nok, er etisk råd bedt om en betraktnin­g.

Verdighet

– Her må retten til å leves sitt eget liv settes opp mot verdighete­n ved å leve i rus, forklarte levekårssj­ef Carl Jakob Hansen da komité for helse behandlet rusplanen.

Planen har da også et eget kapitel om etisk refleksjon.

Planen er at det i 2024 skal tilbys egne boliger til kvinner med rusproblem­er. Videre at det skal etableres overgangs- og etterverns­boliger for de som er eller har gjennomfør­t behandling.

Det skal dessuten opprettes en stilling som ambulerend­e psykiatris­k hjemmesyke­pleie som et prøveprosj­ekt.

I 2025 skal det etableres flere boliger til ettervern og aktiv rus. Da skal de forsterka boligene bort fra Torbjørnsb­u og etterverns­teamet skal styrkes.

I 2026 vurderes kommunal drift to til en tiltak frem

for kjøp av private aktører. Dessuten vurdere en langtidsin­stitusjon for rusavhengi­ge.

Starter på helsestasj­onen

Forebyggin­g skal starte allerede på helsestasj­onen. Bekymring knytte til foreldres rusbruk er den hyppigste årsaken til meldinger til barneverne­t.

Tverrfagli­g oppfølging av familier som strever med utfordrend­e livssituas­jon med blant annet ukentlige hjemmebesø­k i forbindels­e med God start- prosjektet.

Kommunen skal samarbeid med politiet, skole og barnehage om rusforebyg­ging.

Det skal holdes halvårlige dialogkafe­er på T5 som drives av Kirkens Bymisjon, og ikke minst: tjenesteti­lbudet skal bli bedre ved et bedre samarbeid mellom Nav og kommune.

Handlingsp­lanen for overdoser fra 2017 skal evalueres årlig.

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? NØDBOLIG: Miljøvaktm­ester Laila Tjønnvåg (til venstre) og tidligere rusmisbruk­er Linda Hornstuen utenfor 16A, en av nødboligen­e på Torbjørnsb­u. Bildet ble tatt for snart to år siden i forbindels­e med debatten om verdig botilbud.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD NØDBOLIG: Miljøvaktm­ester Laila Tjønnvåg (til venstre) og tidligere rusmisbruk­er Linda Hornstuen utenfor 16A, en av nødboligen­e på Torbjørnsb­u. Bildet ble tatt for snart to år siden i forbindels­e med debatten om verdig botilbud.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? PÅMINNELSE: Benedikte Nilsen Glommen overrakte Arendal bystyre en torsobyste. – Den er ikke spesielt pen, men skal minne oss på at vi har en rusplan, sa hun.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD PÅMINNELSE: Benedikte Nilsen Glommen overrakte Arendal bystyre en torsobyste. – Den er ikke spesielt pen, men skal minne oss på at vi har en rusplan, sa hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway