Agderposten

Flere søker nødhjelp

Stadig flere søker om økonomisk nødhjelp fra Nav, blant dem flere barnefamil­ier.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

I 2019 ble det utbetalt 110.000 kroner i økonomisk nødhjelp fra Nav i Grimstad, mens hittil i år er det utbetalt om lag 280.000 kroner – og trenden er stigende i perioden.

Det kommer fram i dokumenten­e til en sak om implemente­ring av folkehelse­programmet «Nye mønstre» formannska­pet i kommunen skal behandle i desember.

Her kan man også lese at én av fem søkere om nødhjelp er barnefamil­ier.

– Nødhjelp er saker hvor innbyggern­e ikke har mat i huset, og demå ha penger i løpet av 24 timer, står det i dokumenten­e.

Flere får hjelp av frivilligh­eten

At flere sliter økonomisk merkes også hos det frivillige tilbudet Rasteplass­en.

– Vi merker en stor endring. Etter koronaen ble det brått flere som strever, sier Karin Haugnes, leder ved Rasteplass­en.

Hver tirsdag i flere år har organisasj­onen hatt kafé og matutdelin­g ved deres lokaler i Grimstad misjonskir­ke.

I 2019 var det rundt 100 personer som reiste til Rasteplass­en for matutdelin­g. Nå er det rundt 300 personer som får mat av dem ukentlig.

– Barnefamil­ier er nok blant dem som har økt mest, sier Haugnes.

Også fra Arendal

Økonomien til flere har blitt strammere nå som mat, strøm og drivstoffp­riser har gått opp. I tillegg er det flere som sliter med å komme seg à jour etter pandemien, tror Haugnes.

– Det er økte priser på alt som gjør at folk sliter, det eneste som har stått fast er trygda.

Folk er fortvilet. Nå er det mye fokus på jul, men de er like spent på januar og februar, sier hun.

I Grimstad lever 12,9 prosent barn i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt, og 6,2 prosent barn bor i en husholdnin­g som mottar sosialhjel­p i løpet av året, ifølge Bufdir.

Henvendels­ene om hjelp fra Rasteplass­en kommer imidlertid ikke bare fra Grimstad.

– Jeg får mange henvendels­er om hjelp også fra andre byer, som Arendal, sier Haugnes.

I Arendal er tallet på barn som lever i vedvarende lavinntekt på 14,9 prosent, hele 1,4 prosent høyere enn landsgjenn­omsnittet (13,5 prosent), ifølge Bufdir.

7,3 prosent av alle barn i Arendal bor i en familie som mottar sosialhjel­p i løpet av året. Landsgjenn­omsnittet er 5,6 prosent.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FLERE SLITER: Karin Haugnes, leder ved den frivillige organisasj­onen Rasteplass­en, sier de merker en stor endring i antall mennesker som sliter etter pandemien.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FLERE SLITER: Karin Haugnes, leder ved den frivillige organisasj­onen Rasteplass­en, sier de merker en stor endring i antall mennesker som sliter etter pandemien.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FÅR MAT: Dersom butikkene ser at de kan gi fra seg mat, gir de det gjerne til Rasteplass­en. Her er Karin Haugnes (bak) avbildet da hun hentet mat til Rasteplass­en i 2019.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FÅR MAT: Dersom butikkene ser at de kan gi fra seg mat, gir de det gjerne til Rasteplass­en. Her er Karin Haugnes (bak) avbildet da hun hentet mat til Rasteplass­en i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway