Agderposten

Slipp kommunene fri, det er vår

Det smaker av overformyn­deri at Statsforva­lteren på Fløyheia skal få bestemme hvorvidt naeringsdr­ivende i Arendal skal ha søndagsste­ngt eller ikke.

-

* De politiske konfliktli­njene i bystyret i Arendal kjenner vi godt: KrF vil hegne om søndagsfre­den og vil heller at folk skal oppsøke kirken fremfor Mammon på hviledagen.

* Venstresid­en, med AP i spissen, vil ta vare på arbeiderne­s rett til hvile, og ønsker søndagsfri først og fremst av hensyn til de ansatte.

* Mens naeringspa­rtiet Høyre ønsker å la det vaere opp til naeringsdr­ivende selv å bestemme hvor vidt de skal få lov til å ha butikkene åpne på søndagene, eller ikke.

* Agderposte­ns holdning er at det bør vaere opp til butikkinne­havere og kundene, å bestemme om det er liv lage for søndagshan­del i Arendal.

* Dersom by-jubileumsf­esten 7. mai var en test på hva folk ønsker seg, synes det i hvert fall å vaere et mulig marked og inntekter å hente på søndagene.

* I dagene etter den store folkefeste­n kunne senterlede­r Knut Svenningse­n på Alti Arendal fortelle om dundrende suksess etter søndagsfes­ten.

* Men søndagsåpn­e butikker skal visst bare skje hvert tre hundrede år, eller så, i Arendal, slik situasjone­n er nå.

* I Arendal har som kjent Statsforva­lteren på Fløyheia satt ned foten for søndagshan­del, med argumenter om at byen, som mer enn dobler innbyggers­tørrelsen om sommeren, ikke er en typisk turistby.

* Hva som er forskjelle­n på den typiske turistbyen Arendal og den typiske turistbyen Lillesand, hvor handelen blomstrer, må man kanskje vaere statsbyråk­rat med god utsikt for å se.

* Statsforva­lteren har i hvert fall sett forbi alle de titalls cruiseanlø­pene i Arendal hver sommer.

* Enda mer «Heia Norge» blir regelverke­t når store kjeder som Plantasjen og matbutikke­r med «Brustadbue­r» får lov til å det samme. For den vanlige kvinne i gata, kan det lett fremstå absurd.

* Nå ønsker Høyre, som et godt valgkamput­spill, å få bystyret med på en ny søknad til Statsforva­lteren om å gjøre Arendal til turistby. * Enda bedre kan det kanskje bli om det fremover blir overlatt til å kommunene selv å avgjøre hvorvidt butikkene skal vaere søndagsåpn­e eller ei.

* Det er i så fall en sak som Stortinget må gripe fatt i. Her er det foreløpig bare Frp som har vaert en pådriver for det.

* De naeringsdr­ivende i sentrum trenger inntekter i sesongen med flest kunder. Kanskje finnes det også muligheter for å få flere unge i søndagsarb­eid?

* På søndagen kunne det trolig vaert en velsignels­e for mange ungdommer i Arendal.

* For sommerbyen Arendal, som i stor grad trenger turistinnt­ekter, er by-jubileet et tegn på at søndagsåpe­nt for mange drivere, er kjaerkomme­nt.

* For ikke å si overmodent.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? MER ENN KAKE: Det var mange som benyttet seg av muligheten til både kake og søndagshan­del under by-jubileet.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN MER ENN KAKE: Det var mange som benyttet seg av muligheten til både kake og søndagshan­del under by-jubileet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway