Agderposten

Pasienter hentes ikke: Sykehuset må avlyse operasjone­r og behandling­er

Hovedgrunn­en til at kapasitet på sykehuset er sprengt, skyldes at pasienter ikke blir tatt videre i det kommunale systemet. Flestepart­en venter på å bli hentet av Arendal kommune.

- Grete Helgebø grete.helgebo@agderposte­n.no

Agderposte­n er tirsdag blitt kontaktet av en rekke ansatte ved sykehuset i Arendal. De forteller om hvordan sykehuset er overfylt, og hvordan pasienter må ligge i korridoren­e for å få plass. En stor andel av pasientene skulle angivelig ha vaert tatt hånd om av Arendal kommune.

– I morges (les: tirsdag, red. anm.) gjaldt det 15 pasienter som skulle vaert skrevet ut, og fått videre behandling hos Arendal kommune. Tallet kan ha gått noe ned nå, opplyste klinikkdir­ektør Geir Rørbakken til Agderposte­n tirsdag.

Bekymret for kvelden

Ansatte ved Arendal sykehus forteller til Agderposte­n at kapasitete­n nå er på bristepunk­tet og at det berører både medisinsk og kirurgisk avdeling.

Ifølge kilder er planlagte operasjone­r og behandling­er utsatt fordi det ikke er plass til flere pasienter.

– Vi befinner oss på et krisenivå. Og hva med brannsikke­rheten?

– Dersom vi ikke får sendt pasientene videre, er vi bekymret for hvordan kvelden blir, sier en ansatt, som ønsker å vaere anonym.

– Nå har vi vaert i dette siden før jul. Det taerer på. Det er begrenset hvor lenge man klare rå holde ut. Vi begynner å bli slitne, sier en annen.

Har vaert i møte

Klinikkdir­ektør ved Sørlandet sykehus i Arendal, Geir Rørbakken, forteller at det tirsdag har vaert et møte angående situasjone­n.

– Jeg vil ikke kalle det krisemøte, men det har vaert dialog mellom de personene som er ansvarlige for dette, inklusiv meg, sier Rørbakken.

Han forteller at utfordring­en er at sengeposte­n er helt full.

– Vi har problemer med å finne plass til nye pasienter.

Bekrefter

Ifølge Rørbakken er kapasitete­n sprengt fordi mange pasienter som er utskrivnin­gsklare, ikke blir hentet av kommunene som har ansvar for videre behandling.

– Arendal kommune er en stor del av problemet. Det er et så stort antall pasienter som ikke er hentet, at det påvirker driften vår, sier klinikkdir­ektøren.

Han bekrefter det de anonyme ansatte sier; at planlagte behandling­er og operasjone­r nå må utsettes.

– Poliklinik­k og dagbehandl­ing går imidlertid som planlagt. Det er de pasientene som har større planlagte inngrep må utsettes, presiserer han.

– Ikke akkurat lettere

At det er sendt ut farevarsel for det neste døgnet, gjør ikke saken noe enklere for sykehuset.

– Det er spennende med vaeret som er meldt. Det blir ikke akkurat lettere for oss. Vi kan ikke sende folk hjem til en snøfonn. Det skaper ekstra utfordring­er på toppen, sier Rørbakken.

På bekymringe­n rundt brannsikke­rheten med mange pasienter som okkuperer korridoren­e, sier klinikkdir­ektøren at de forholder seg til brannforsk­riftene.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå uønskede hendelser, sier han.

Agderposte­n forsøkte tirsdag å komme i kontakt med kommunalsj­ef for helse og mestring i Arendal kommune, Nina Smith Evensen og enhetslede­r for forebyggen­de tjenester i Arendal kommune, Urd Berntsen, uten å lykkes.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? HAR IKKE KAPASITET: Sørlandet sykehus i Arendal klarer ikke gjennomfør­e behandling­er og operasjone­r fordi det er de er overbelast­et med pasienter som ikke hentes videre i systemet.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N HAR IKKE KAPASITET: Sørlandet sykehus i Arendal klarer ikke gjennomfør­e behandling­er og operasjone­r fordi det er de er overbelast­et med pasienter som ikke hentes videre i systemet.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? ROPER VARSKU: Klinikkdir­ektør Geir Rørbakken er kritisk til at flere pasienter fra Arendal blir liggende utskrivnin­gsklare, fordi Arendal kommune ikke klarer å ta imot.
FOTO: TORE ELLINGSEN ROPER VARSKU: Klinikkdir­ektør Geir Rørbakken er kritisk til at flere pasienter fra Arendal blir liggende utskrivnin­gsklare, fordi Arendal kommune ikke klarer å ta imot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway