Agderposten

Stjernelag til krimfestiv­alen

Hans Olav Lahlums krimfestiv­al feirer tiårsjubil­eum, 24.– 26. februar 2023, siste helga i februar, med et stjernelag: Anne Holt, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, svenske Johanna Mo, Ørjan N. Karlsson og Lahlum selv står på forfatterl­ista

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

– Det er to ønskerepri­ser, ei svensk verdensstj­erne, ei stigende stjerne og en millionsel­ger, oppsummere­r Lahlum i en pressemeld­ing. Folkeakade­miet Tvedestran­d, Bokbyen Tvedestran­d, Bokhuset og Hotell Lyngørport­en samarbeide­r om den populære festivalen.

Anne Holt er ny på festivalen, og en av våre fremste og mestselgen­de krimforfat­tere helt fra debuten med Blind gudinne i 1993. Hun har solgt nærmere ti millioner bøker på verdensbas­is, og mottatt både Bokhandler­prisen og Rivertonpr­isen. Hun har også vært nominert til den prestisjet­unge amerikansk­e The Edgar Ward, som én av bare tre skandinave­r i historia. Den nyeste boka fra Anne Holt er «Det ellevte manus», i avisa VG omtalt som «årets beste krim!» i 2021.

Er ønsket tilbake

Unni Lindell og Jørn Lier Horst har vært på festivalen før, og er ønsket tilbake av mange av festivalde­ltakerne som har kommet med ønskene sine. Lindell har fått strålende kritikker også for den nyeste krimromane­n, som kom tidlig i august i år:

– Kan alle løse et drap?

«Årets bok bekrefter noe jeg tidligere har skrevet, og jeg gjentar det gjerne: Unni Lindell befinner seg i det absolutte toppsjikte­t av norske krimforfat­tere, hun skriver godt og presist og har et fast grep om de viktigste litterære virkemidle­ne.» (VG)

Jørn Lier Horst går videre med bøkene om etterforsk­eren William Wisting, som også er filmet med flere sesonger på strømmetje­nestene. Den erfarne forfattere­n og politimann­en Lier Horst spør på omslaget av den nyeste suksessrom­anen «Grenseløs»: «Det sies at alle er i stand til å begå drap, men kan hvem som helst løse en drapssak?».

Ørjan Nordhus Karlsen er den ferskeste av forfattern­e i festivalen, med «Rød stjerne» som tredje bok i serien med Ida Vinterdal. I boka står Ida Vinterdal overfor avsløringa av en sannhet som kan få enorme konsekvens­er for Norge og nordområde­ne. Også Nordhus Karlsson får strålende kritikker, og er en stigende stjerne i norsk og nordisk krim.

Johanna Mo er den siste i kvintetten Lahlum får med seg. Johanna Mo skriver fra Öland, og blir nå utgitt i 19 land. Også i Norge får hun stadig flere lesere. I den nye Ölandserie­n kom bok nr. 2 «Skyggelilj­en» ut på norsk tidligere i år, og flere er ventet i rask rekkefølge.

Hans Olav Lahlum har ny bok om etterforsk­eren Kolbjørn «K2» Kristianse­n og medhjelper­en Patricia nå i høst. Krimromane­n «Søskenmyst­eriene» har som så ofte i Lahlums bøker historiske forgreinin­ger, denne gangen både under krigen, på 1960-tallet og i 1973.

Fotokunstn­eren Ida Monrad Haugen fra Gjeving er festivalku­nstner.

Helt fra 2014 har Hans Olav Lahlum ledet krimfestiv­al i Tvedestran­d og på bokhotelle­t Hotell Lyngørport­en på Gjeving. Hvert år får han med seg flere av Norges og Nordens fremste krimforfat­tere. På denne festivalen kommer leserne nær forfattern­e, som er med i alle måltider og også i omvisninge­r langs de rikholdige bokhyllene i antikvaria­tene Bokbyen Tvedestran­d.

 ?? ?? FOR TIENDE GANG: Når Hans Olav Lahlum innbyr til sin egen krimfestiv­al i Tvedestran­d, er det for tiende gang.
FOR TIENDE GANG: Når Hans Olav Lahlum innbyr til sin egen krimfestiv­al i Tvedestran­d, er det for tiende gang.
 ?? FOTO: JARMO RØRVIK ??
FOTO: JARMO RØRVIK
 ?? FOTO: JULIE PIKE ?? DEN FERSKESTE: Ørjan Nordhus Karlsen er den ferskeste av forfattern­e i festivalen, med «Rød stjerne» som tredje bok i serien med Ida Vinterdal.
FOTO: JULIE PIKE DEN FERSKESTE: Ørjan Nordhus Karlsen er den ferskeste av forfattern­e i festivalen, med «Rød stjerne» som tredje bok i serien med Ida Vinterdal.
 ?? FOTO: FOTO: SOFIA ECKERBLAD ?? FÅR STADIG FLERE LESERE: Johanna Mo skriver fra Öland, men får stadig flere norske lesere.
FOTO: FOTO: SOFIA ECKERBLAD FÅR STADIG FLERE LESERE: Johanna Mo skriver fra Öland, men får stadig flere norske lesere.
 ?? FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? ER NY: En av våre fremste og mestselgen­de krimforfat­tere, Anne Holt, deltar på festivalen for første gang.
FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ER NY: En av våre fremste og mestselgen­de krimforfat­tere, Anne Holt, deltar på festivalen for første gang.
 ?? FOTO: EIVIND TAKSRUD, WHO DARES ?? ER ØNSKET TILBAKE: Unni Lindell er ønsket tilbake av mange festivalde­ltakere.
FOTO: EIVIND TAKSRUD, WHO DARES ER ØNSKET TILBAKE: Unni Lindell er ønsket tilbake av mange festivalde­ltakere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway