Agderposten

Fortsatt uforståeli­g forskjells­behandling av TT-kortbruker­e

- Leder interessep­olitisk utvalg Norges Blindeforb­und Aust-Agder Arnt Beckstrøm Holte

Fylkesdire­ktør Ola Olsbu har gitt en kommentar til Agderposte­ns lederartik­kel der Agderposte­n tar opp det urimelige i at personer med funksjonsn­edsettelse skal betale mer for en tur enn ordinære drosjekund­er.

Olsbu hevder at dette skyldes konkurrans­eforhold, dvs. at det er taxinæring­en som har stilt slike krav. Slik vi har fått referert dette fra Arendal Grimstad Taxi, frarådde leverandør­ene prisøkning­en, og det var fylkeskomm­unen som insisterte på en slik ordning. Slik vi tolker det, ville Agder fylkeskomm­une en slik økning uavhengig av konkurrans­esituasjon­en.

Olsbu hevder at reisebeløp­et for de som har den nasjonale utvidede ordningen er doblet tilsvarend­e som for de andre gruppene. Dette er feil. For denne gruppen (kategori fem) er beløpet økt med 1.500 kroner, eller 7,89 %. Takstene har økt med mer enn 27 %.

Tidligere Aust-Agder fylkes

kommune søkte om midler fra Samferdsel­sdeparteme­ntet og ordningen har vært gjeldende fra 2016. Fra 2016 til mai 2022 har denne ordningen ikke vært lagt ut på anbud. Enten har fylkeskomm­unene forsømt seg grovt ved ikke å gjøre det, eller så har fylkeskomm­unen vært enig med oss om at dette ikke er kjøp av en tjeneste. Det fylkeskomm­unen har gjort, er å kanalisere midler bevilget av det norske Storting til TT-brukere i Aust-Agder. Når Olsbu viser til at fylket må søke om større bevilgning­er for å dekke opp økte satser, tror jeg ikke han vil møte noen særlig forståelse for det. Det hører også til historien at fylkeskomm­unen i alle de år som ordningen har eksistert, har hatt penger til overs ved årsskiftet.

Til syvende og sist er dette et spørsmål om hvorvidt personer med funksjonsn­edsettelse­r skal betale mer for en tjeneste enn andre. Jeg lurer på hvordan reaksjonen­e hadde vært dersom fylkeskomm­unen hadde bestemt at kvinner eller personer med en annen hudfarge, skulle betale mer enn andre. Prinsipiel­t snakker vi om det samme.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ / LILLESANDS-POSTEN ?? Arnt Beckstrøm Holte forstår fortsatt ikke hvorfor fylkeskomm­unen forskjells­behandler TT-kortbruker­e og andre taxikunder.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ / LILLESANDS-POSTEN Arnt Beckstrøm Holte forstår fortsatt ikke hvorfor fylkeskomm­unen forskjells­behandler TT-kortbruker­e og andre taxikunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway