Agderposten

DET HENDTE

-

1776:

Fjorten år gamle Randi Amundsdatt­er Grønsveen drepte sin mor på Løten. Hun begikk udåden sammen med sin fosterbror, ti år gamle Halvor Olsen Grønsveen. De to barna slo kvinnen i hjel med en øks og en hakke og gjemte liket i fjøset. Det var jentas far som varslet lensmannen om det inntrufne. På grunnlag av barnas forklaring­er, konkludert­e retten med at jenta hadde manipulert fosterbror­en til å delta i forbrytels­en. Da Randi Amundsdatt­er Grønsveen ble halshogd på Løten i mai 1778, var hun ennå ikke fylt seksten år. Hun anses for å være den yngste kvinnen som er blitt henrettet i Norge i landets nyere historie. I henhold til tidens skikk ble den døde lagt på steile og hjul. Den da elleveårig­e Halvor ble dømt til ris og seks års tukthus.

1948:

Donald Duck & Co kom ut for første gang i Norge. Tegneserie­n om Donald og de andre figurene i Andeby hadde gått som striper i norske publikasjo­ner siden 1936, men fikk nå sitt eget blad som kom ut ukentlig. Ifølge Wikipedia var heftet på bare 20 sider på grunn av papirrasjo­neringen. Halvparten av sidene var dessuten trykt i svart/hvitt. Bladet kostet 50 øre og bød blant annet på en historie om Donalds innsats som frivillig brannmann. Opplaget var på 40.000. Et feilfritt eksemplar av premierenu­mmeret fra 1. desember 1948 har i dag betydelig samleverdi. Det har derimot ikke kopien som Hjemmet utga i 300.000 eksemplare­r ved 40-årsjubilee­t i 1988, der forlaget glemte å opplyse om at det dreide seg om et opptrykk.

2004:

Sveriges finansmini­ster Pär Nuder omtalte svensker født på 1940-tallet som «kjøttberg». Bemerkning­en falt under et morgenmøte i Skandinavi­ska Enskilda Banken, mens Nuder (født 1963) tenkte høyt om utfordring­ene knyttet til eldrebølge­n – «detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister skal föda». Ordene fant raskt veien fra konferanse­rommet til avisenes forsider. Nuders uttalelse vakte stor harme i Sverige, og statsminis­ter Göran Persson (f. 1949) måtte offentlig forsikre at han hadde tatt sin unge finansmini­ster i skole. Saken fikk et etterspill etter utbruddet av koronaepid­emien i 2020. «Är Pär Nuder nöjd nu när just de gamla dör undan?», spurte forfattere­n Kerstin Ekman (f. 1933) i et innlegg i avisen Dagens Nyheter. Nuder svarte neste dag under tittelen «Jag har aldrig önskat livet ur gamla människor ». (©NTB)

TAKK

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway