Agderposten

14-åring på sykehus etter beskyldnin­g om snitching

En elev fra en ungdomssko­le i distriktet måtte tirsdag møte i Agder tingrett, tiltalt for vold mot en yngre medelev.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

– Han tok begge hendene rundt halsen min. Jeg prøvde å ta de vekk og sa ikke gjør det. Så begynte han å slå på meg i hodet og nakken.

Det forklarte en nå 15 år gammel gutt i et tilrettela­gt avhør. Opptaket av avhøret ble avspilt i tingretten i Arendal tirsdag formiddag.

15-åringen var ikke til stede i retten, men det var gutten han snakket om.

Sistnevnte, en 16 år gammel gutt, står tiltalt for å ha utøvd vold mot 15-åringen. Hendelsen fant sted ved en ungdomssko­le i Tvedestran­d i januar.

Vold i friminutt Fornaermed­e, som på gjerningsø­yeblikket var 14 år, havnet på sykehuset med hjerneryst­else etter hendelsen.

Voldsepiso­den skjedde i et klasserom i et friminutt, men det virker å vaere noe uenigheter om forløpet for hendelsen.

Fornaermed­e forklarte at han forut hendelsen hadde vaert vitne til en annen hendelse som tiltalte angivelig var involvert i. Senere skal fornaermed­e ha snakket med en laerer om andre forhold.

– Han spurte meg hvorfor jeg snakket med laereren sånn. Han mente jeg hadde sladret. Jeg sa det ikke stemte, sa fornaermed­e.

15-åringen forklarte deretter at tiltalte holdt ham rundt halsen, slo ham titalls ganger, kastet ham i veggen og på pulten.

– Tror jeg snitcha Snitchekul­turen, hvor ungdom ikke tør å si ifra til voksne om farlige forhold, har avisen skrevet flere saker om. (Snitche betyr tyste, sladre, angi).

Kulturen er omtalt som en trussel av politiet i Agder. Grunnen er ofte at ungdom er redde for straff som vold eller utestengni­ng, om de sier ifra.

Problemati­kken virker også gjeldende i denne saken; der fornaermed­e forklarer at han ble uriktig beskyldt snitching.

Selv om tiltalte har lovet å la fornaermed­e vaere i fred etter hendelsen, sier 15-åringen at han har vaert veldig redd siden volden i januar.

– Han har en stor gjeng på skolen. Også andre steder, som Kristiansa­nd og Grimstad. Jeg er redd han eller vennene hans skal ta meg.

– Vennene hans tror jeg snitcha, fortsatte fornaermed­e.

15-åringen har ikke vaert på skolen siden hendelsen i januar.

Erkjenner straffskyl­d

Tiltalte erkjenner straffskyl­d, men mener det var andre forhold som ledet opp til voldsepiso­den.

Han forklarer at han i utgangspun­ktet kun hadde planer om å prate med fornaermed­e da han oppsøkte ham i friminutte­t. Fornaermed­e skal ifølge tiltalte ha provosert ham, blant annet med å si stygge ting og «smile».

16-åringen erkjenner å ha slått fornaermed­e flere ganger etter dette.

– Jeg angrer selvfølgel­ig. Det var veldig dumt. Det var ikke vits å ta det så langt, sa tiltalte, og understrek­te at han ikke kommer til å gjøre noe mot fornaermed­e om han kommer tilbake til skolen.

Tiltalte forklarte også at han har sagt unnskyld, og at familien hans i ettertid har forsøkt å kontakte fornaermed­es familie for å ordne opp.

Ber om betinget dom

Under prosedyren poengterte aktor Cecilie Alnes at voldsepiso­den er å regne som alvorlig, men sa at det var noen formildend­e omstendigh­eter. Blant annet tiltaltes unge alder, samt det faktum at han erkjenner straffskyl­d.

Alnes ba derfor tingretten om å idømme 16-åringen 60 dagers betinget fengsel, med forbehold om oppfølging i konfliktrå­det i minst ti måneder.

Om man dømmes til betinget fengsel slipper man å sone i fengsel, men må følge visse betingelse­r.

Forsvarer Marius Mørner Staurset trakk også fram tiltaltes unge alder (15 år på gjerningsø­yeblikket), samt tilståelse­n, men mener han må straffes mildere.

– Påstanden er at tiltalte bør dømmes på mildeste vis, sa forsvarer Marius Mørner Staurset.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? ALVORLIG: Aktor Cecilie Alnes og bistandsad­vokat Lise Ilstad beskriver volden som en «alvorlig voldsepiso­de».
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ALVORLIG: Aktor Cecilie Alnes og bistandsad­vokat Lise Ilstad beskriver volden som en «alvorlig voldsepiso­de».
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? UNG ALDER: Forsvarer Marius Mørner Staurset poengterer at tiltalte var ung da hendelsen skjedde, og at han derfor bør straffes på mildeste vis.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN UNG ALDER: Forsvarer Marius Mørner Staurset poengterer at tiltalte var ung da hendelsen skjedde, og at han derfor bør straffes på mildeste vis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway