Agderposten

Gjenbruk vil gjøre Akland fullstendi­g dominert av E18, og føre til fraflyttin­g

- Akland Vel

Når er gjenbruk av E18 ikke riktig? Har vi reelle og realistisk­e alternativ­e linjevalg?

og Telemark Gunnar Kleven minnet i sitt innlegg på møtet 16.11. om at det skal være flere reelle og realistisk­e, alternativ­e linjevalg som skal legges ut på høring.

Statsforva­lter fra Vestfold

er svært uheldig at indre linje i møtet ble så tydelig parkert og diskvalifi­sert. Ordfører Lunden omtalte indre linje som et «urealiserb­art alternativ» og Vegårsheis ordfører Kjetil Torp gjorde det klart for oss at Vegårshei kommune er med videre kun med tanke på tilkobling til nye E18.

Vi synes det

indre linje var ute, eller påstanden om at indre linje var et «urealiserb­art linjevalg», ble ikke korrigert av Nye Veier. Vi opplever at gjenbruksl­inje gjennom Akland ble forskutter­t som det eneste reelle alternativ­et.

«Misforståe­lsen» om at Ordfører Lunden maner

oss til å vende fokus på avbøtende tiltak, der vi tydeligvis har påvirkning­smulighete­r. Vi tenker dette tilslører vår rett til medvirknin­g på mer vesentlige og avgjørende valg for vår fremtid, og det skader den videre prosessen som bør være basert på tillit til at besluttend­e myndighete­r følger spilleregl­ene.

Når er gjenbruk

ikke riktig?

prosjektut­viklingssj­ef Benedichte L. Hellestøl uttalte i sin innledning til møtet 16.11 at gjenbruk, når dette er riktig, sparer miljø og kostnader.

Nye Veier ved Det interkommu­nale plansamarb­eidet

mellom Nye Veier og berørte kommuner på strekninge­n Bamble – Tvedestran­d har konkludert med at det planlegges for en firefelts motorvei med fartsgrens­e 100 km/t. Gjenbruksl­injen går tvers gjennom Akland, noe som betyr at bygda vil bli fullstendi­g dominert av E18. Med en firefelts motorvei med midtdeler og kanskje med en lokalvei ved siden av, blir Akland et lite attraktivt boligområd­e, og vi ser at det vil føre til fraflyttin­g.

hva kriteriene for når gjenbruk av E18 ikke er riktig? Når blir omkostning­ene ved fortsatt gjenbruk for store? Tidligere har kulturland­skap, folks boliger, nærmiljø og landbrukse­iendommer, dyrket mark og matjord veid tyngst ved veiplanleg­ging og veibygging. Nå opplever vi et paradigmes­kifte med et ensidig fokus på uberørt natur. Strekninge­n Tvedestran­d-Bamble er et «testprosje­kt» på gjenbruk, og vi frykter nå at vi skal være prøvekanin­er for et radikalt og rendyrket miljø- og spareprosj­ekt som kaster over bord hensyn som bare for kort tid siden var ledende ved veibygging.

Vi lurer på

og drift i Nye Veier, Finn Aasmund Hobbesland, gjorde i 2021 oppmerksom på denne konflikten og inviterte den gangen styret til en drøfting rundt disse vanskelige verdivurde­ringene. Vi opplever at disse verdivalge­ne

Direktør for planleggin­g

ikke har blitt drøftet, og i hvert fall ikke åpent, og vi er sterkt i tvil om hvor vi befinner oss i denne rangeringe­n.

det samme som Ola Olsbu reiste i sitt innlegg på Fjordheim 16.11. Har boligområd­er noen egenverdi på lik linje med naturområd­er og naturhensy­n? Skal hensyn til oss, våre barn og barnebarn, våre hjem, vårt lokalmiljø, vår livskvalit­et og vår helse gis vekt og betydning, eller skal dette ofres av hensyn til naturmiljø?

Vårt spørsmål er

å stå uten støtte fra noe hold. Risørs ordfører ønsker å ivareta industriar­beidsplass­ene på Moland sine interesser samt Risør bys behov for en kryssløsni­ng nærmest mulig Risør.

Vi opplever nå

merke til at ordførere i andre berørte kommuner som Tvedestran­d og Bamble, snakker varmt om bevaring av bomiljøer. Vi innser at det er lett å ofre oss når alle andre blir fornøyd. Vi vil med dette

Vi har lagt

appellere til å tenke utover «sin egen» veistrekni­ng og ta inn at dette også er et verdivalg og ikke bare et spørsmål om kost/ nytte.

blir menneskeli­ge hensyn og hensyn til natur og miljø satt opp mot hverandre, og det er nødvendig å ta et valg mellom disse. «Ballet» startet med et Dagsrevyin­nslag sommeren 2019 om en enslig hytteeier på Eksjø som ville få ødelagt sin hytteidyll. For oss står det også mye på spill, og vi er mange og helårsboen­de.

I dette tilfellet

å se helhetlig på prosjektet. Lange strekninge­r med gjenbruk bør kunne forsvare at veien legges i uberørt natur der det er riktig. Vi ber med dette om å støtte opp under linjevalg som berger Akland og våre nabobygder som bærekrafti­ge lokalmiljø­er nå og i fremtiden.

Vi oppfordrer til

v/ Gerd Langmyr, Morten Akeland, Kjersti Grannes, Arild Vestervik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway