Agderposten

Stortinget vedtok ti nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd

Stortinget har vedtatt ti nye bomstasjon­er i Kristiansa­nd. Neste sommer må innbyggern­e belage seg på å måtte betale opptil 32 kroner for å kjøre inn til Sørlandspa­rken.

- Kjetil Reite

kjetil.reite@fvn.no

Den nye bompengepe­rioden blir på 15 år. Den sikrer en rekke utbygginge­r som Kristiansa­nds-regionen ønsker. Den åpner også for et par milliarder fra staten.

Det er i hvert fall håpet for de som støtter ordningen.

– Dette er en gledens dag og når vi er glade på Sørlandet bruker vi å si halleluja. Selv om det kan bety mange ting er det i dette tilfeller uttrykk for pur glede, sa Kari Henriksen (Ap) da Stortinget diskuterte den nye bompengeor­dningen i Kristiansa­nd.

Den ble vedtatt tirsdag ettermidda­g med bredt flertall (77 mot 16 stemmer). Statens vegvesen har tidligere sagt at bomstasjon­ene kan vaere på plass i løpet av et år. Da kommer det ti nye bomstasjon­er der maksprisen for personbile­r er 32 kroner.

Frp foreslo å droppe hele ordningen.

– Dette er enda en sak der skatter og avgifter skal tynge befolkning­en ned. Det er en avtale der bilistene skal betale for det de ikke bruker. Det er tvilsomt at bilistene ville ha gått inn for dette, sa Frank Sve (Frp) i Stortinget.

Penger fra staten

Når bystyret og fylkesting­et har gått inn for bompenger, er det fordi de vil ha statlige penger gjennom en byvekstavt­ale. Pengene fra byvekstavt­ale kommer i tillegg til inntektene fra bompenger. En bompengepa­kke som er vedtatt i

Stortinget er en forutsetni­ng for å kunne starte forhandlin­ger med staten.

En byvekstavt­ale kommer tidligst i 2024.

– Det kan vaere aktuelt å sette i gang forhandlin­ger i år, men å lande avtalen neste år, sier samferdsel­sminister JonIvar Nygård (Ap).

Faedreland­svennen snakket med ham i forkant av avstemming­en i Stortinget.

– Kristiansa­nd håper på 2 - 3 milliarder. Er det realistisk?

– Vi kan ikke si noe om det dette nå. Vi ser blant annet på befolkning­sstørrelse og om tiltakene bidrar til nullvekstm­ålet, sier Nygård.

Vil sette krav Nullvekstm­ålet betyr at all vekst i trafikken skal skje med sykkel, gange og kollektiv. Det er nettopp dette ny bompengeor­dning skal bidra til. Det skal bli dyrere å ta bilen og lettere å velge andre framkomstm­iddel.

Når staten skal gi sine penger i en byvekstavt­ale vil de også stille krav om at Kristiansa­nd skal nå dette målet.

 ?? ?? Bompengene skal blant annet brukes til å få ferd
Bompengene skal blant annet brukes til å få ferd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway