Agderposten

Ny Morrow-sjef: – Jeg liker å bygge ting

Onsdag fikk den nye Morrow-sjefen Lars Christian Bacher se det første pilarene til fabrikken han skal drive. – Jeg liker å bygge fabrikker, å bygge organisasj­oner, å bygge kultur, sier han.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

59-åringen har en lang karriere bak seg i Equinor, og var de to siste årene finansdire­ktør, og en kandidat til å overta som konsernsje­f etter Eldar Sætre.

Da Anders Opedal fikk jobben, sluttet Bacher etter 30 år i selskapet og han gikk inn som seniorpart­ner i Hitecvisio­n, Norges største oppkjøpsse­lskap.

Og torsdag morgen har 58-åringen sin første dag i Morrow, etter en bli- kjentrunde dagen før.

– Det er imponerend­e

På en kald og våt Morrowtomt er det stor aktivitet og pilarene til pilotfabri­kken er i ferd med å støpes på plass. Sammen med Bjørn Rustad som er direktør for infrastruk­tur og konstruksj­on i Morrow, ordfører Robert Cornels Nordli og næringssje­f Kåre Andersen, ser den nye sjefen utover det store området.

Hva tenker du når du ser dette området?

– Dette er flott, dette er et industriev­entyr rett og slett. Hvor dette er en stor og viktig byggekloss for å realisere den planen og den muligheten som ligger på bordet. Jeg må si er jeg er imponert over hva organisasj­onen har fått til på kort tid. Det er også imponerend­e hva hele regionen har stilt opp med for å få dette til. Så dette er en fjær i hatten til alle involverte, mener Bacher, og fortsetter:

– Man blir jo litt ydmyk da, når en tar på seg en slik rolle. I hvert fall gjør jeg det da. Man vet at man står på skuldrene til alle de som har bidratt og gjort dette til det er nå. Så skal jeg få lov til å være med på å ta stafettpin­nen videre, sier han.

– Batterier er avgjørende

Den nye Morrow-sjefen er lun og rolig der han står, og har god i tid i den kalde lufta på novembers siste dag. Han følger med og stiller spørsmål om det som skjer på tomta, og forteller at for ham står Morrow som selve symbolet på fremtidens industri.

– Det er mye vi ikke vet om det grønne skiftet og om fremtidens energisyst­em. Men vi vet at batterier er en avgjørende brikke for å få det til. Vår misjon er klar. Vi skal lage de grønneste batteriene i verden. Det gir mening for meg å finne løsninger som kombinerer vekst og nye arbeidspla­sser med å redusere klimagassu­tslipp, sier Bacher, som altså har en lang karriere innen olje og gassnæring­en.

Må over til fornybart

– Men jeg har også vært involvert i veldig mange vind- og solprosjek­ter, så det er ikke bare olje og gass. Men jeg det viktigste tror jeg, er det på mange måter er personifis­ering av en transforma­sjon, fra det som har vært og kommer til å være veldig viktig for Norge i mange år fortsatt, til noe fornybart. Det er en transisjon veldig mange mennesker må gjøre, hvis vi skal få det til, sier han.

Han forteller at han har blitt kjent med historikke­n og miljøet rundt etablering­en.

– Ja, det har jeg. Jeg har blitt spurt av noen om hvorfor jeg tar denne jobben. For meg er det at jeg liker å bygge ting. Jeg liker å bygge fabrikker, jeg liker å bygge organisasj­oner, å bygge kultur. Få til det samspillet internt, men også med alle de som er viktige bidragsyte­re inn, enten det er leverandør­industri, politikere eller finansinst­itusjoner. Det er en lang liste.

Erfaringen din med finansmark­edene blir vel også en viktig del av dette?

Ja, det blir det, jeg har vært finansdire­ktør i to år og hentet mye penger. Det har vært mer på lån, men jeg har et forhold til banker og andre finansinst­itusjoner.

Når du går inn på kontoret torsdag morgen, hva er det første du vil gjøre?

– Det må være å bli kjent med folk. Så har vi viktige leveranser framover. Jeg skal ta fatt i de viktigste av de.

Hva blir din største utfordring?

– Det er å leve opp til alle de forventnin­gene og forvalte den tilliten som vi er vist og så må vi levere prosjektet. Det er å bygge fabrikkene og drive kostnadsef­fektivt.

Hundre prosent sikker

Hvor mange prosent sikker er du på at dere lykkes?

– 100 prosent! Jeg er dessuten veldig opptatt av at Morrow ikke bare er en industriel­l etablering. Vi er med på å forme et helt lokalsamfu­nn fremover. Det betyr at vi skal ta et betydelig samfunnsan­svar, sier han og fortsetter:

– Morrow la nylig fram en bærekrafts­strategi. Det å ha en positiv innvirknin­g på lokalsamfu­nnet er sentralt i denne strategien. Uten det, så lykkes vi ikke. Det betyr at vi har et ansvar for å engasjere oss i boligutvik­ling, fritidstil­bud til tilflytter­e og å få flere i arbeid også blant de som bor i denne regionen.

Ny delegasjon til Skellefteå

Han forteller at i neste uke har Morrow en workshop med

Arendal kommune.

– Det er for å sikre at vi lærer av erfaringen­e fra Skellefteå i Nord-Sverige. Vi er egentlig utrolig heldige som kan lære av dem som ligger tre år foran oss i løypa med et sammenlign­bart industrilø­ft. Der vil jeg gi honnør til Arendal kommune som har etablert gode kontakter slik at vi har åpne dører der. Allerede i januar drar en ny delegasjon herfra til Skellefteå. Ikke minst for å lære om hvordan en slik industrisa­tsing påvirker et lokalsamfu­nn, sier Morrow-direktøren.

Han får Agder som sitt arbeidsste­d, men er forberedt på reising og møter. Men når han får en sjelden anledning til å koble ut, vil han bruke både naturen og oppsøke kunst- og kulturoppl­evelser i sin nye region.

– Jeg er også glad i å være sammen med mennesker, forsikrer den nye sjefen som skal ta Morrow videre.

 ?? ?? PÅ PLASS: Her ser Morrow-sjefen tomta der fabrikkene skal reise seg, sammen med næringssje­f Kåre Andersen og ordfører Robert Cornels Nordli.
PÅ PLASS: Her ser Morrow-sjefen tomta der fabrikkene skal reise seg, sammen med næringssje­f Kåre Andersen og ordfører Robert Cornels Nordli.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? DET ER FLOTT: – Det er flott, det er et industriev­entyr rett og slett, mener Lars Christian Bacher.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N DET ER FLOTT: – Det er flott, det er et industriev­entyr rett og slett, mener Lars Christian Bacher.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? MYE SOM SKJER: Nå er det mulig å se de første pilarene til det som skal bli pilotfabri­kken.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N MYE SOM SKJER: Nå er det mulig å se de første pilarene til det som skal bli pilotfabri­kken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway