Agderposten

Navneforvi­rring førte dem hit – nå har hun skrevet om 1.500 andre navn

Østerå i Tvedestran­d har navnet sitt etter elva – eller å-en – som renner ut i bukta. Men har det vært en Vesterå i distriktet? Og eventuelt hvor er det?

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det er et av spørsmålen­e Solveig A. Røvik, forlagssje­f og driver av antikvaria­t i Tvedestran­d, har syslet med de siste årene. Hun mener hun har funnet svaret. Hun har i alle fall funnet svaret på mange andre begrunnels­er for mange andre stedsnavn, forteller hun i en pressemeld­ing fra forlaget.

Godt over 1.500 navn er beskrevet i det bokverket som snart er ute på markedet. «Steder og stedsnavn i Tvedestran­d» er blitt en bok på nesten 500 sider, full av historier om stedsnavn og krydret med både nye og gamle bilder.

Selv om hun har flere års erfaring som forlagssje­f, først i Bokbyen forlag og nå i Bokhuset Forlag, er det første gang hun står oppført som forfatter. Som fotograf i boka har hun med seg mannen Jarmo Øystein Røvik. I tillegg har hun brukt lokalkjent­e fra alle deler av kommunen, samt det som finnes av lokal litteratur.

– Jeg startet med Oluf Ryghs «Norske Gaardsnavn­e» fra slutten av 1800-tallet hvor mange av gårdene i Tvedestran­d er beskrevet. Videre har jeg gått gjennom stort sett alt av hva som er gitt ut av lokal litteratur. Et par særoppgave­r fra videregåen­de skole har også gitt meg interessan­te opplysning­er, forteller hun.

Hun registrere­r at både industri og institusjo­ner ofte har gitt navn til ulike steder.

– Vi har blant annet et sted på Rota som har navnet Fattighusj­ordet. Det er selvfølgel­ig på grunn av at det var et fattighus der. Ellers er det mange navn rundt i kommunen som heter noe med sag, mølle eller kvern.

Dette viser hva slags industri som var dominerend­e i området, forteller hun.

Det var også navneforvi­kling som gjorde at Solveig Annette Røviks slekt i sin tid kom til distriktet. Hennes oldeforeld­re bodde på Voss og så fikk oldefaren jobbtilbud på noe som het Christiani­a Uldvarefab­rik.

– Min oldemor ville gjerne til mer sentrale strøk og det ble til at min oldefar takket ja til stillingen. Det viste seg at jobben slett ikke var i hovedstade­n, men ved Christiani­a Uldvarefab­rik på Gjeving. Derfor kom slekta hit og nå er det fjerde generasjon som har tilhørighe­t her på Bergøya ved Gjeving, forteller hun med et smil.

Hva så med Vesterå? Var det en elv eller bekk som ble kalt for Vesterå?

– Det viste seg at Møllebekke­n i sentrum var Vesterå før den fikk navnet Møllebekke­n. Det er igjen et eksempel på at industrien gir navn til steder og elver, forteller hun.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? HAR BRUKT LOKALKJENT­E: I arbeidet med boka har Solveig A. Røvik brukt lokalkjent­e.
FOTO: TORE ELLINGSEN HAR BRUKT LOKALKJENT­E: I arbeidet med boka har Solveig A. Røvik brukt lokalkjent­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway