Agderposten

DET HENDTE

-

1895:

Forfattere­n Oscar Wilde ble dømt til to års tvangsarbe­id ved en rett i London for «grovt usømmelige handlinger med andre mannlige personer». Dommer Alfreds Wills (77) karakteris­erte saken som «den verste han hadde sett» og valgte under straffeutm­ålingen å gripe til lovens maksimumss­traff, som han mente var «fullstendi­g adekvat for en sak som denne». Wilde sonet straffen i tre ulike straffeans­talter; det siste halvannet året i Reading fengsel. Etter løslatelse­n skrev han diktet «The Ballad of Reading Gaol», inspirert av en henrettels­e som fant sted i fengselet mens han var fange der. Oscar Wilde tilbrakte sine siste leveår i eksil i Frankrike. Han er gravlagt på kirkegårde­n Père Lachaise i Paris.

1967:

Skotske Celtic ble den første nordeurope­iske klubben som vant Europacupe­n for serievinne­re, i dag kjent som Mesterliga­en. Siden oppstarten i 1955 hadde turneringe­n vaert fullstendi­g dominert av Real Madrid, Milan og Benfica. Celtic hadde gått videre fra semifinale­n på bekostning av den tsjekkoslo­vakiske (nå avviklede) klubben Dukla Prag. I finalen på Estádio Nacional i Lisboa møtte de et Inter-lag som var beryktet for sin kyniske spillestil. Italienern­e tok ledelsen 1–0 etter sju minutter og la seg oppskrifts­messig bakpå med 11 mann i forsvar. Likevel klarte skottene å bryte den italienske muren ved to anledninge­r og vant kampen 2–1. Celtic-laget som vant europacupe­n fikk klengenavn­et «The Lisbon Lions». 14 av de 15 spillerne i troppen var født innenfor en radius av 15 kilometer fra Celtic Park, klubbens hjemmebane i Glasgow.

2020:

Afroamerik­aneren George Floyd ble kvalt av politiet under en arrestasjo­n i Minneapoli­s. Floyd døde etter at den hvite politimann­en Derek Chauvin presset kneet sitt mot nakken hans i naermere ni minutter mens han lå på bakken. 46-åringen var mistenkt for å ha betalt for en sigarettpa­kke med en falsk 20-dollarsedd­el. Drapet på George Floyd utløste demonstras­joner mot rasisme og politivold i en lang rekke byer, først i USA, og senere på andre kontinente­r. Det bidro også til en massiv oppslutnin­g om bevegelsen Black Lives Matter og dens kamp mot strukturel­l rasisme og rasistisk motivert vold. Alle de fire politimenn­ene som var involvert i arrestasjo­nen, ble senere dømt til fengselsst­raffer. Derek Chauvin, som var den direkte ansvarlige for Floyds død, soner nå en dom på 22 og et halvt år. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway