Agderposten

Faerre svindyre boliger til leie i år

I fjor reagerte aktørene på svindyre utleiepris­er under Arendalsuk­a. I år har flere is i magen.

- Vilde Polle Nøtnes redaksjone­n@agderposte­n.no

I fjor fortalte prosjektle­der for Arendalsuk­a Tone Skindlo Taraldsen til Agderposte­n at de hadde fått mange henvendels­er fra fortvilte aktører som reagerte på høye utleiepris­er i byen under fjorårets arrangemen­t.

I år har henvendels­ene vaert faerre og de har observert at flere har valgt å følge arrangøren­s veiledning på hva slags pris man kan ta når man leier ut private boliger. Deres «veiledende priser» er fra 1250 til 1750 kr per soverom. Jo naermere bysentrum, jo høyere kan prisen vaere.

– Vi har sett at flere av de dyrere tilbudene blir liggende «usolgte». Så det betyr nok at det har kommet en motvekt, og at flere ønsker å bidra til at flere kan delta. Det er vi veldig glad for, legger hun til.

Prosjektle­deren forteller at de er tydelig på å kommuniser­e til deltakerne at en ikke behøver å hoppe på det første og beste tilbudet.

God tid

– Å delta på Arendalsuk­a er litt som andre ting du skal kjøpe, det blir ofte langt rimeligere hvis du er ute i god tid og gjør litt research, sier hun.

Det kommer flere mennesker til Arendalsuk­a enn hotellene har plass til.

– Vi er glade for at innbyggern­e tilbyr sine hus, leilighete­r og hytter til de tilreisend­e. Det er en fin mulighet til å tjene litt ekstra penger, sier hun.

Hun forteller at aktørene finner som oftest boliger igjennom Finn.no og Airbnb.no, men at mange gjør avtaler fra år til år.

Store prisforskj­eller

På den utleieplat­tformen Airbnb ligger eneboliger, rekkehus, leilighete­r, bobiler og båter til utleie under Arendalsuk­a i år. Selv om det er store forskjelle­r på prisene, observerer Agderposte­n at de fleste sentrale boligene ligger på rundt 9.000 kroner natten.

Et opphold i en sentrumsna­er bolig fra mandag til fredag under Arendalsuk­a krever dermed at tilreisend­e må ut med rundt 20.000 til 50.000 kroner.

Enkelte boliger skiller seg ut med priser som ligger på godt over 60.000 kroner for fire netter. Den dyreste observerte boligen ligger på over 100.000 kroner for fire netter og kan huse åtte gjester.

Flere plattforme­r

På Finn.no ser det ut som det er muligheter for å skaffe seg et overnattin­gssted under Arendalsuk­a for en billigere penge.

Også her var det stor variasjon når det kom til prisnivåer. Den dyreste vi fant, koster 15.000 kroner for fire netter og har plass til fire gjester, mens den billigste ligger på 6.500 kroner og har plass til to gjester.

Det er og mange som bruker Facebook-gruppen «Overnattin­g under Arendalsuk­a».

I løpet av det siste døgnet har det blitt lagt ut 18 annonser om boliger til utleie på siden. Totalt har det blitt lagt ut 57 annonser de siste sju dagene. Mange av annonsene oppgir ikke pris, men ber interesser­te å ta kontakt på privat melding.

Opplever pruting Agderposte­n kontaktet en utleier som la ut sin leilighet på Airbnb i håp om å tjene noen raske penger under Arendalsuk­a.

– Leilighete­n har jeg arvet etter min avdøde far og skal snart selges. Jeg la den ut på Airbnb fordi jeg ønsket å tjene litt på den før den blir solgt.

I år er første året utleieren leier ut under Arendalsuk­a. For å finne en pris forhørte han seg rundt med bekjente som hadde gjort det før. Han har satt en dagspris på 9.500 kroner. Hvis leilighete­n blir utleid under Arendalsuk­a tjener han 38.000 kroner.

– Har du fått mange henvendels­er på leilighete­n?

– Ja, men det er folk som har vaert sent ute med å få seg en boplass, eller som prøver å få bedre beliggenhe­t enn det de allerede har. Det er mange som prøver å prute på prisen, men det hadde jeg også gjort, legger utleieren til.

Når det kommer til tankene hans rundt det å leie ut under Arendalsuk­a, sier han:

– Det er som alt annet, folk hører og gjør sine tanker, men alle vil bare ha det billigst mulig.

Agderposte­n har prøvd å få kontakt med flere utleiere fra Airbnb og finn.no, men uten suksess.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? PRISER: Tone Skindlo Taraldsen er prosjektle­der for Arendalsuk­a. Hun har observert at flere følger Arendalsuk­as anbefalte prissettin­g i år.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL PRISER: Tone Skindlo Taraldsen er prosjektle­der for Arendalsuk­a. Hun har observert at flere følger Arendalsuk­as anbefalte prissettin­g i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway