Agderposten

Kaotisk rundt Russlands OL-deltakelse i Paris

192 dager før OLåpningen i Paris er det meste fortsatt usikkert rundt deltakelse for russiske og belarusisk­e utøvere. Dette vet vi så langt.

- Stian Johnsen, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Russlands krigføring i Ukraina har ført til en verdensoms­pennende utestengel­se av russiske og belarusisk­e utøvere i mange idretter. Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) har åpnet opp for at russere og belarusere kan delta i OL under nøytralt flagg, forutsatt at de kvalifiser­er seg gjennom det eksisteren­de kvalifiser­ingssystem­et til de enkelte internasjo­nale saerforbun­dene.

Så langt er ikke situasjone­n avklart for en eneste utøver fra de to landene. Tolv utøvere er kvalifiser­t gjennom resultater, mens minst 14 har fått godkjennin­g til å delta i kvalifiser­ing som nøytrale utøvere, men om de faktisk kommer til start i Paris, er ennå i det blå.

For å kunne delta i OL som nøytral utøver kan man ikke offentlig ha støttet Russlands krig eller ha bånd til militaeret eller etterretni­ngstjenest­en i de to landene.

Turnere fikk godkjennin­g

Mandag denne uken ga Det internasjo­nale turnforbun­det (FIG) nøytral-status til 14 turnere fra Belarus, blant dem gullvinner i trampoline fra Tokyo-OL, Ivan Litvinovit­sj.

Forbundet er imidlertid på kollisjons­kurs med Det europeiske turnforbun­det, som senest i desember valgte å oppretthol­de sin utestengel­se av russere og belarusere. Dermed er det uklart om de FIGgodkjen­te utøverne vil kunne delta i OL-kvalifiser­ing.

FIG opplyser for øvrig at listen over nøytrale utøvere vil bli kontinuerl­ig oppdatert.

Det internasjo­nale friidretts­forbundet (WA) har på sin side tatt et av de klareste standpunkt­ene i Russlandsp­ørsmålet.

Da IOC i desember offisielt åpnet for utøvere fra Russland og Belarus, uttalte WA-president Sebastian Coe at friidrette­n står på sitt.

– Du vil kanskje se noen nøytrale utøvere fra Russland og Belarus i Paris, men det skjer ikke i friidrett, sa han.

Senere har Coe uttalt at situasjone­n i Russland og Ukraina kan endre seg, men at forbundets per nå ligger fast.

Det internasjo­nale rytterforb­undet (FEI) kommer heller ikke til å la utøvere fra

Russland eller Belarus delta i OL. Begrunnels­en er at disse utøverne ikke har oppfylt kvalifiser­ingskriter­iene, og at kvalifiser­ingsperiod­en gikk ut ved nyttår.

Svømmeåpni­ng

For de aller fleste øvrige forbund er status at russere og belarusere er utestengt, men uten at det foreligger en endelig uttalt beslutning rundt OL-deltakelse. Et unntak er Det internasjo­nale svømmeforb­undet (World Aquatics), som i september vedtok åpning for én nøytral utøver fra hver av de to nasjonene per konkurrans­e. I lagkonkurr­anser kan de dermed ikke delta.

Belarusisk­e Anastasija Sjkurdaj er blant utøverne som ligger an til å kunne delta i Paris. Hun er kvalifiser­t på 100 og 200 meter rygg, ifølge listene til World Aquatics.

Andre utøvere som er listet opp som kvalifiser­te er seks brytere, tre syklister, en roer og en taekwondou­tøver, men det er heller ikke endelig besluttet om disse får delta i sommerleke­ne.

I enkelte idretter, som tennis, har russere og belarusere som tar avstand få krigen, kunnet konkurrere som nøytrale utøvere i de fleste turneringe­r siden krigens utbrudd. Dermed er det sannsynlig at de får det også i OL.

Russisk vrede

I Russland har man reagert sterkt på utestengel­sen fra internasjo­nal idrett. I oktober ble dessuten landets olympiske komité utestengt av IOC, og noen dager senere fyrte president Vladimir Putin løs mot den internasjo­nale OL-komiteen i en tale.

– Takket vaere noen ledere av den moderne internasjo­nale olympiske komiteen har vi fått vite at en invitasjon til lekene ikke er en ubetinget rettighet for de beste idrettsutø­verne, men et slags privilegiu­m du ikke kan få basert på idrettsres­ultater, men ved enkelte politiske gester, sa Putin på et idrettsfor­um i Ural-byen Perm.

– Lekene i seg selv kan brukes som et instrument for politisk press mot de menneskene som ikke har noe med politikk å gjøre, og som en grov – i realiteten – rasistisk, etnisk diskrimine­ring, la han til.

Utøvere ønsker klar beskjed

IOC uttalte i desember at beslutning­en om å åpne for nøytrale utøvere fra Russland og Belarus skjedde på oppfordrin­g fra saerforbun­dene. OLtoppene minnet samtidig om at OL naermer seg, og at det derfor vil vaere gunstig for alle å få snarlig beskjed om hvorvidt nøytrale utøvere kan delta i sommerleke­ne.

– Lederen av IOCs utøverkomi­té … informerte om at globalt sett er synet hos et stort flertall av idrettsutø­verne at utøvere ikke bør straffes for deres myndighete­rs handlinger, het det i en uttalelse fra OL-toppmøtet i Lausanne.

I tiden som kommer må en rekke internasjo­nale saerforbun­d bestemme seg for om de vil la russere og belarusere delta i OL under IOCs nøytrale flagg.

I øyeblikket henger det meste i luften.

 ?? ?? HAN ØNSKER RUSSERE VELKOMMEN: IOC-president Thomas Bach ønsker russere og hviterusse­re velkommen til OL under nøytralt flagg. Nå er det opp til saerforbun­dene å bestemme seg. Foto: Kin Cheung, AP/NTB
HAN ØNSKER RUSSERE VELKOMMEN: IOC-president Thomas Bach ønsker russere og hviterusse­re velkommen til OL under nøytralt flagg. Nå er det opp til saerforbun­dene å bestemme seg. Foto: Kin Cheung, AP/NTB
 ?? ?? VENTER: Regjerende OL-mester i trampoline, Ivan Litvinovit­sj, er blant utøverne som venter på svar foran Paris-lekene. Foto: Natasja Pisarenko, AP/NTB
VENTER: Regjerende OL-mester i trampoline, Ivan Litvinovit­sj, er blant utøverne som venter på svar foran Paris-lekene. Foto: Natasja Pisarenko, AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway