Agderposten

Slik kan pinnsvin reddes fra robotgress­klippere

Pinnsvin lever farlig i hager der eierne klipper plenen med roboter. Nå har forskere utviklet en sikkerhets­test som kan løse problemet.

-

Målet er at sikkerhets­testen blir en del av den offisielle godkjennin­gsprosesse­n som robotgress­klippere må gjennom før de kan selges på det europeiske markedet. Testen skal også kunne brukes av produsente­ne til å utvikle pinnsvinve­nnlige gressklipp­ere.

Det ideelle scenarioet er at gressklipp­eren skal kunne oppdage pinnsvinet på avstand og skifte retning, sier forsknings­leder Sophie Lund Rasmussen, zoolog og atferdsbio­log på Oxford University, ifølge en pressemeld­ing fra Aalborg Universite­t.

Tre reaksjonsm­åter

Pinnsvinek­sperter fra både Oxford University og Aalborg Universite­t har deltatt i prosjektet, der de blant annet har undersøkt pinnsvinen­es «personligh­et» og reaksjoner på møtet med gressklipp­erne.

Da i alt 50 pinnsvin ble utsatt for en rekke ufarlige tester med robotgress­klippere uten knivblader, viste de seg stort sett å ha tre forskjelli­ge reaksjoner.

– Enten løp de vekk fra maskinen, de ble stående stivt foran robotgress­klipperen i en delvis sammenkrøl­let stilling, eller de snuste nysgjerrig på gressklipp­eren, sier Lund Rasmussen.

Blir mer forsiktige

Testene viste også at de yngre pinnsvinen­e var mer modige enn de eldste. Men den andre gangen de møtte maskinen, var de mer forsiktige.

Forskerne har på bakgrunn av resultaten­e utviklet en modell av pinnsvin som kan 3Dprintes. På den måten kan modellen plasseres i noen bestemte nøkkelstil­linger for å simulere virkelighe­tstro reaksjoner fra et levende pinnsvin.

– Vårt mål er å gjøre modellens design offentlig tilgjengel­ig til 3D-print, slik at virksomhet­er kan bruke modellen når de skal utvikle «pinnsvinve­nnlige» robotgress­klippere, sier Lund Rasmussen. (©NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB ?? En rekke pinnsvin har hatt skjebnesva­ngre møter med robotgress­klippere. Nå har i forskere i Danmark og Storbritan­nia utviklet en modell som kan bidra til at produsente­ne greier å utvikle pinnsvinve­nnlige gressklipp­ere.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB En rekke pinnsvin har hatt skjebnesva­ngre møter med robotgress­klippere. Nå har i forskere i Danmark og Storbritan­nia utviklet en modell som kan bidra til at produsente­ne greier å utvikle pinnsvinve­nnlige gressklipp­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway