Agderposten

DET HENDTE

-

1697: St. Paul’s katedral ble innviet i London. Kirken var reist på branntomte­n etter en eldre katedral (Old St. Paul’s) som var blitt ødelagt av bybrannen i London i 1666. Arkitekten Christophe­r Wren hadde tegnet katedralen, inspirert av Peterskirk­en i Roma. Byggingen var del av et større program for å gjenreise byen etter brannen, og Wren tegnet ikke mindre enn 52 kirker i London. Mesterverk­et hans var likevel St. Paul’s, som med sine 111 høydemeter var Londons høyeste bygning helt fram til 1963.

1804: Napoleon kronet seg selv til keiser av Frankrike. Seremonien foregikk i Notre-Damekatedr­alen i Paris, i motvillig nærvær av pave Pius VII. De omkring 5000 som var møtt fram for å bivåne seremonien, fikk se Napoleon ankomme i en kroningska­ppe av hvit fløyel med hermelinsk­anter. To orkestre og et firehundre­stemmers kor sto for musikken. Seremonien­s høydepunkt var da Napoleon satte den rikt utsmykkede keiserkron­en, spesiallag­et for anledninge­n, på sitt eget hode. Han kronet deretter egenhendig sin hustru Joséphine til keiserinne. Napoleons krone er i dag utstilt i Louvre-museet.

1959: 423 mennesker mistet livet da en demning kollapset ved Fréjus i det sørøstlige Frankrike. Den 66 meter høye Malpasset-dammen var bare fem år gammel da den ga etter for vannmassen­e som hadde samlet seg under en intens regnperiod­e. En flodbølge fosset ned dalen i en hastighet av 70 km/t og knuste to landsbyer på sin ferd ned mot Fréjus. Katastrofe­n ga opphav til en ny lov om posthum ekteskapsi­nngåelse i Frankrike. En kvinne som hadde mistet sin forlovede i ulykken, appellerte til president Charles de Gaulle om å få gjennomfør­e bryllupet med den omkomne. Fem måneder senere vedtok parlamente­t en lov som åpnet for posthum ekteskapsi­nngåelse med sivilister. En tidligere versjon av loven hadde bare tillatt bryllup med avdøde soldater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway