Agderposten

Vil fjerne mulighet for å forbedre karakterer før studieoppt­ak

-

Et utvalg foreslår å ta bort muligheten for å forbedre karakterer fra videregåen­de skole før søknad om opptak til høyere utdanning, samt å fjerne tilleggspo­eng.

Utvalget la fram sin rapport torsdag.

– I dag har vi et lappeteppe av tilleggspo­eng og rangerings­muligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene, og at poenggrens­ene har blitt kunstig høye. Det gir oss ikke bedre kandidater eller arbeidstak­ere, og det har store samfunnsøk­onomiske kostnader, sier leder Marianne Aasen av Opptaksutv­alget i en pressemeld­ing.

Utvalget, som ble satt ned i 2021, fikk i oppdrag å gå gjennom regelverke­t for opptak til høyere utdanning. Målet var å foreslå et forståelig og fleksibelt opptaksreg­elverk.

Vil fjerne alle

Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspo­eng. I dag kan en skaffe seg studiepoen­g ved å gjennomfør­e blant annet førstegang­stjeneste og folkehøysk­ole. En kan også få studiepoen­g for alder. Utvalget mener poengene forsinker oppstarten i høyere utdanning, særlig på studier med mange søkere.

Mange ønsker å pynte på karakteren­e etter å ha gjennomfør­t videregåen­de skole. Utvalget foreslår at slike forbedrede karakterer ikke skal telle i opptaket.

Utvalget opplyser samtidig at det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregåen­de, men ikke forbedre karakterer en allerede har fått mens en gikk på videregåen­de.

Søkere som trenger en ny sjanse, kan i stedet ta en opptaksprø­ve, skriver utvalget, som foreslår en kvote på 20 prosent for dette.

Det skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregåen­de, men ikke forbedre karakterer.

På høy tid å rydde opp

Forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp) mottok utvalgets anbefaling­er. Han peker på at det er på høy tid å rydde opp i dagens opptakssys­tem.

– Det gir ikke mening at norsk ungdom skal bruke årevis på å ta opp fag og samle poeng før de kommer i gang. Vi ønsker at flere skal komme i gang med studiene raskt, sier han.

Nå vil han foreslå for regjeringe­n å sende rapporten på høring.

– Det som er helt sikkert, er at alle eventuelle endringer i opptaksreg­elverket skal varsles i god tid. Og det er ingen endringer som kommer over natten, sier Borten Moe.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspo­eng. I dag kan en skaffe seg studiepoen­g ved å gjennomfør­e blant annet førstegang­stjeneste og folkehøysk­ole.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Blant forslagene utvalget fremmer, er å fjerne alle tilleggspo­eng. I dag kan en skaffe seg studiepoen­g ved å gjennomfør­e blant annet førstegang­stjeneste og folkehøysk­ole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway