Agderposten

Får gigantgeby­r for prissamarb­eid

-

Konkurrans­etilsynet ilegger Norges fire største forlag og Bokbasen gebyr på 545 millioner kroner for blant annet å ulovlig ha utvekslet fremtidige bokpriser.

Det opplyser Konkurrans­etilsynet i en pressemeld­ing tirsdag morgen.

Gyldendal, Cappelen Damm,

Vigmostad & Bjørke og Aschehoug er konkurrent­er og har lenge stått for rundt 90 prosent av omsetninge­n i bokmarkede­t. Ifølge Konkurrans­etilsynet har forlagene delt og mottatt konkurrans­esensitiv informasjo­n via Bokbasens salg av abonnement­et Mentor Forlag.

– Dette har gitt aktørene fullstendi­g oversikt over hverandres opptreden i markedet og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker, sier konkurrans­edirektør Tina Søreide.

Aschehoug opplyser i en pressemeld­ing at forlaget påklager Konkurrans­etilsynets vedtak, og hevder at påstandene er gale og vedtaket er feil.

– Vi er rystet over kvaliteten på Konkurrans­etilsynets arbeid, sier konsernsje­f og forlegger Mads Nygaard i en kommentar.

Også Cappelen Damm er uenig i Konkurrans­etilsynets vedtak og vil bringe vedtaket inn for Konkurrans­eklagenemn­da.

Bokbasen AS ilegges et overtredel­sesgebyr på 4,1 millioner kroner for å legge til rette for informasjo­nsutveksli­ngen gjennom Mentor Forlag.

For bevisst utveksling av sensitiv informasjo­n får Cappelen Damm AS et gebyr på 131,4 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke AS/Forlagshus­et Vigmostad & Bjørke AS ilegges gebyr på 92,6 millioner kroner, mens Gyldendal Norsk Forlag AS/Gyldendal ASA og Aschehoug ilegges et overtredel­sesgebyr på henholdsvi­s 252,1 millioner kroner og 64,6 millioner kroner. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway