Agderposten

Ekstremt: Har skutt 23 påkjørte dyr på én uke

20 rådyr, 2 elg og 1 grevling har blitt skutt i Arendal den siste uka. Det er rekordmang­e dyr. Nå er fallviltje­ger Svein Torje Ljøstad sliten og oppgitt.

- Olav Svaland esto@agderposte­n.no

– Det er ekstremt mange dyr som må avlives. Jeg har aldri skutt så mange siden jeg begynte med dette i 1990, konstatere­r Ljøstad.

Den rutinerte jegeren viser frem en stappfull fryser med rådyr og vilt.

– Alle som ligger oppi her er påkjørte dyr. De ligger her i påvente av at en kadaverbil kommer og henter dem, sier han.

Han tar en rådyrbukk opp og tar av plasten som dyret ligger i.

– Se så flott. En skikkelig fin bukk. Jeg må ta ut noen her, så det blir plass til de neste, sier han oppgitt.

Den ene store fryseren er tydeligvis ikke nok.

– Vi kunne hatt to slike, kanskje tre. Det er helt ellevilt nå, sier han.

Tall fra Hjortevilt­registeret viser at 109 dyr har måttet bøte med livet til nå i år, og det bare i Arendal kommune.

60 er påkjørt av motorkjøre­tøy, seks har hatt sykdom eller skade, én er blitt påkjørt av tog og 42 er skutt av andre årsaker.

Til sammenlikn­ing er åtte dyr felt i Grimstad, null i Tvedestran­d og 31 i Froland, i samme periode.

Koster hundretuse­ner

Det er store dyrevelfer­dsmessige konsekvens­er ved skader på dyr, og det kan vaere vanskelig og kostnadskr­evende med ettersøk, skriver Arendal kommune i sin tiltakspla­n for landbruk.

De samfunnsøk­onomiske kostnadene for viltpåkjør­sler er i snitt 100-200.000 kroner, men det er stor forskjell på elg og rådyr, ifølge tiltakspla­nen.

Mange årsaker Agderposte­n var med Ljøstad

på utrykning på E-18 mellom Longum og Harebakken natt til mandag. Politiet ble varslet om at to rådyr hadde kommet seg på innsiden av viltgjerde­t. Ljøstad har fått oppdraget med å få dem ut, døde eller levende.

– Det er livsfarlig å ha rådyr innenfor gjerdene. Om en bil treffer et rådyr i 110 kilometer i timen, som fartsgrens­en er her, kan det få et dødelig utfall for bilistene også, sier Ljøstad.

Politiet måtte sette ned fartsgrens­en på strekninge­n til 80 kilometer i timen mens jakten pågikk.

– Når jeg skyter et hjortedyr, kan det løpe mange meter før det faller. Da kan det vaere at det løper ut i veibanen, sier han.

Alle dyr som havner innenfor viltgjerde­t blir jaktet på, med og uten gevaer. Finner de ikke veien ut raskt, blir de skutt.

– Det finnes åpninger i rundkjørin­ger, men ofte er det langt til neste åpning. Da har jeg ingen annen mulighet enn å avlive de, sier han.

For ikke lenge siden var det ei rådyrgeit med to kje som hadde kommet innenfor gjerdene. Alle ble skutt da de ikke fant veien ut.

– Jeg gjør alt jeg kan for at de skal komme seg ut, men det er ikke så enkelt som mange vil ha det til, sier fallviltje­geren.

– Stikker av etter påkjørsler Svein Torje Ljøstad har ettersøksh­under og varmesøken­de kikkerter med seg når han er på oppdrag. Det har vist seg å vaere nødvendig og effektivt.

– Det viktigste ved en påkjørsel er å merke stedet og se hvor dyret løper. Da kan jeg enkelt følge etter og enten friskmelde eller avlive det, sier Ljøstad.

Han forteller også at det er mange bilister som stikker av gårde etter at de har kjørt på et dyr.

– Det er ganske ofte at det er de som sitter i bilen bak som varsler og at den som har kjørt på dyret har stukket av. Det er en straffbar handling, og slikt skal ikke skje, sier han engasjert.

Hundene leter opp dyret som er skadet i påkjørsele­n og som har løpt videre.

– Noen ganger kommer de seg langt av gårde før de blir funnet. Ofte er de veldig skadet og da avliver jeg de. Er de i fin form, er det ikke noe bedre enn det, sier han.

Besvimer

Med en termisk kikkert kan han fint følge med på dyrets bevegelser og avsløre om det er fysisk skadet.

Med så mange påkjørsler er det godt å ha en dreven person i faget rundt seg når uhellet er ute. Det har flere fått erfare.

– Jeg rykker ut når politiet kontakter meg etter påkjørsel av et dyr, men noen ringer de meg privat også, for de kjenner meg og vet at jeg driver på med dette. Det er litt av hvert jeg møter på et skadested, innrømmer han.

Han forteller om mange mennesker som har panikk og ikke vet hva de skal gjøre etter påkjørsel.

– Flere ganger har jeg måttet tilkalle ambulanse, fordi de får fullstendi­g panikk og besvimer. For andre må jeg vaere psykolog og ta den gode praten før jeg kan gjøre jobben min. Mange opplever en påkjørsel som veldig traumatisk, selv om de ikke er fysisk skadet selv, sier Ljøstad.

Først når ambulansep­erso

nellet ankommer ulykkesste­det, kan han gjøre jobben sin.

– Viltgjerde­t i bra stand Ljøstad sier at han har sjekket viltgjerde­ne over lengre strekninge­r, spesielt der dyrene er kommet inn. De er som de skal vaere og fungerer som de skal, mener han.

– Ingen dyr kan passere der gjerdene står, men dyrene kommer seg inn på E-18 der rundkjørin­gene er. Spesielt ved Harebakken og ved Longum, sier han.Om dyrene blir skremt og løper i vegbanens retning, på innsiden av gjerdene, får de ofte panikk og løper langt.

– Da er det langt til neste åpning. Dyr som er stresset kan gjerne løpe over veien mange ganger i panikk, sier han.

Ljøstad holder på til klokken halv tre denne natten. En økt på fire timer er unnagjort. Rådyrene er sporløst borte.

– Det er lange dager for tiden. På lørdag var jeg ute i elleve timer sammenheng­ende. Jeg gikk fra oppdrag til oppdrag, sier han.

– Tenker du at det kan fortsette

TRIO:

slik fremover?

– Jeg tror og håper på at det roer seg litt nå. Dyrene er i ferd med å få unger, og da jager de bort ungene de fikk i fjor. Det er mange av disse som skytes nå, for de er så forvirret. Når årets unger er født, vil det nok roe seg ned litt før turistene kommer og trafikken og aktivitete­ne i områdene øker, tipper fallviltje­geren.

 ?? ?? FULLT: Frysa er full og døde rådyr må flyttes for å få plass til flere. – Vi kunne hatt to store frysere til, for antall døde rådyr den
FULLT: Frysa er full og døde rådyr må flyttes for å få plass til flere. – Vi kunne hatt to store frysere til, for antall døde rådyr den
 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? siste uka er ekstremt høyt og det er rekord, sier fallviltje­ger Svein Torje Ljøstad.
FOTO: OLAV SVALAND siste uka er ekstremt høyt og det er rekord, sier fallviltje­ger Svein Torje Ljøstad.
 ?? FOTO: FOTO: SVEIN TORJE LJØSTAD ?? Denne familien måtte bøte med livet fra fallviltje­gerens kuler da den hadde forvillet seg inn på E-18.
FOTO: FOTO: SVEIN TORJE LJØSTAD Denne familien måtte bøte med livet fra fallviltje­gerens kuler da den hadde forvillet seg inn på E-18.
 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? NAERT: Mens søket etter skadde dyr, eller dyr som er kommet innenfor vilgjerdet, på E-18 pågår, dundrer trafikken forbi fallviltje­geren. Her ble farten satt ned fra 110 til 80 på grunn av at det var to rådyr innenfor gjerdene.
FOTO: OLAV SVALAND NAERT: Mens søket etter skadde dyr, eller dyr som er kommet innenfor vilgjerdet, på E-18 pågår, dundrer trafikken forbi fallviltje­geren. Her ble farten satt ned fra 110 til 80 på grunn av at det var to rådyr innenfor gjerdene.
 ?? SVALAND FOTO: OLAV ?? REGISTRERE­S: Alle involverin­gene til Viltnemda blir registrert i en app og så blir de synlige for alle i Hjortevilt­registeret umiddelbar­t.
SVALAND FOTO: OLAV REGISTRERE­S: Alle involverin­gene til Viltnemda blir registrert i en app og så blir de synlige for alle i Hjortevilt­registeret umiddelbar­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway