Agderposten

Telemarkin­gen Odd Nordstoga går med faste kliv innover en skogsbilve­i mens han snakker om ny musikk preget av skog på flere måter.

-

Årsaken er prosaisk nok, forklarer han:

– l mitt privatliv er vi jo plutselig blitt eiere av et slikt småbruk i Trysil. Når man plutselig får en slik eiendom å forvalte og ta vare på, så må en være der litt og passe på det, sier Odd Nordstoga om hvordan ideen til «Inn i skogen» kom til.

– Det er ikke her jeg kommer fra, det er en helt annen plass i landet enn jeg kommer fra og alle forbinder meg med. Jeg tenkte at dette kunne jeg bruke til noe – det er litt nytt. Du bruker jo det rundt deg i livet til å lage låter og musikk. Det gjør iallfall jeg. Det var en ny ting, som jeg fikk inn i livet og som jeg måtte prøve å bake inn i verktøykas­sa mi som låtskriver.

Sleivspark

Han kom med en sleivuttal­else til manageren da han hadde laget den første låten til platen. «Alt slik det var laga» kom som singel i januar, etter å ha vært å høre i NRK-serien «Fotobonden», og handlet om å gå inn i en skog og gjøre sine refleksjon­er.

– På spøk sa jeg «jeg føler jeg er inne på et spor her nå», og foreslo jeg kunne gjennomfør­e et helt plateprosj­ekt som vi kalte «Inn i skogen». Men så ble det bare slik, sier han, tilsynelat­ende noe forundret.

Spart milliarder

Han smiler litt skrått og tilstår gjerne:

– Jeg er ikke blant de artistene som bruker minst naturmetaf­orer i låtene mine akkurat. For jeg synes naturen forholder seg til mennesket og sinnsstemn­inger på en smått fantastisk måte. Du kan bruke den til å si noe som føles sant og ekte om det å være menneske og det å leve. Og er du deprimert en dag, er det nesten lettere å forklare det med et naturfenom­en enn et latinsk uttrykk fra legevitens­kapen.

Han kommer inn på sangen «Godt nok». Som handler om hvor fantastisk det kan være å tenke «eg er her med deg og det er godt nok», ifølge opphavsman­nen.

– Det å lage ting som tilsynelat­ende er enkelt og lett og overfladis­k, kan likevel bety noe dypere. Men jeg liker ikke å trykke det inn, det får ligge i undertekst­en. «Godt nok» er et godt uttrykk, jeg har tenkt å lage en sang med den tittelen i mange år, sier han og drar bakgrunnsh­istorien.

– I fjellene i Vinje ligger en hytte kalt Godt Nok, som ble satt opp av bonden Olav Vesaas. De bygde en fangsthytt­e til jakt og fiske, det var enkel standard og skulle ikke være overmåte, og da fikk den det navnet. Det uttrykket er bra. Tenk på i dag, hvor vi snakker så mye

BRUKER NATUREN:

om hvordan vi «skal videre», «kun førsteplas­s er bra nok», og pilen skal peke oppover i hele menneskeli­vet, enten det er dama di, bilen din eller yrkeslivet. Mount Everest er liksom målet for alle. Jeg tror man kunne spart milliarder på utgifter til psykolog og gjort samfunnsbo­rgerne mye lykkeliger­e, om kulturen vår litt oftere handlet om at det var «godt nok», sier Nordstoga:

Glad i å kose seg

Det samme gjelder det lille, gamle småbruket i Trysilskog­en.

– Jeg har tenkt mye på det med denne plassen. Kona mi ville overta, den var fra hennes familie. Jeg er gemalen og nissen på lasset. Det er jo drømmen – et lite småbruk i skogen. Men det er ikke noen kjempeutsi­kt, det er ikke noe vann rett i nærheten. Men det er godt nok.

På Stenrud, som det heter, går han turer til fots og på ski.

– Det jeg bruker mest tid på å er å hugge og sage ved. Og på å kose meg – jeg er glad i å kose meg. God mat! Ta badstu – det er en av attraksjon­ene.

Han har hatt noen låtskriver­økter der også, han dro opp i januar alene for å skrive. Det ble det noen skisser av. Nordstoga vil gjerne ta et forbehold om «ikke å bli fremstilt som en sånn tullete, naturroman­tisk fyr», før han fortsetter:

– Naturen rundt deg har et uttrykk, som en tilstand – en modus, som du kan få kunst ut av. Du forstår hvorfor kunstnerne dro til forskjelli­ge steder for å male ulike naturuttry­kk. Skogen og naturen i Trysil er tyngre, mer vidstrakt og mektig, enn Vest-Telemark som er let

 ?? FOTO: IGNAT WIIG, UNIVERSAL ?? – Jeg er ikke blant de artistene som bruker minst naturmetaf­orer i låtene mine akkurat. For jeg synes
FOTO: IGNAT WIIG, UNIVERSAL – Jeg er ikke blant de artistene som bruker minst naturmetaf­orer i låtene mine akkurat. For jeg synes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway