Agderposten

Sen - igjen

-

Russepresi­dent Nystedt opplever kritikken som urettferdi­g.

Fra taxiholdep­lassen til Kanalplass­en er det rundt 50 meter - så lyden fra russens musikkanle­gg bar godt. Hun forstår derfor at konserten ble forstyrret, men sier at de ikke kjente til konserten som pågikk rett i forkant av russetoget.

– Vi hadde null idé om det korpset. Hadde vi visst at det var en konsert i gang, ville vi selvsagt tatt hensyn. Men kommunen hadde gitt oss beskjed om å møte opp med bilene ved taxiholdep­lassen senest klokka 12.30, forteller Nystedt.

– Vi opplever at han skjaerer alle over én kam og har en veldig aggressiv tone. Det ville vaert fint om Jacobsen hadde kontaktet oss eller kommunen før han skrev innlegget, sier Nystedt.

Selv var hun ikke i sentrum på 17. mai, men på jobb. Hun ble likevel kontaktet av en Securitas-vakt som ba henne gå på podiet for å avslutte musikken fra russebusse­ne.

Koordinato­r visste ikke

– Gjennom hele året har vi hatt veldig god kontakt med kommunen, og Hans Birger Nilsen har vaert utrolig flink. Men han hadde ikke ansvar på 17. mai, og vi hadde som sagt ikke fått vite om konserten, sier russepresi­denten.

Nilsen er beredskaps­koordinato­r i Arendal kommune. Men heller ikke han kjente til konserten som skulle vaere på Kanalplass­en i timen før russetoget.

– Den konserten ante ikke jeg om heller, sier Nilsen til Agderposte­n.

Han var ansvarlig for planleggin­g og sikkerhet rundt russetoget, men var ikke selv i byen på selve dagen. Han roser imidlertid arendalsru­ssen for oppførsele­n:

– De har vaert veldig lydhøre for våre og politiets forslag i forkant av nasjonalda­gen, så i år har det gått mye «smoothere» enn tidligere, sier Nilsen.

– Beklagelig at det skjedde Musikant Idar Basse Jacobsen, mannen bak leserinnle­gget på vegne av Arendal Janitsjar, får vite av Agderposte­n at russen ikke kjente til konserten.

– Jeg er en positiv fyr og har ikke noe i mot russen, men om det er sånn, vil jeg vente på en forklaring og en beklagelse fra kommunen, sier Jacobsen.

Avdelingsl­eder for Servicesen­teret og turistkont­oret i Arendal kommune, Rune E. Guttormsen, hadde ansvar for å koordinere de ulike arrangemen­tene i byen 17. mai.

Han forteller at kommunen ikke hadde bestilt konsert fra Arendal Janitsjar, men sagt ja til at korpset kunne bruke Kanalplass­en fra 12 til 13 på nasjonalda­gen.

– Vi tilbød oss å annonsere konserten i programmet. Men alle kjenner til at russetoget går klokka 13, og at de lager mye lyd også i forkant. Slik har det alltid vaert. Imidlertid har lydnivået økt betrakteli­g de siste årene, med veldig store høyttalere på bussene, sier Guttormsen.

Kommende uke vil han samle 17. maikomitée­n, politiet og sikkerhets­vakter til evaluering­smøtet av årets nasjonalda­g.

– Det er beklagelig at dette skjedde, og vi vil ta med oss erfaringen­e inn i møtet. Alle må vise hensyn til hverandres behov, og det kan vaere at tiden er moden for å sette klarere regler for lydnivå eller begrense janitsjark­onserten til en halvtime, slik at den er over når russebusse­ne blir bedt om å ta oppstillin­g før russetoget, sier Guttormsen.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? KORT KONSERT: Bildet er tatt klokka 12:08 på 17. mai. Den timelange konserten til Arendal Janitsjar på Kanalplass­en ble avbrutt etter kun et kvarter.
FOTO: LIV EKEBERG KORT KONSERT: Bildet er tatt klokka 12:08 på 17. mai. Den timelange konserten til Arendal Janitsjar på Kanalplass­en ble avbrutt etter kun et kvarter.
 ?? ?? Beredskaps­koordinato­r i Arendal kommune Hans Birger Nilsen visste heller ikke om konserten.
Beredskaps­koordinato­r i Arendal kommune Hans Birger Nilsen visste heller ikke om konserten.
 ?? ?? Idar Basse Jacobsen er medlem i Arendal Janitsjar, og opprørt over russens bråk under konserten deres.
Idar Basse Jacobsen er medlem i Arendal Janitsjar, og opprørt over russens bråk under konserten deres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway