Agderposten

Kvinnedomi­nerte yrker har alltid vaert avspist med dårlig utstyr og bekledning

Kjaere kommunepol­itiker: Har du tenkt på hva slags arbeidstøy de forskjelli­ge kommunalt ansatte har?

- Christin Ø. Haslestad Leder yrkesseksj­on Helse og Sosial, Fagforbund­et Agder

Det er ingenting som er så galt at det ikke er godt for noe sies det, jeg er ikke helt sikker på om det er sant. Men for at det skal komme noe godt ut av de kommunalt ansattes vanvittige slit igjennom nyttårshel­gens snøkaos, så benytter jeg anledninge­n til å rette søkelyset mot hva slags arbeidskla­er de forskjelli­ge ansatte har tilgang til.

De ansatte i teknisk drift i kommunene har tilgang til de klaerne de trenger for å jobbe ute i kulda, og det skal de selvsagt også ha.

Mens de ansatte i hjemmetjen­estene i kommunen i beste fall har en tynn ytterjakke, og det er det. Hvordan kan det vaere åpenbart logisk for arbeidsgiv­er (kommunen) at en helsearbei­der som skal yte tjenester i kommunens alle hjørner skal reise rundt i kortermet bomullstop­p og bomullsbuk­se med en tynn ytterjakke som eneste varmeplagg?

Blant helsearbei­dere har det også tradisjone­lt sett ut til at man slutter å vaere på arbeid ved ankelen, og dermed må gå med private sko.

Jeg mener dette åpenbart dessverre dreier seg om hvilke kjønn som tradisjone­lt bemanner teknisk drift og hvem som da er igjen til å bemanne hjemmetjen­esten. De kvinnedomi­nerte yrkene har gjennom tidene vaert avspist med dårlig utstyr og bekledning, det holder at det er noenlunde greit. «Det holder vel å hive på seg en tynn ytterjakke mellom oppdragene, dere kjører tross alt bil.»

Helsearbei­dere i for eksempel hjemmetjen­esten, hjemmesyke­pleien, omsorgsbol­ig og miljøarbei­dertjenest­en beveger seg mye, og Fagforbund­et mener at skotøyet og ytterklaer­ne må tilpasses det vaeret helsearbei­deren beveger seg i, så vel som å vaere tilpasset aktivitets­nivået. Det er ikke mulig å gjennomfør­e helsearbei­det uten skotøy eller ytterklaer som er tilpasset aktivitet og vaer. Fagforbund­et mener derfor at det er urimelig av kommunene å forvente at arbeidstak­eren skal slite ut private sko og ytterklaer som er nødvendig på jobb, og så stå for regningen selv.

Fagforbund­et mener at egnet arbeidstøy er et av de viktigste HMS-tiltakene for å få ned sykefravae­ret, både ved at helseperso­nell holder seg varme, og ved at de ikke tar med seg smitte hjem til seg og sine. Egnet arbeidstøy er å regne som forsvarlig helsehjelp!

Det er helt åpenbart for meg at de ansatte i den kvinnedomi­nerte hjemmetjen­esten skal ha tilstrekke­lig med temperatur­regulerend­e yttertøy og fottøy til å kunne gjennomfør­e oppdragene sine, i tillegg til å etterkomme smittevern­forskrifte­r.

Denne nyttårshel­gen har virkelig satt hjemmetjen­estene på prøve, og de har gjort en fantastisk innsats ved å stolpe i snø, kjøre bil på naermest ubrøytet vei. De har fått hjelp av sivilforsv­aret og Røde Kors med flere til å ta seg fram, og jeg har sett et bilde av en kvinnelig ansatt i hjemmetjen­esten ikledd klaer merket med sivilforsv­aret …

Hvorfor skal ikke de ansatte i hjemmetjen­esten få tilstrekke­lig med klaer for å gjennomfør­e jobben sin?

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Christin Ø. Haslestad er leder yrkesseksj­on Helse og Sosial hos Fagforbund­et Agder.
FOTO: INNSENDT Christin Ø. Haslestad er leder yrkesseksj­on Helse og Sosial hos Fagforbund­et Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway